«Η Ελλάδα αλλάζει, το μέλλον ξεκινά»: Πόλεις-πρότυπα για τη Νέα Τάξη οι ελληνικές

Εναρμονισμένες με τις...απαιτήσεις της νέας εποχής, οι ελληνικές πόλεις αλλάζουν και μετατρέπονται σε «παγκόσμια πρότυπα ανοικτών κοινωνιών».
του Άρη Δημόπουλου

«Άνεμος αλλαγής» πνέει πάνω από την Ελλάδα, η οποία πρωταγωνιστεί όλο και περισσότερο σε δράσεις και ενέργειες που αφορούν τις κοινωνίες της νέας εποχής.

Στον βωμό του πράσινου υπερμνημονίου της Ατζέντας 2030, βραβεύονται οι κοινωνίες εκείνες που εκπληρώνουν μερικούς από τους πλέον βασικούς πυλώνες της, όπως οι «κοινωνική κινητικότητα», η ισότητα, η βιωσιμότητα, η οικολογία κλπ.

Από το κάδρο των κοινωνιών αυτών δεν θα μπορούσε να λείπει η Αθήνα του 2018, ως μία από τις πόλεις που θα διεκδικήσουν το βραβείο της «Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Καινοτομίας 2018».

Η «κοινωνική ανεκτικότητα» αλλά και η βιωσιμότητα είναι δύο από τα πολύ ισχυρά όπλα της εν Ελλάδι πρωτεύουσας προκειμένου να βραβευτεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Για ποιο όμως λόγο πρόκειται να επιβραβεύσουν την Αθήνα, παρουσιάζοντάς στον στο εξωτερικό ως…πόλη-πρότυπο;

Ο Δήμαρχος της πόλης, Γιώργος Καμίνης, δίνει μεταξύ άλλων ορισμένες απαντήσεις:

«Για να κάνεις το μεγάλο βήμα και να φτάσεις από την εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής στην πορεία ανάκαμψης, χρειάζεται να επιστρατεύσεις τις πιο δυναμικές ομάδες της πόλης και να δημιουργήσεις μία μεγάλη συμμαχία καινοτόμων ιδεών και λύσεων με στόχο να βελτιώνεται διαρκώς η ζωή και η καθημερινότητα κατοίκων της.

Το σχέδιο του δήμου Αθηναίων άρχισε να αποδίδει καρπούς μέσα από πληθώρα συμμετοχικών καινοτόμων προγραμμάτων. Η οικονομική αλλά και η προσφυγική κρίση, για παράδειγμα, δεν αντιμετωπίστηκαν μόνο με πρωτοβουλίες ανακούφισης.

Η Αθήνα έχει μετατραπεί σε εργαστήριο για καινοτόμους τρόπους επανενεργοποίησης και κοινωνικής ένταξης».

Το μυστικό βρίσκεται στην κοινωνική αφομοίωση των προσφυγικών πληθυσμών (που τους έχουν δοθεί πλέον και διαμερίσματα), στην ισότητα (προς τα κάτω), αλλά και στην βιωσιμότητα της πόλης, σύμφωνα πάντα με τα όσα προστάζει η Ατζέντα 2030.

Δεν πέρασε πολύς καιρός άλλωστε και από την βράβευση της δεύτερης μεγαλύτερης εν Ελλάδι πόλης, της Θεσσαλονίκης, από την εφημερίδα Le Monde.

Τους λόγους μας τους παρουσιάζει η γαλλική εφημερίδα, με τις ομοιότητες σε σχέση με την περίπτωση της Αθήνας να είναι οφθαλμοφανείς:

-Παραμονή των προσφύγων-μεταναστών σε αστικό περιβάλλον (αυστηρά εντός της πόλης δηλαδή)

-Μίσθωση διαμερισμάτων και εν τη συνεχεία στέγαση των προσφύγων σε αυτά

-Προσπάθειες για την κοινωνική τους ένταξη

Η Le Monde είχε από τις αρχές του καλοκαιριού επιλέξει την Θεσσαλονίκη ως μία άλλοτε συντηρητική πόλη, που δέχθηκε και «αγκάλιασε» τα τελευταία χρόνια τους προσφυγικούς πληθυσμούς. 

Τα δύο παραπάνω παραδείγματα είναι από τα πλέον τρανταχτά όσο αφορά τον ελληνικό χώρο, με τη Νέα Τάξη να βραβεύει αποκλειστικά και μόνο τα «καλά παιδιά της». 

Ας μην σας ξεγελάνε οι εύηχες λέξεις της «βιωσιμότητας» και της «κοινωνικής ανεκτικότητας». 

Όλες τους έχουν σαν σκοπό την διάλυση κάθε υγιούς κοινωνικού-οικονομικού ιστού, επιφέροντας την απόλυτη ισοπέδωση για ΟΛΟΥΣ, σε όποια κοινωνική τάξη, κάστα, εθνικότητα ή θρησκεία κι αν ανήκουν. 

  • 87
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...