• Αρχική
  • Άρθρα
  • Κίνα: Ναυαγός σε μια πόλη 11 εκατομμυρίων, ένας νεαρός φοιτητής αναζητά τρόπο να φύγει από την Ουχάν

Κίνα: Ναυαγός σε μια πόλη 11 εκατομμυρίων, ένας νεαρός φοιτητής αναζητά τρόπο να φύγει από την Ουχάν

Για σχεδόν μία εβδομάδα ο 21χρονος σπουδαστής Νίκολας Σνάιντερ προσπαθούσε ματαίως να βρει κάποιον τρόπο για να φύγει από την Ουχάν, την κινεζική μητρόπολη στο επίκεντρο της επιδημίας του νέου κοροναϊού.

Μια απόκοσμη ηρεμία επικρατεί στους συνήθως πολύβουους δρόμους της μεγαλούπολης των 11 εκατομμυρίων κατοίκων όπου ο Σνάιντερ σπουδάζει γεωδαισία (κλάδος των εφαρμοσμένων μαθηματικών) στο Πανεπιστήμιο Ουχάν, σε απόσταση περίπου 16 χιλιομέτρων από την αγορά όπου, σύμφωνα με τους ειδικούς, προήλθε ο κοροναϊός.

«Είναι σαν πόλη φάντασμα, σπανίως βλέπεις ανθρώπους και αυτοκίνητα. Είναι παράξενη η αίσθηση. Νιώθω σαν να βιώνω την Αποκάλυψη» είπε ο νεαρός μιλώντας τηλεφωνικά στο πρακτορείο Reuters.

Από τις 23 Ιανουαρίου οι κινεζικές αρχές απαγόρευσαν σχεδόν όλες τις συνδέσεις με μέσα μεταφοράς από και προς την Ουχάν, σε μια προσπάθεια να επιβραδύνουν τη διάδοση του ιού. Σχεδόν 6.000 άνθρωποι έχουν προσβληθεί και 130 έχουν πεθάνει. Τα κρούσματα είναι περισσότερα από εκείνα που καταγράφηκαν στην επιδημία του SARS, το 2002-3.

Ο Σνάιντερ, που έχει διπλή υπηκοότητα, γερμανική και αμερικανική, σκέφτηκε εκείνο το πρωί να πάρει κάποιο τρένο για να φύγει από την πόλη, όμως οι γονείς του τον απέτρεψαν. «Είπαν ότι ο σταθμός του τρένου δεν είναι το κατάλληλο μέρος για να βρίσκεται κανείς σε μια τέτοια στιγμή, με τον ιό… Έτσι αποφάσισα να μείνω… και τότε φοβήθηκα για πρώτη φορά, επειδή δεν ήξερα τι να κάνω».

Επικοινώνησε κατόπιν με Γερμανούς και Αμερικανούς αξιωματούχους, αναζητώντας τρόπο για να φύγει. Η πρεσβεία των ΗΠΑ του πρόσφερε μια θέση σε πτήση τσάρτερ έναντι 1.100 δολαρίων. Όμως του εξήγησαν ότι θα έπρεπε να φτάσει μόνος του στο αεροδρόμιο, στην άλλη άκρη της Ουχάν, σε απόσταση 48 χιλιομέτρων. Χωρίς δικό του μεταφορικό μέσο, και με τη δημόσια συγκοινωνία να έχει διακοπεί, δεν κατάφερε να πάει εκεί και μια υπάλληλος της πρεσβείας τον ενημέρωσε ότι θα έδιναν τη θέση σε άλλον.

«Δεν πίστευα αυτά που άκουγα. Δεν αντιμετωπίζεις έτσι έναν πολίτη που έχει ανάγκη… έδειχνε να μην την νοιάζει», είπε.

Η πτήση αυτή έφυγε από την Ουχάν μεταφέροντας 210 Αμερικανούς πολίτες και έφτασε απόψε στην Καλιφόρνια.

«Δόθηκε προτεραιότητα σε ευάλωτα πρόσωπα που αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο: μικρά παιδιά, ηλικιωμένους και ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα», ανέφερε σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ένας αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Σνάιντερ, που έχει ζήσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη Γερμανία, αποτάνθηκε στη συνέχεια στη γερμανική πρεσβεία: του υποσχέθηκαν ότι θα τον μεταφέρουν με λεωφορείο στο αεροδρόμιο, μαζί με πολλούς άλλους εγκλωβισμένους φοιτητές, και θα του εξασφαλίσουν μια θέση σε αεροπλάνο το Σάββατο.

Μέχρι τότε, ο νεαρός θα παραμείνει κλεισμένος στο δωμάτιό του και θα βγαίνει μόνο για να αγοράζει νερό και φαγητό από τη γειτονική αγορά. Όταν φύγει, θα φορέσει ένα καπελάκι με το σήμα των Miami Heat, γάντια και μια μάσκα από χοντρό ύφασμα στο πρόσωπό του.

photo unsplash

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •