• Αρχική
  • Άρθρα
  • Λουξεμβούργο: Προτείνει δημοψήφισμα για την παραμονή της Ουγγαρίας στην Ε.Ε. λόγω αντι-LGBTQ+ νόμου

Λουξεμβούργο: Προτείνει δημοψήφισμα για την παραμονή της Ουγγαρίας στην Ε.Ε. λόγω αντι-LGBTQ+ νόμου

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν, ζήτησε δημοψήφισμα την Τετάρτη (21/07) σχετικά με την παραμονή της Ουγγαρίας στην Ε.Ε. αναφορικά με τον πρόσφατα εγκριθέντα νόμο για τη λεγόμενη προπαγάνδα της LGBTQ+ κοινότητας μεταξύ των παιδιών.


Συγκεκριμένα, σε σχετικές δηλώσεις στο «Der Spiegel», ο Ζαν Άσελμπορν ανέφερε: «Πρέπει να διεξαχθεί δημοψήφισμα στην Ε.Ε. για το εάν η Ε.Ε. θέλει να συνεχίσει να ανέχεται τον Ορμπάν (πρωθυπουργός της Ουγγαρίας)».

Ακόμα, ο ίδιος εκτίμησε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος «θα ήταν ξεκάθαρα αρνητικό».
Πάντως, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, ένα τέτοιο βήμα θα επέτρεπε την οριστική επίλυση της συζήτησης σχετικά με τα μέτρα της Ε.Ε. κατά της Ουγγαρίας, συμπεριλαμβανομένης της στέρησης από τη χώρα του δικαιώματος ψήφου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με βάση το Άρθρο 7 της Συνθήκης για την Ε.Ε..
Ο Ζαν Άσελμπορν επεσήμανε την έλλειψη μέσου για πανευρωπαϊκό δημοψήφισμα και τάχθηκε υπέρ της εξέτασης του ενδεχομένου θέσπισης ενός τέτοιου μέτρου.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, ανακοίνωσε ότι η χώρα θα διοργανώσει δημοψήφισμα για το νόμο της LGBTQ+ κοινότητας.

Υπενθυμίζεται ότι η νομοθεσία που απαγορεύει τη διανομή περιεχομένου στα σχολεία, στο οποίο απεικονίζονται η ομοφυλοφιλία και η αλλαγή φύλου, τέθηκε σε ισχύ στη χώρα στις 7 Ιουλίου παρά την έντονη κριτική της Ε.Ε.
Επισημαίνεται ότι, υπό την πρωθυπουργία του Βίκτορ Όρμπαν, η Ουγγαρία έχει εισαγάγει αρκετούς νόμους που στοχεύουν στην κοινότητα LGBTQ+, συμπεριλαμβανομένης της αποτροπής των ομοφυλόφιλων ζευγαριών να υιοθετούν παιδιά και της απαγόρευσης σε άτομα να αλλάζουν νόμιμα το φύλο τους.

Η Ε.Ε. ανακοίνωσε στις 15 Ιουλίου τα σχέδιά της να κινηθεί νομικά εναντίον της Ουγγαρίας και της Πολωνίας σχετικά με τους νόμους κατά της LGBTQ+ κοινότητας.

ΠΗΓΗ: SPUTNIK