• Αρχική
  • Άρθρα
  • Η αλήθεια για την αύξηση του κατώτατου μισθού – Το σχέδιο της κυβέρνησης που αρέσει στην Νέα Τάξη (ΒΙΝΤΕΟ-ΗΧΗΤΙΚΟ)

Η αλήθεια για την αύξηση του κατώτατου μισθού – Το σχέδιο της κυβέρνησης που αρέσει στην Νέα Τάξη (ΒΙΝΤΕΟ-ΗΧΗΤΙΚΟ)

Είναι άραγε ένα θετικό μέτρο για την κοινωνία ή θέλουν απλά να ξεχάσουμε την Συμφωνία των Πρεσπών με λεφτά άλλων;

Στα 650 ευρώ το μήνα μικτές αποδοχές, έναντι 586 ευρώ που ισχύει σήμερα, διαμορφώνεται ο κατώτατος μισθός, όπως ενημέρωσε η κυβέρνηση.

Ρεπορτάζ: Κίμων Χαραλάμπους

Η αύξησή του εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο και θα είναι πολύ μεγαλύτερη για τους νέους κάτω των 25 ετών που αμείβονται με τον υποκατώτατο μισθό των 510 ευρώ. Θύελλα αντιδράσεων από ΓΣΕΕ, ΣΕΒ και ΣΕΤΕ, με την προσοχή να στρέφεται εκεί και να φεύγει από την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών που παραδίδει την Μακεδονία.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός στην εισήγηση του, περίπου 600.000 εργαζόμενοι επωφελούνται από την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου, ενώ 280.000 εργαζόμενοι επωφελούνται εμμέσως καθώς η αύξηση του κατώτατου μισθού επηρεάζει περισσότερα από 20 επιδόματα (είτε κρατικά, είτε επιδόματα που καταβάλλονται από τους εργοδότες).

Αυτά μας λέει η Αριστερά.

Τι ισχύει όμως;

Πως οι επιχειρήσεις, οι οποίες ήδη έχουν επιβαρυνθεί με την παράλογη υπερφορλόγηση και τις ληστρικές ασφαλιστικές εισφορές, βλέπουν περαιτέρω αύξηση στα έξοδά τους.

Αντί το Κράτος να προκαλέσει την αύξηση του κατώτατου μισθού, με ουσιαστική μείωση φορολογίας και κατάργηση εισφορών στις επιχειρήσεις, βάζει, με παρεμβάσεις Βόρειας Κορέας και Βενεζουέλας, ακόμα ένα τσουβάλι στην πλάτη των επιχειρηματιών, οι οποίοι εξασφαλίζουν θέσεις εργασίας στην αγορά.

Ως εκ τούτου, δεν αποκλείεται πολλοί να προβούν σε απολύσεις, μαύρη εργασία ή να προτιμήσουν την εργασία «part time», για να αποφύγουν ενδεχόμενα «λουκέτα».

Ακόμα ένα χτύπημα λοιπόν στην ελληνική μεσαία τάξη.

Δείτε το βίντεο και διαβάστε μετά παρακάτω. Έχει κι άλλο δεν τελειώσαμε!

Παράλληλα, η αύξηση του κατώτατου μισθού που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου γυρίζει μπούμεραγκ για τους ελεύθερους επαγγελματίες (γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς κ.λπ.) αφού προκαλεί αύξηση στις εισφορές που καταβάλλουν.

 Για ποιά αύξηση ακριβώς μιλάμε τότε, όταν τα χρήματα που θα δώσει ο επιχειρηματίας στον εργαζόμενο θα πάνε στο Κράτος, με την μορφή αύξησης εισφορών;

Αυτό που εμείς βλέπουμε είναι έξτρα βάρη στους επιχειρηματίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες, έτσι ώστε το ελεύθερο επάγγελμα να δεχθεί ακόμα ένα πλήγμα, ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ όλο και περισσότεροι να επιζητούν τον «σίγουρο διορισμό» στο Δημόσιο και σε πολυεθνικές ή τα, άνευ κόπου, επιδόματα, όντες εξαρτημένοι στα «προς το ζην» -άρα ελεγχόμενοι από την όποια εξουσία- και όχι ελεύθεροι;

Αυτό δεν υπαγορεύει η αριστερόστροφη παγκοσμιοποίηση της λεγόμενης Νέας Τάξης;

Διαβάστε με προσοχή από τα «ΝΕΑ»:

Στην ατζέντα των νέων επιβαρύνσεων περιλαμβάνονται η κατάργηση της έκπτωσης 15% στη βάση υπολογισμού όλων των εισφορών (κύριας ασφάλισης, υγείας, επικουρικού, εφάπαξ), η επιβολή εισφοράς στους τίτλους κτήσης (οι πρώην αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης για συναλλαγές που δεν υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ ετησίως) καθώς και αυξήσεις στις εισφορές για το επικουρικό και το εφάπαξ.

Συγκεκριμένα:

1. Λόγω της επικείμενης αύξησης του βασικού μισθού των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα θα αυξηθεί και η ελάχιστη ασφαλιστική εισφορά που καταβάλλουν, δεδομένου ότι υπολογίζεται επί του κατώτατου βασικού μισθού.

Η αύξηση αυτή θα έχει επιβάρυνση στις εισφορές όλων των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων και των αμειβομένων με μπλοκάκι. Και αυτό γιατί ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει πως οι κατώτατες εισφορές των επαγγελματιών (ασφαλισμένων στον τέως ΟΑΕΕ και στο τέως ΕΤΑΑ) υπολογίζονται ως ποσοστό (από 26,9% έως 39,7%) επί του μεικτού κατώτατου μισθού άγαμου ανειδίκευτου εργάτη.

2. Από 1η Φεβρουαρίου 2019 διαμορφώνεται νέο τοπίο για τους τίτλους κτήσης με καταβολή εισφορών και γι’ αυτούς. Πρόκειται για τις πρώην αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης για συναλλαγές που δεν υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ ετησίως. Έτσι, για αποδείξεις που θα κοπούν από την 1η Ιανουαρίου 2019 και μετά προβλέπεται καταβολή ασφαλιστικών εισφορών 13,33% για σύνταξη (ΕΦΚΑ) και 6,95% για υγεία (ΕΟΠΥΥ). Οι εισφορές θα υπολογίζονται επί της καθαρής αξίας του παραστατικού, όποια κι αν είναι αυτή και όπως προκύπτει µετά την αφαίρεση του φόρου (20%) και άλλων επιβαρύνσεων (τέλος χαρτοσήµου 3,6%). Δεν υπάρχει ελάχιστο πλαφόν εισφοράς, ενώ όσοι έχουν παράλληλη µισθωτή ή µη µισθωτή απασχόληση καταβάλλουν για κάθε δραστηριότητα την εισφορά που αναλογεί (ειδικά αν κάποιος ασκεί παράλληλα ελεύθερο επάγγελµα – πρ. ΟΑΕΕ – πρέπει να καλύπτει µε ή χωρίς τον τίτλο το ελάχιστο όριο ασφαλιστέου εισοδήµατος).

3. Στα ειδοποιητήρια του ερχόμενου Φεβρουαρίου – για τις εισφορές του Ιανουαρίου του 2019 – αναμένεται να ενσωματωθεί η κατάργηση της έκπτωσης 15% στη βάση υπολογισμού όλων των εισφορών (κύριας ασφάλισης, υγείας, επικουρικού, εφάπαξ) όλων των ελεύθερων επαγγελματιών, με συνέπεια να προκύψουν αυξημένες εισφορές για όσους δήλωσαν κάτω από 7.032 ευρώ.

Για τον ίδιο λόγο, οι μειωμένες εισφορές κύριας ασφάλισης (από το 20% στο 13,35%) για όσους δηλώνουν πάνω από 7.032 ευρώ θα έχουν χαμηλότερο «αποτύπωμα» στο καταβλητέο ποσό σε σχέση με εκείνο για το οποίο διατείνεται η κυβέρνηση.

Επισημαίνεται ότι η ψηφισμένη μείωση της εισφοράς κύριας ασφάλισης (από το 20% στο 13,3%) από το 2019 θα ισχύσει μόνο για όσους δήλωσαν εισόδημα πάνω από 7.032 ευρώ ετησίως ή πάνω από 586 ευρώ τον μήνα και όχι για όσους θα δηλώσουν κάτω από 7.032 ευρώ ετησίως. Έτσι, από τη μείωση αποκλείονται οι 3 στους 4 ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι – σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας της κυβέρνησης – δηλώνουν στην Εφορία εισόδημα έως 7.032 ευρώ.

4. Τρέχουν ήδη νέες εισφορές επικουρικού (7%) που θα επιβληθούν στους αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς, δικηγόρους (ασφαλισμένοι τέως ΕΤΑΑ).

Παράλληλα, θα αρχίσει η αναδρομική εξόφληση των αναδρομικών εισφορών του επικουρικού για τη περίοδο 2017-2018.

5. Επιβάλλονται νέες εισφορές για το εφάπαξ (4%) στους ασφαλισμένους του τέως ΕΤΑΑ. Ταυτόχρονα θα τρέξουν και οι αναδρομικές εισφορές για τον ίδιο κλάδο για το 2017-2018. Τρέχουν ήδη νέες εισφορές επικουρικού (7%), που θα επιβληθούν στους αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς και δικηγόρους (ασφαλισμένοι τέως ΕΤΑΑ).

Παράλληλα θα αρχίσει η αναδρομική εξόφληση των αναδρομικών εισφορών του επικουρικού για την περίοδο 2017-2018.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Ας ακούσουμε και τον Κ.Κυρανάκη:

ΦΩΤΟ: eurokinissi

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.