Οι εκπομπές το πρώτο τρίμηνο του 2023 μειώθηκαν σχεδόν σε όλες τις χώρες της ΕΕ σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2022, εκτός από την Ιρλανδία (+9,1%), τη Λετονία (+7,5%), τη Σλοβακία (+1,9%), τη Δανία (+1,7%) ), τη Σουηδία (+1,6%) και τη Φινλανδία (0,3%), όπου αυξήθηκαν. Αυτή η ομάδα μελών της ΕΕ είδε επίσης το ΑΕΠ της να αυξάνεται.
Οι μεγαλύτερες μειώσεις στα αέρια του θερμοκηπίου καταγράφηκαν στη Βουλγαρία (-15,2%), στην Εσθονία (-14,7%) και στη Σλοβενία (-9,6%).
Δεκαπέντε χώρες της ΕΕ (Πορτογαλία, Κροατία, Βέλγιο, Μάλτα, Γαλλία, Ισπανία, Ολλανδία, Γερμανία, Αυστρία, Ρουμανία, Ιταλία, Κύπρος, Ελλάδα, Σλοβενία και Βουλγαρία) κατάφεραν να μειώσουν τις εκπομπές αυξάνοντας το ΑΕΠ τους. Από τις 21 χώρες της ΕΕ που μείωσαν τις εκπομπές τους, μόνο 6 μείωσαν επίσης το ΑΕΠ τους (Τσεχία, Εσθονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ουγγαρία και Πολωνία).
Το πρώτο τρίμηνο του 2023, οι οικονομικοί τομείς που ευθύνονται για τις περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ήταν «νοικοκυριά» (24%), «μεταποίηση» (20%), «ηλεκτρισμός, παροχή φυσικού αερίου» (19%), «γεωργία» (13%) ), ακολουθούμενη από τη «μεταφορά και αποθήκευση» (10%). Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2022, οι εκπομπές μειώθηκαν σε 5 από τους 9 οικονομικούς τομείς. Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στην «παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου» (-12,3%).
Ο κύριος τομέας στον οποίο αυξήθηκαν οι εκπομπές ήταν οι «μεταφορές και αποθήκευση» (+7,2%).
Συνολικά στην ΕΕ, οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου μειώθηκαν κατά 3% το πρώτο τρίμηνο του 2023, σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο του 2022.
Συγκεκριμένα, το πρώτο τρίμηνο του 2023, οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου της οικονομίας της ΕΕ ανήλθαν συνολικά σε 941 εκατομμύρια τόνους ισοδύναμου CO2 (CO2-eq), μείωση 2,9% σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2022 (969 εκατομμύρια τόνοι ισοδύναμου CO2). Η μείωση αυτή έλαβε χώρα ταυτόχρονα με την αύξηση κατά 1,2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) της ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του 2023, σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2022.
(απεμπε – φωτο:pexels)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Στη φυλακή ο αστυνομικός που προκάλεσε το θανατηφόρο τροχαίο έξω από την Βουλή
- Νέα προθεσμία έλαβε ο 23χρονος που κατηγορείται για τη δολοφονία του 20χρονου στην Καλαμαριά
- Σδούκου για κυβέρνηση: «Βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση»
- Λίβανος: Οι άμαχοι πληρώνουν μεγάλο τίμημα λόγω του πολέμου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ
- Μακάβριο ρεκόρ: Άνδρας που εργαζόταν επί 73 χρόνια ως νεκροθάφτης αποφάσισε να αποσυρθεί στα 92 του χρόνια (photo)
- Π. Μαρινάκης: Η Ελλάδα εξελίσσεται σε έναν «νηφάλιο παίκτη» στη Μέση Ανατολή
- Ο Τζέιμς Χέτφιλντ των Metallica έκανε…πρόταση γάμου σε ασυνήθιστο μέρος! ΦΩΤΟ
- Αύξηση του αριθμού επισκεπτών στα μουσεία τον Νοέμβριο 2025 δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
- ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκαν οι κενές θέσεις εργασίας στο δ’ τετράμηνο του 2025
- Μηδέν λογική από την Κάλας – Η αντιρωσική εμμονή απειλεί την ίδια την Ευρώπη εν μέσω κρίσης









