• Αρχική
  • Άρθρα
  • ATZENTA 2030
  • Η τεχνολογία στην υπηρεσία ενός High Tech κομμουνισμού; – Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του euronews για την ζωή των ανθρώπων σε «ενεργειακές κοινότητες» (ΒΙΝΤΕΟ)

Η τεχνολογία στην υπηρεσία ενός High Tech κομμουνισμού; – Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του euronews για την ζωή των ανθρώπων σε «ενεργειακές κοινότητες» (ΒΙΝΤΕΟ)

Φανταστείτε το σπίτι του μέλλοντος

όπου θερμοστάτες και οικιακές συσκευές θα ενεργοποιούνται από εφαρμογές στα κινητά τηλέφωνα ή με φωνητικές εντολές.

Έτσι ξεκινάει το ρεπορτάζ του euronews σχετικά με αυτά που έρχονται.

του Κίμωνα Χαραλάμπους

Φυσικά η τεχνολογική πρόοδος χαροποιεί άπαντες, αρκεί, πίσω της, να μην κρύβονται άλλου είδους σχεδιασμοί.

Όπως αναφέρει το euronews, όλα τα συστήματα θα μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Θα υπάρχει διαλειτουργικότητα των συσκευών.

Πώς όμως οι δεκάδες ηλεκτρονικές συσκευές στα έξυπνα σπίτια του μέλλοντος θα επικοινωνούν μεταξύ τους;

Οι απαντήσεις βρίσκονται στο Πέτεν της Ολλανδίας.

Εκεί λοιπόν  δημιουργηθεί ένα έξυπνο εργαστήριο με υπερσυνδέσεις από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Κοινής Έρευνας (Joint Research Centre).

Ο σχεδιασμός του σχετίζεται με τον τρόπο επικοινωνίας δεκάδων έξυπνων συσκευών που θα έχουμε σπίτι μας.

«Στο σπίτι του μέλλοντος θα έχουμε έξυπνες συσκευές. Έξυπνες συσκευές σημαίνει έξυπνο πλυντήριο πιάτων, έξυπνους φούρνους, φορτιστής για το ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Όλα αυτά δημιουργούν δεδομένα, τα οποία επικοινωνούν μεταξύ τους. Για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχει ένας κεντρικός διαχειριστής αυτών των δεδομένων, που θα κάνει βελτιστοποίηση της λειτουργίας τους», επισημαίνει μία ηλεκτρολόγος μηχανικός από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Κοινής Έρευνας.

Ένας κεντρικός διαχειριστής δεδομένων, ο οποίος φυσικά θα είναι συνδεδεμένος σε ένα παγκόσμιο δίκτυο, το οποίο θα ορίζει αλλά και θα… βλέπει τα πάντα.

 

Όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί, αυτό το εργαστήριο αναπτυγμένο από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Κοινής Έρευνας, στοχεύει στο να παράσχει τα σωστά εργαλεία για τη διαλειτουργικότητα όλων των συνδεδεμένων συσκευών μέσα στα έξυπνα σπίτια.

Όλα έχουν σχεδιαστεί ώστε να μπορούν να εφαρμόσουν μια «κοινή μεθοδολογία λειτουργίας».

Το γράφουμε ξανά: «Κοινή μεθοδολογία λειτουργίας», όλα τα έξυπνα σπίτια θα λειτουργούν βάσει κοινού προγραμματισμού σε μία High tech νέο-κομμουνιστική κοινότητα.

Οι ερευνητές που εργάζονται εκεί, σύμφωνα πάντα με το euronews, προβλέπουν ένα μέλλον όπου το σπίτι μας θα βασίζεται σε ένα έξυπνο ψηφιακό οικοσύστημα, όπου τα πάντα θα παρακολουθούνται, ώστε η κοινότητα να είναι βιώσιμη και να καταναλώνει συγκεκριμένους αριθμούς ενέργειας.

Εικονικές πηγές ηλεκτρισμού θα συνδέουν βιώσιμα ενεργειακά συστήματα, γράφει το euronews. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα συμπεριφέρονται ως έξυπνες μπαταρίες και όχι, πρωτίστως, ως μέσα μεταφοράς με απεριόριστες διαδρομές, σχολιάζουμε εμείς.

Οι ειδικοί αναφέρουν πως οι πολίτες θα παράγουν μόνοι τους ενέργεια και θα την καταναλώνουν στην συνέχεια. Ένα εργαστήριο ελέγχου έχει ήδη δημιουργήσει μερικές πρωτότυπες μονάδες αποθήκευσης ενέργειας.

Εργαστήριο ελέγχου!

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η δουλειά τους θα συνεισφέρει επίσης στην εφαρμογή της ευρωπαϊκής πολιτικής που έχει να κάνει με την ψηφιοποίηση της ενεργειακής κατανάλωσης.

Τελικά δεν αργούν όλα, απλά τα στήνουν!

  • 30
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...