«Καινοτομίες» στην Κύπρο: Ποια πόλη μετατρέπεται σε «smart city»

Mε συστηματικό και έντονο τρόπο πλέον, προωθείται η υλοποίηση των τεχνολογικών καινοτομιών που θα μετατρέψουν τη σημερινή «παραδοσιακή» Πάφο στην πρώτη «έξυπνη πόλη» (smart city) του νησιού.

Στα πλαίσια μεγαλουπόλεων τεχνολογικώς προηγμένων κρατών, η Πάφος θα μπορεί σε σύντομο χρονικό διάστημα να προσφέρει σε κατοίκους και επισκέπτες νέες προοπτικές χρήσης σύγχρονων μεθόδων, όπως σύστημα ηλεκτρονικών ανακοινώσεων, σημείων σήμανσης και χρονικές πληροφορίες για τα λεωφορεία, δίκτυο σταθμών ηλεκτρικών ποδηλάτων, δίκτυο σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, αναβάθμιση δημόσιου φωτισμού και δημιουργία δικτύου WiFi υψηλής ταχύτητας σε όλες τις κεντρικές και τουριστικές περιοχές του Δήμου.

Η όλη προσπάθεια καθίσταται πρωτοποριακή αφού ως συνδετικός κρίκος έχει υιοθετηθεί η αξιοποίηση διαθέσιμων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας, αυτό που εκφράζεται ως υποδομή «smart city», ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα, οι επιδόσεις και η διαδραστικότητα των αστικών υπηρεσιών και παράλληλα να μειωθεί το κόστος και η κατανάλωση πόρων, επισημαίνει μιλώντας στον «Φ» ο δημοτικός σύμβουλος Πάφου και πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του Δήμου, Παναγιώτης Βορκάς.

Παράλληλα, η δημοτική Αρχή προχωρώντας με γοργά βήματα στην επίτευξη του μεγάλου στόχου, έχει εσχάτως εγκαταστήσει συνεχή δίαυλο επικοινωνίας και συνεργασίας με πανεπιστημιακά και άλλα επιστημονικά ιδρύματα του εξωτερικού για την δρομολόγηση των «έξυπνων» λειτουργιών της πόλης. Όπως είναι γνωστό, σε εξέλιξη βρίσκεται και η εκπόνηση ολοκληρωμένης μελέτης για τη μετατροπή της Πάφου σε «έξυπνη πόλη», κατόπιν διαγωνισμού, από τον εξειδικευμένο Οργανισμό Israel Smart Cities Institute.

«Η οικοδόμηση μιας έξυπνης πόλης συντείνει στην επίτευξη ολικής βελτίωσης στη ποιότητα ζωής και στην αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών και τη κάλυψη αναγκών των δημοτών, ενώ αναβαθμίζει το επίπεδο των επαφών τους με την Τοπική Αυτοδιοίκηση», τονίζει. «Για παράδειγμα, ο δημότης και ο φιλοξενούμενος στον Δήμο Πάφου θα μπορεί να διακινείται ευκολότερα με τις διαθέσιμες αστικές συγκοινωνίες, αφού θα μπορεί να ενημερώνεται διαδικτυακά μέσω εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα, διαθέσιμες δωρεάν σε Πύλη (portal) του Δήμου, για όλη την υπηρεσία, περιλαμβανομένης της ώρας αναμονής μέχρι την άφιξη του επόμενου λεωφορείου που θα τον μεταφέρει στον επιθυμητό προορισμό του».

Όλες οι υπηρεσίες του δήμου θα είναι προσβάσιμες μέσω αυτής της Πύλης, περιλαμβανομένου και ολοκληρωμένου κατάλογου αξιοθέατων με περιγραφή και επεξήγηση για το κάθε ένα, καθώς και προσφερόμενων υπηρεσιών από ιδιώτες και τοπικές επιχειρήσεις που θα συμβληθούν με τον δήμο, επισημαίνει ο κ. Βορκάς.

Πρώτιστη αλλαγή που άρχισε ήδη να γίνεται αισθητή στην Πάφο και που θα ολοκληρωθεί στην ολότητα της το 2019, ανακοινώνει, είναι οι τεχνολογικές αναβαθμίσεις στις δημόσιες συγκοινωνίες. Συνολικά 173 σημεία εντός της δημαρχούμενης περιοχής Πάφου στα οποία υπάρχουν στάσεις λεωφορείων, συγκεκριμένα, έχουν μελετηθεί και ενταχθεί στον σχετικό διαγωνισμό που κατακυρώθηκε, σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες αναλόγως της επισκεψιμότητας τους, προκειμένου να υλοποιηθεί η βελτίωση και ο εκσυγχρονισμός των στεγάστρων τους.

«Η διαδικασία έχει ήδη αρχίσει και προχωρεί με γοργό ρυθμό», αναφέρει ο κ. Βορκάς. «Τα συγκεκριμένα 173 σημεία έχουν κατηγοριοποιηθεί σε τρεις κατηγορίες, αναλόγως του αν οι στάσεις λεωφορείων μπορούν να καλύπτουν οκτώ αναμένοντες επιβάτες ή τέσσερις, ή αν πρόκειται απλώς για σημεία όπου δεν υπάρχει στέγαστρο αλλά μόνο μια πινακίδα που να δηλώνει στάση λεωφορείου.

«Έχει πρόσφατα προχωρήσει ο Δήμος σε προκήρυξη ενδιαφέροντος από ιδιώτη», τόνισε, «ο οποίος θα αναλάβει τη δαπάνη για την εγκατάσταση των στάσεων, τη συντήρηση τους και τις επισκευές που μπορεί να χρειαστούν κατά τη διάρκεια της 10χρονης σύμβασης που συμφωνήθηκε.

Μετά τη λήξη της σύμβασης, οι στάσεις των λεωφορείων θα παραδοθούν στον δήμο σε πλήρως λειτουργήσιμη κατάσταση».

Προκήρυξη διαγωνισμού για νέα στέγαστρα

Τα νέα στέγαστρα, είπε ο Παναγιώτης Βορκάς, θα είναι σύγχρονες κατασκευές όσον αφορά το υλικό κατασκευής, με ευρωπαϊκά πρότυπα, θα προσφέρουν Wifi, θα περιλαμβάνουν οθόνες για προβολή διαφημίσεων και τα δρομολόγια των λεωφορείων. Στα σημεία όπου υπάρχουν μόνο ενδείξεις στάσης και όχι στέγαστρο, διευκρίνισε, εναπόκειται στον προτιμητέο προσφοροδότη αν θα τοποθετήσει και εκεί στέγαστρα ή αν λόγω χαμηλής επισκεψιμότητας διατηρήσει την υφιστάμενη κατάσταση.

Ανέφερε επίσης ότι αντίστοιχη πρωτοβουλία προωθεί και το Υπουργείο Μεταφορών σε παγκύπριο επίπεδο, ωστόσο κατά τη διάρκεια πρόσφατων επαφών με εκπροσώπους του Δήμου Πάφου αποφασίσθηκε ότι οι δήμοι που είναι ήδη σε προχωρημένο στάδιο της διαδικασίας, όπως συμβαίνει με την Πάφο, μπορούν να προχωρήσουν μόνοι τους στον σχετικό διαγωνισμό.

Κρίθηκε επίσης ότι θα ήταν προς όφελος όλων αν στον διαγωνισμό εντάσσονταν και οι άλλοι δύο δήμοι της περιαστικής περιοχής Πάφου, δηλαδή η Γεροσκήπου και η Πέγεια, ώστε η βελτίωση των στάσεων των λεωφορείων να είναι ομοιόμορφη σε όλη την έκταση που καταλαμβάνουν οι δήμοι αυτοί και που είναι λόγω τουρισμού πολυσύχναστοι».
Ο Παναγιώτης Βορκάς τόνισε ακόμα ότι αντίστοιχη μεθοδολογία θα ακολουθηθεί και για την προκήρυξη προσφορών για κατασκευή και διαχείριση δημοσίων χώρων υγιεινής από τον Δήμο Πάφου.

(Philenews)

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu