• Αρχική
  • Άρθρα
  • Μήνυμα Γ.Γ. του ΟΗΕ με αιχμές προς τον Τραμπ: «Ο ΠΟΥ είναι αναντικατάστατος»

Μήνυμα Γ.Γ. του ΟΗΕ με αιχμές προς τον Τραμπ: «Ο ΠΟΥ είναι αναντικατάστατος»

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες επέκρινε σήμερα από το βήμα της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας τις χώρες που “αγνόησαν τις συστάσεις” του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την πανδημία,

εκτιμώντας ότι ο κόσμος τώρα πληρώνει “μεγάλο τίμημα” εξαιτίας των διαφορετικών στρατηγικών που ακολουθήθηκαν.

“Είδαμε εκφράσεις αλληλεγγύης, αλλά πολύ λίγη ενότητα στην απάντησή μας στην covid-19. Οι χώρες ακολούθησαν διαφορετικές στρατηγικές, συχνά αντικρουόμενες, και πληρώνουμε μεγάλο τίμημα για αυτό”, τόνισε ο Γκουτέρες στην έναρξη της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας, της ετήσιας συνέλευσης των 194 χωρών του ΠΟΥ, η οποία γίνεται μέσω τηλεδιάσκεψης για πρώτη φορά.

“Πολλές χώρες αγνόησαν τις συστάσεις του ΠΟΥ. Κατά συνέπεια ο ιός εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο και αυτή τη στιγμή κατευθύνεται προς τις χώρες του νότου, όπου ενδέχεται να έχει ακόμη πιο καταστροφικές επιπτώσεις και κινδυνεύουμε να δούμε νέες κορυφώσεις και νέα κύματα”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Στις ΗΠΑ ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε την Κίνα ότι απέκρυψε τις διαστάσεις της επιδημίας και ότι υποτίμησε σκοπίμως τη σοβαρότητά της. Εξάλλου ανέστειλε τη χρηματοδότηση του ΠΟΥ αφού τον κατηγόρησε ότι ακολούθησε τυφλά τη γραμμή του Πεκίνου.

Ο Γκουτέρες επέκρινε σήμερα την απόφαση αυτή της Ουάσινγκτον.

“Ο ΠΟΥ είναι αναντικατάστατος. Έχει ανάγκη αυξημένους πόρους, κυρίως για να προσφέρει στήριξη στις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες θα πρέπει να αποτελούν τη μεγαλύτερή μας φροντίδα”, υπογράμμισε, την ώρα που η πανδημία εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς στο νότιο ημισφαίριο και στην Αφρική όπου το σύστημα υγείας είναι σχεδόν ανύπαρκτο.

“Η προστασία των αναπτυσσόμενων χωρών δεν είναι ένα ζήτημα φιλανθρωπίας ή γενναιοδωρίας, αλλά ένα ζήτημα ξεκάθαρου κοινού συμφέροντος. Οι χώρες του βορρά δεν θα μπορέσουν να εξαλείψουν την covid-19, αν οι χώρες του νότου δεν την εξουδετερώσουν την ίδια ώρα”, κατέληξε ο Γκουτέρες.

(φωτο:screenshot)