• Αρχική
  • Άρθρα
  • «Κίνδυνος οι κατσίκες» στην Ελλάδα – Θα τις εξαφανίσουν;

«Κίνδυνος οι κατσίκες» στην Ελλάδα – Θα τις εξαφανίσουν;

Τώρα πλέον κάνουν λόγο για υπερβόσκηση που απειλεί την άγρια ομορφιά της Σαμοθράκης.

Αυτό επισημαίνει σε ανταπόκρισή του από το ελληνικό νησί το Associated Press.

Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο ο πληθυσμός των κατσικιών στο νησί είναι 15 φορές μεγαλύτερος από εκείνον των κατοίκων και εξελίσσεται σε σοβαρότατο κίνδυνο για το φυσικό περιβάλλον.

«Με δάση βελανιδιάς και καστανιάς, καταρράκτες και ακανόνιστες ακτές, η Σαμοθράκη έχει άγρια ​​ομορφιά και μία απομακρυσμένη τοποθεσία, που την ξεχωρίζει από άλλα ελληνικά νησιά. Δεν υπάρχουν πακέτα διακοπών εδώ ή ακόμα και αξιόπιστη υπηρεσία πορθμείων προς την ηπειρωτική χώρα. Οι αρχές του νησιού ελπίζουν να επιτύχουν την κατάσταση της αποθεματικής της Βιόσφαιρας της UNESCO» γράφει το AP, για να προσθέσει: «Ωστόσο, το φυσικό περιβάλλον απειλείται από έναν ακόρεστο “δράστη”».

Αυτός δεν είναι άλλος από τις κατσίκες, ο αριθμός των οποίων έχει πενταπλασιαστεί σε σχέση με τα τέλη της δεκαετίας του ’90.

Από την μία βέβαια ανησυχούν για την εξαφάνιση ζώων, από την άλλη τώρα μας λένε για υπερπληθυσμό.

Οι κατσίκες, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το πρακτορείο, βρίσκονται παντού: στις στέγες, στα δέντρα ή πάνω στα αυτοκίνητα καθώς “ξεσκονίζουν” το τοπίο για να βρουν τροφή. Η ανεξέλεγκτη υπερβόσκησή τους προκαλεί διάβρωση σε επίπεδο κρίσης.

Θα τις εξαφανίσουν;

ΦΩΤΟ Pexels