«”Λουκέτο” σε social media»: Ποιός νόμος ενεργοποιείται στην Ε.Ε. στις 25/8;

Τον έχουν εδώ και καιρό ψηφισμένο...

Αίσθηση προκάλεσαν τα λόγια του Επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν, σχετικά με τον αποκλεισμό μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως το Twitter και το TikTok στην ΕΕ σε περίπτωση κοινωνικής αναταραχής.

«Όταν υπάρχει περιεχόμενο μίσους, περιεχόμενο που καλεί – για παράδειγμα – σε εξέγερση, που καλεί επίσης σε δολοφονίες και κάψιμο αυτοκινήτων, θα πρέπει να διαγράφεται αμέσως», είπε ο Μπρετόν στη συνέντευξη στο France Info.

Μάλιστα ο ίδιος επικαλέστηκε τον σχετικό ευρωπαϊκό νόμο (DSA) για τις ψηφιακές υπηρεσίες που θα επιβάλει νέες απαιτήσεις στις μεγάλες πλατφόρμες από τις 25 Αυγούστου.

«Εάν δεν το κάνουν, θα τους επιβληθούν άμεσα κυρώσεις. Έχουμε ομάδες που μπορούν να επέμβουν άμεσα. Αν δεν ενεργήσουν αμέσως, τότε ναι, τότε θα είμαστε σε θέση όχι μόνο να επιβάλουμε πρόστιμο αλλά και να απαγορεύσουμε τη λειτουργία τους στην επικράτειά μας».

Ο νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA) επιδιώκει να αντιμετωπίσει τους διαδικτυακούς κινδύνους, το περιεχόμενο μίσους, την απάτη των καταναλωτών, την εμπορική παρακολούθηση και την παραπληροφόρηση.

Με έναρξη ισχύος στις 25 Αυγούστου αυτού του έτους, το DSA φέρνει ορισμένους σημαντικούς κανονισμούς για τις ψηφιακές υπηρεσίες, όπως περισσότερη διαφάνεια σχετικά με τους αλγόριθμους και τις πρακτικές ελέγχου περιεχομένου που χρησιμοποιούνται, απαγόρευση παραπλανητικής σχεδίασης και «ειδική υποχρέωση φροντίδας» (σ.σ. νομικός όρος) για μεγαλύτερες πλατφόρμες.

Το τελευταίο περιλαμβάνει «την υποχρέωση άμεσης διαγραφής περιεχομένου μίσους όταν απαιτείται».

Πρόσφατα, με το πέρας των τρομερών επεισοδίων στη Γαλλία, ο Εμανουέλ Μακρόν έκανε μία μάλλον τρομακτική διατύπωση σχετικά με τη συζήτηση για πιθανό κλείσιμο των social media:

«Αυτή η πιθανότητα, όταν τα πράγματα ξεφύγουν από τον έλεγχο, είναι μία συζήτηση που πρέπει να κάνουμε».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη δώσει στη δημοσιότητα την πρώτη λίστα με τις διαδικτυακές πλατφόρμες από τις οποίες αναμένει να συμμορφώνονται με το Νόμο για τις ψηφιακές Υπηρεσίες

Πρόκειται για τις πλατφόρμες: Alibaba AliExpress, Amazon Store, Apple AppStore, Booking.com, Facebook, Google Play, Google Maps, GoogleShopping, Instagram, LinkedIn, Pinterest, Snapchat, TikTok, Twitter, Wikipedia, YouTube και Zalando, καθώς και για τις μηχανές αναζήτησης Bing και Google Search.

απεμπε-EPA-photo

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί