Η συγκλονιστική ταινία «Γενετικά Τροποποιημένα Παιδιά»

Η συγκλονιστική ταινία "Γενετικά Τροποποιημένα Παιδιά" αποκαλύπτει τη φρίκη δεκαετιών των γεωργικών πρακτικών με έντονη χημική δράση στην Αργεντινή,

όπου η πλειονότητα των καλλιεργειών είναι γενετικά τροποποιημένες (GMO) και με χρήση επικίνδυνων αγροχημικών . Η ταινία, των Juliette Igier και Stephanie Lebrun, δείχνει τις καταστροφικές επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών που έχει ο γεωργικός τομέας στην Αργεντινή, ένας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός των οποίων γεννιέται με τερατώδεις σωματικές παραμορφώσεις. Ορισμένες περιπτώσεις παιδιών είναι τόσο σοβαρές ώστε, χωρίς ιατρική παρέμβαση, θα οδηγήσουν σε θάνατο πριν από την ηλικία των πέντε ετών.

Η ταινία αρχίζει από τη Βόρειο Αργεντινή στην επαρχία Misiones κοντά στα σύνορα της Βραζιλίας, μια γεωργική περιοχή που ήταν μια από τις πρώτες που ξεκίνησαν να καλλιεργούν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ) στα μέσα της δεκαετίας του ’90. Τα αγροχημικά οδηγούν σε αύξηση των γενετικών ανωμαλιών, παραμορφώσεων στα παιδιά της Αργεντινής. Δείχνει, ένα 5χρονο αγόρι με μια ανίατη γενετική ασθένεια του δέρματος. Η οικογένεια του πιστεύει ότι προκλήθηκε από την έκθεση της μητέρας στην καλλιέργεια γενετικώς τροποποιημένου καπνού στη γη τους για χρόνια, για την Philip Morris, μια αμερικανική πολυεθνική εταιρία παραγωγής τσιγάρων και προϊόντων καπνού , στις αρχές της εγκυμοσύνης της. Κανείς δεν της είπε ότι ήταν τοξικά, λέει. Η γενετική μετάλλαξη που προκάλεσε την κατάσταση του γιου της τον άφησε χωρίς πόρους στο δέρμα του. Η θερμότητα από το σώμα του παραμένει μέσα, προκαλώντας του σοβαρές και οδυνηρές φαγούρες που οδηγεί σε συχνές κραυγές.

Η Philip Morris παρέχει στους αγρότες σπόρους καπνού GM burley. Κάθε χρόνο, οι αγρότες της Αργεντινής αναγκάζονται να χρησιμοποιούν περισσότερες από 100 διαφορετικές χημικές ουσίες για να καλλιεργήσουν αυτήν την «τέλεια» ποικιλία καπνού . Η συγκεκριμένη οικογένεια δεν αποτελεί εξαίρεση. Για περισσότερο από μια δεκαετία, κάνουν χρήση του γλυφοσάτη και άλλων αγροχημικών προϊόντων – και χωρίς καμία προστασία. Ωστόσο, μετά την αύξηση των γενετικών ανωμαλιών μεταξύ των παιδιών της κοινότητας, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου τους του παιδιού, άρχισαν να φοβούνται για την ασφάλειά τους και εγκατέλειψαν τη γεωργική τους γη, μακριά από τις τοξικές χημικές ουσίες. Στην περιοχή αυτή, υπάρχει ένας δυσανάλογος αριθμός παιδιών που γεννήθηκαν με παραμορφώσεις.

300 εκατομμύρια λίτρα glyphosate ρίχνονται στη γη κάθε χρόνο στην Αργεντινή. Οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες εισήλθαν για πρώτη φορά στη επαρχία Misiones της Αργεντινής, αφού η κυβέρνηση ενέκρινε τη χρήση τους από το 1996 και έπειτα με απόφαση βασισμένη αποκλειστικά σε μελέτες που διεξήγαγε η Monsanto και χωρίς καμμία άλλη ανεξάρτητη έρευνα. Για περισσότερο από δύο δεκαετίες η γη ψεκάζεται με γλυφοσάτη και άλλα αγροχημικά, μολύνοντας το έδαφος και το νερό της περιοχής. Μέχρι το 2013, περισσότερα από 24 εκατομμύρια εκτάρια (59,3 εκατομμύρια στρέμματα) των γενετικώς τροποποιημένων καλλιεργειών αναπτύχθηκαν στην Αργεντινή, συμπεριλαμβανομένης της σόγιας, καλαμποκιού, βαμβακιού και καπνού.

Αν και οι επιστημονικές έρευνες βρήκαν στοιχεία που συνδέουν την αύξηση των αποβολών, των γενετικών ελαττωμάτων και του καρκίνου στους ΓΤΟ και στα αγροχημικά δεν απέτρεψαν την κυβέρνηση της Αργεντινής να συνεχίσει να επιδοτεί τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες. Παρά τους κινδύνους, κανείς δεν προειδοποίησε τους καπνοκαλλιεργητές για τους κινδύνους. Στην πραγματικότητα, το αντίθετο ήταν αλήθεια. Οι αγρότες στην επαρχία Misiones κατακλύστηκαν με διάφορες μορφές marketing, συμπεριλαμβανομένων διαφημίσεων από χημικές εταιρείες που επιμένουν ότι τα αγροχημικά ήταν το κλειδί για την ευημερία. Και όπως πάντα το μάρκετινγκ λειτουργεί.Καθώς οι νόμοι περί διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και κανονισμών συνεχίζουν να ευνοούν τα κέρδη της Monsanto και των χημικών εταιρειών, ο καπνός μπαίνει στα χέρια και τα στόματα των καταναλωτών παγκοσμίως στα προϊόντα Philip Morris, ενώ τα δηλητήρια που χρησιμοποιούνται για τη συγκομιδή των καλλιεργειών μολύνουν το αίμα των αγροτών και τροποποιούν το ανθρώπινο γονιδίωμα, δημιουργώντας γενετικά τροποποιημένα παιδιά.

Πηγή: apenantioxthi.gr

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu