ΟΗΕ από Θεσσαλονίκη: «Τα ανθρώπινα όντα να ρίξουν μεταξύ τους τις γέφυρες»

Μήνυμα...παγκόσμιας ειρήνης από μία καθόλου τυχαία τοποθεσία.

Στα Ηνωμένα Έθνη απονεμήθηκε το 4ο πανευρωπαϊκό Βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ», σε ειδική τελετή στο μνημείο της Ροτόντας, στη Θεσσαλονίκη.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε ότι καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της τις προκλήσεις του πολέμου, των εντάσεων και της διεύρυνσης των ανισοτήτων και επισήμανε την ανάγκη για «ευρύτερη ενότητα και συνεργασία, αμοιβαίο σεβασμό και αλληλεγγύη».

«Ο μόνος δρόμος που πάει μπροστά , είναι αυτός στον οποίο βαδίζουμε μαζί. Πλούσιοι στη διαφορετικότητα, ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα, ενωμένοι στην αλληλεγγύη. Ενωμένοι μπορούμε να χτίσουμε μια συμμαχία ειρήνης», υπογράμμισε.

Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι η απονομή του βραβείου «θα μας δώσει την έμπνευση να συνεχίσουμε να παλεύουμε για ένα πιο δίκαιο, βιώσιμο και ειρηνικό μέλλον για όλους».

Το βραβείο παρέλαβε εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών εκπροσωπώντας τον κ. Γκουτέρες, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και υψηλός εκπρόσωπος της Alliance of Civilizations (UNAOC), Μιγκέλ ‘Ανχελ Μορατίνος, ο οποίος διατέλεσε και ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στη Μέση Ανατολή.

Ο κ. Μορατίνος εξέφρασε την ανησυχία του για την αύξηση της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας και των εγκλημάτων μίσους σε όλο τον κόσμο, στο πλαίσιο μιας επικίνδυνης κλιμάκωσης της κατάστασης στη Μέση Ανατολή και τόνισε ότι πρέπει να τα καταδικάσουμε απερίφραστα.

Χαρακτήρισε τρομακτική και ανησυχητική την εξάπλωση των αναρτήσεων μίσους, παραπληροφόρησης και θεωριών συνωμοσίας στο διαδίκτυο:

«Σε τέτοιους δύσκολους καιρούς τα συναισθήματα κορυφώνονται. Κακόβουλες δυνάμεις εκμεταλλεύονται το θυμό την οργή και το φόβο, για να διασπείρουν ψευδείς πληροφορίες», τόνισε.

Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι ενόψει της τρέχουσας γεωπολιτικής κατάστασης είναι σημαντικό να θυμόμαστε τις αρχές της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ. «Κάθε λεπτό εκτυλίσσεται μπροστά μας μια ανθρώπινη καταστροφή και για τις δύο πλευρές και για το Ισραήλ και για την Παλαιστίνη. Θα πρέπει να βάλουμε ένα τέλος σε αυτό και γνωρίζω και εσείς γνωρίζετε ο ΟΗΕ δουλεύει με όλες του τις δυνάμεις προς αυτή την κατεύθυνση», σημείωσε.

Ο κ. Μορατίνος εξέφρασε την πεποίθηση «ότι υπάρχουν γέφυρες τις οποίες οι άνθρωποι θα μπορούσαν να διασχίσουν και να συναντηθούν ως ανθρώπινα όντα (σ.σ. τυχαία η αναφορά;;;) υπερβαίνοντας διαφορετικές ιδεολογίες, φυλές, θρησκείες ή πεποιθήσεις» και ανέφερε το παράδειγμα της Ιβηρικής Χερσονήσου από την οποία κατάγεται και υπήρξε «πεδίο μάχης αλλά και χωνευτήρι τριών μονοθεϊστικών θρησκειών, γεγονός που κληροδότησε στην περιοχή το αίσθημα του σεβασμού της πολιτιστικής και θρησκευτικής ποικιλομορφίας».

«Ακόμα και η Ροτόντα στην οποία βρισκόμαστε σήμερα είναι ένα παράδειγμα συγχώνευσης των πολιτισμών».

Όπως είπε, «διαφορετικότητα σημαίνει να αποδεχόμαστε και να αγκαλιάζουμε τον πλουραλισμό των εθνών, των φυλών, των εθνοτήτων, των ταυτοτήτων, των πεποιθήσεων, των θρησκειών και των παραδόσεων. Απώτερος στόχος δεν πρέπει να είναι απλά η ειρηνική συνύπαρξη. Πρέπει να επιδιώξουμε μια πιο ισχυρή και αποτελεσματική μορφή πολυμέρειας. Να υπερασπιστούμε τον τρόπο του να ζούμε μαζί, να δημιουργήσουμε μια κοινή ανθρωπότητα».

(απεμπε – φωτο:eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί