• Αρχική
  • Άρθρα
  • «Hoax θα’ναι»: Είστε έτοιμοι για το ηλεκτρονικό ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ; (Βίντεο)

«Hoax θα’ναι»: Είστε έτοιμοι για το ηλεκτρονικό ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ; (Βίντεο)

Τίποτα δεν θα ξεφεύγει από τα μάτια της Εφορίας.

Στο τέλος του πρώτου τριμήνου, εκτός απροόπτου θα ξεκινήσει η σταδιακή ενεργοποίηση του ηλεκτρονικού Περιουσιολογίου.

Τι είναι: Οι πολίτες θα δηλώνουν, το σύνολο των περιουσιακών τους στοιχείων ηλεκτρονικά. Με αυτό τον τρόπο, όσοι αποκρύπτουν εισοδήματα ή ακόμα και ακίνητα, θα έχουν πολύ…μεγάλο πρόβλημα.

Ότι δεν δηλώνεται, θα κατάσχεται με συνοπτικές διαδικασίες.

Δείτε το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1: 

Λίγα λόγια, για τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος: Δημιουργία μιας μεγάλης βάσης δεδομένων, στην οποία θα υπάρχουν τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογούμενων και φυσικά όλων των επιχειρήσεων.

Σπίτια, αγροτεμάχια, αυτοκίνητα, καταθέσεις σε τράπεζες, οικόπεδα Κ.Α όλα θα βρίσκονται μέσα σε μια τεράστια βάση δεδομένων.

Αυτό σε πρώτη φάση. Σε δεύτερο χρόνο, θα δούμε τι θα γίνει. Η εφορία πάντως, κάποια στιγμή θα έχει την δυνατότητα, να προσδιορίζει το πραγματικό φορολογητέο εισόδημα κάθε φορολογούμενου (με βάση τα έσοδα και τα έξοδά του).

Διαβάζουμε στα parapolitika:

Με την έναρξη του περιουσιολογίου κάθε φορολογούμενος θα έχει πρόσβαση καθώς και δυνατότητα ελέγχου της πληρότητας και της ορθότητας των –καταγεγραμμένων στη φορολογική διοίκηση– περιουσιακών του στοιχείων.

Η αξιοποίηση των στοιχείων που περιέχονται στο μηχανογραφικό σύστημα θα συμβάλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη φορολογικής συνείδησης και θα αποτελέσει εργαλείο σχεδίασης και άσκησης φορολογικής πολιτικής, αναφέρουν από το υπουργείου Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι θα συνεισφέρει στην ταχύτερη διεκπεραίωση των φορολογικών υποθέσεων και θα βοηθήσει στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος για την υποδοχή επενδύσεων.

Επιπλέον, θα αποτελέσει εργαλείο για τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών. Με την ολοκλήρωσή του, τα βασικά χαρακτηριστικά που θα έχει το Περιουσιολόγιο, θα είναι τα εξής: Χρήστες του συστήματος θα είναι όλοι οι φορολογούμενοι (εξωτερικοί χρήστες), καθώς και στελέχη της Φορολογικής Διοίκησης (εσωτερικοί χρήστες).

Το σύστημα θα υποστηρίζει την υποδοχή και ενσωμάτωση δεδομένων περιουσίας από άλλα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ ή και άλλων φορέων, ακόμα και στην περίπτωση κατά την οποία αυτά δεν τηρούνται μηχανογραφικά. Θα δίνεται η δυνατότητα στους εξωτερικούς χρήστες να εισάγουν πληροφορίες για περιουσιακά στοιχεία, οι οποίες μακροπρόθεσμα θα διασταυρώνονται με την αρμόδια αρχή.

Θα δίνεται η δυνατότητα προβολής και εκτύπωσης του συνόλου ή μέρους των περιουσιακών στοιχείων ενός φορολογούμενου από τον ίδιο ή τους εσωτερικούς χρήστες της Φορολογικής Διοίκησης.

Θα υπάρχει η δυνατότητα τροποποίησης λανθασμένων πληροφοριών από το φορολογούμενο. Θα υπάρχει δυνατότητα καταχώρησης των περιουσιακών στοιχείων, τα οποία αποκαλύπτονται μετά από έλεγχο ο οποίος έχει καταστεί οριστικός.

Θα γίνεται αναλυτική ή και συγκεντρωτική επεξεργασία των δεδομένων του συστήματος για την παραγωγή στατιστικών, αναφορών και ενημερωτικών εκθέσεων. Θα υπάρχει η δυνατότητα επεξεργασίας – αξιολόγησης των δεδομένων των φορολογουμένων για τον εντοπισμό πιθανής αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης.

Θα υπάρχει δυνατότητα συσχέτισης περιουσιακών στοιχείων μεταξύ φυσικών και νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων και ταυτόχρονη παρακολούθηση αυτών ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσης των δεδομένων.

ΛΟΙΠΟΝ;

Μήπως θα πούνε πάλι κάποιοι ότι όλα τα παραπάνω είναι Hoax;

Τα σχόλια δικά σας!!!!!