Γενετικά τροποποιημένοι σολομοί στο πιάτο μας

Μέσα στις δεξαμενές ενός εκτροφείου ψαριών στην Ινδιάνα των Ηνωμένων Πολιτειών χιλιάδες αβγά σολομού είναι έτοιμα να εκκολαφθούν.

Τα αβγά αυτά είναι γενετικά τροποποιημένα ώστε τα ψάρια να αναπτυχθούν ταχύτερα από το κανονικό. Μόλις φτάσουν το βάρος των 4,5 κιλών θα μπορούν να πουληθούν σε αγορές και εστιατόρια.

Οι σολομοί που παράγονται από την εταιρεία AquaBounty είναι τα πρώτα γενετικώς τροποποιημένα ζώα που έχουν εγκριθεί για κατανάλωση από τον άνθρωπο στις ΗΠΑ.

Η εταιρεία δεν έχει ακόμη πουλήσει ψάρια στις ΗΠΑ, αλλά εκπρόσωποί της αναφέρουν ότι οι σολομοί θα μπορούν να πουληθούν σε εστιατόρια, οι ιδιοκτήτες των οποίων θα αποφασίσουν αν θα πρέπει να ενημερώσουν τους καταναλωτές ότι τα ψάρια που τους σερβίρουν είναι γενετικά τροποποιημένα.

Για να παράγει τα ψάρια της η AquaΒounty «εμπλουτίζει» το DNA σολομών του Ατλαντικού με DNA άλλων ειδών ψαριών, γεγονός που κάνει τους σολομούς να αναπτύσσονται με διπλάσια ταχύτητα από τους κανονικούς. Η εταιρεία λέει ότι με τη μέθοδο αυτή τα ψάρια μεγαλώνουν καταναλώνοντας πολύ λιγότερες ζωοτροφές.

Παρά το γεγονός ότι η AquaBounty κατάφερε να εξασφαλίσει τις απαραίτητες άδειες για την παραγωγή και εκμετάλλευση των ψαριών στις ΗΠΑ, μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν πρόκειται να συνεργαστούν μαζί της, ανταποκρινόμενες στην πίεση από οργανώσεις προστασίας των καταναλωτών.

Ο σολομός θα είναι το πρώτο γενετικά τροποποιημένο ζώο που θα φτάσει στο πιάτο του καταναλωτή, όμως ήδη το μεγαλύτερο ποσοστό καλαμποκιού και σόγιας που παράγονται στις ΗΠΑ είναι γενετικά τροποποιημένα ώστε να είναι πιο ανθεκτικά στα παράσιτα και τα ζιζανιοκτόνα.

Τον περασμένο μήνα ο Donald Trump υπέγραψε διάταγμα σύμφωνα με το οποίο οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες θα πρέπει να απλουστεύσουν τους κανονισμούς για γενετικά τροποποιημένα φυτά και ζώα.

Ενώσεις προστασίας των καταναλωτών εκφράζουν έντονες αντιρρήσεις για τα γενετικά τροποποιημένα ζώα και φυτά και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις πιθανές συνέπειες της κατανάλωσής τους στη δημόσια υγεία, αλλά και τους κινδύνους που κρύβει για το περιβάλλον η παραγωγή τους.

Οι κίνδυνοι για τον άνθρωπο

Να σημειωθεί ότι η γενετική τροποποίηση φυτών και ζώων δεν είναι σύγχρονο φαινόμενο. Το μπόλιασμα των δέντρων και η διασταύρωση ζώων χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες σαν εργαλεία για τη βελτίωση των ειδών. Οι μηχανισμοί αυτοί είναι φυσικοί, σε αντίθετα με τη γενετική τροποποίηση που πολύ συχνά περιλαμβάνει τη διασταύρωση γονιδίων πολύ διαφορετικών ειδών.

Το ερώτημα αν τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα είναι επιβαρυντικά για την υγεία των ανθρώπων δεν έχει ακόμα απαντηθεί με σιγουριά.

Πάντως επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωσή τους συνδέεται με αύξηση των αλλεργιών, προβλήματα στο αναπαραγωγικό και γαστρεντερικό σύστημα, στη ρύθμιση του μεταβολισμού και στην παραγωγή ορμονών, όπως η ινσουλίνη.

Πειράματα σε ποντίκια έχουν δείξει ότι έπειτα από δύο χρόνια καθημερινής πρόσληψης γενετικά τροποποιημένου αραβοσίτου εμφάνισαν αυξημένο κίνδυνο νεφροπάθειας και καρκινογένεσης.

Ομως παρά τις έντονες αμφιβολίες για την ασφαλή κατανάλωσή τους, ολοένα περισσότερα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα καταλήγουν στο τραπέζι μας.

Στην Ευρωπαϊκή Ενωση κυκλοφορεί ευρέως λάδι από γενετικά τροποποιημένη ελαιοκράμβη που χρησιμοποιείται στο τηγάνισμα τυποποιημένων σνακ.

Επίσης διατίθενται γενετικά τροποποιημένα είδη ντομάτας, πιπεριάς, καλαμποκιού, πατάτας και σόγιας. Τα είδη αυτά αποτελούν συχνά τις πρώτες ύλες για την παραγωγή τυποποιημένων τροφίμων όπως αλμυρά σνακ, αλλαντικά, σοκολάτες, σάλτσες και έτοιμες σούπες.

Από ΒΗΜΑ, ΦΩΤΟ pexels

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •