• Αρχική
  • Άρθρα
  • Η Ελλάδα αλλάζει: «Τέλος» και στους εθνικούς ευεργέτες; – Απόφαση που θα συζητηθεί

Η Ελλάδα αλλάζει: «Τέλος» και στους εθνικούς ευεργέτες; – Απόφαση που θα συζητηθεί

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ αποφά ωσισε να πει όχι στην δωρεά του Ιδρύματος Μποδοσάκη  που αφορούσε στην προμήθεια βασικού εξοπλισμού γυμνασίων του νομού Μαγνησίας στην Θεσσαλία.

Να καταργηθούν λοιπόν οι εθνικές ευεργεσίες, οι οποίες είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής ιστορίας;

Οι εθνικοί ευεργέτες σε δύσκολες ή εχθρικές εποχές εις βάρος των Ελλήνων βοηθούσαν και βοηθούν εκεί που το Κράτος δεν δύναται να βοηθήσει, ειδικά στην εκπαίδευση, ή στήριζαν προσπάθειες του Ελληνισμού σε σχέση με διάφορα εθνικά και όχι μόνο θέματα.

Η «εθνική ευεργεσία» αποτελεί διαχρονικά έναν τρόπο παρέμβασης, για όσους προτίθενται να βοηθήσουν, προς όφελος των Ελλήνων και της χώρας.

Το ίδρυμα Μποδοσάκη είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός και άρα δεν τίθεται θέμα διαφήμισης.

Παρ’ όλα αυτά, το ΔΣ της ΟΛΜΕ στηρίζει την ομόφωνη απόφαση της ΕΛΜΕ Μαγνησίας για την χορηγία του Ιδρύματος και καλεί:

«Τους Διευθυντές των σχολείων και τους εκπαιδευτικού να μη διευκολύνουν διαφημιστικές καμπάνιες», όπως ονομάζουν την δωρεά.

Καλούν δε το υπουργείο Παιδείας να παρέμβει άμεσα προκειμένου να μην επιτρέπει στις εταιρείες να εισέρχονται στους χώρους των σχολείων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ αναφέρει:

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ με αφορμή την έκταση που έλαβε στα ΜΜΕ το θέμα των χορηγιών σε σχολικές μονάδες και την απόφαση της ΕΛΜΕ Μαγνησίας να αρνηθεί χορηγικά προγράμματα, επαναβεβαιώνει την αντίθεσή του στη λογική των χορηγιών από εταιρείες (βλ. ανακοίνωση 22/6/18) και επισημαίνει ότι η συντήρηση, ο εξοπλισμός, η λειτουργία και η στελέχωση του δημόσιου σχολείου είναι ευθύνη και υποχρέωση της Πολιτείας.

Τα τελευταία χρόνια η μειωμένη κατά 50% χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών για τα λειτουργικά έξοδα των σχολικών μονάδων, τα προβλήματα σε εξοπλισμό και κτιριακές υποδομές καθώς και η υποστελέχωση σε προσωπικό έχουν δημιουργήσει εκρηκτικά προβλήματα. Αυτό δίνει τη δυνατότητα σε ιδιωτικούς φορείς να μπαίνουν στο δημόσιο σχολείο.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ είναι αντίθετο με την οποιαδήποτε προσπάθεια εμπορευματοποίησης της παιδείας που επιτυγχάνεται μέσω της προβολής και διαφήμισης πολυεθνικών εταιρειών και των χορηγιών κοινωφελών ιδρυμάτων.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ στηρίζει την ομόφωνη απόφαση της ΕΛΜΕ Μαγνησίας στις 5/9/18 απέναντι στις επιθέσεις που δέχτηκε κυρίως από ΜΜΕ και άλλους φορείς.

Καλούμε το εκπαιδευτικό κίνημα (εκπαιδευτικούς-γονείς-μαθητές) να διεκδικήσουν αγωνιστικά επαρκή κρατική χρηματοδότηση για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών των σχολείων.

Καλούμε τους Διευθυντές των σχολείων και τους συναδέλφους να μη διευκολύνουν διαφημιστικές καμπάνιες.

Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να παρέμβει άμεσα προκειμένου να μην επιτρέπει στις εταιρείες να εισέρχονται στους χώρους των σχολείων με το πρόσχημα χορηγικών προγραμμάτων.