Έξαλλη η Γκρέτα! Δείτε γιατί…

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε αυτή την εβδομάδα στη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα (COP28) που διεξήχθη στο Ντουμπάι είναι μια πισώπλατη μαχαιριά για τις χώρες που έχουν επηρεαστεί πιο πολύ από την παγκόσμια υπερθέρμανση και δεν πρόκειται να σταματήσει την αύξηση των θερμοκρασιών πάνω από κρίσιμα επίπεδα, δήλωσε σήμερα η ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Σχεδόν 200 χώρες συμφώνησαν στη σύνοδο να αρχίσουν να μειώνουν την παγκόσμια κατανάλωση ορυκτών καυσίμων και να υιοθετήσουν σειρά μέτρων, περιλαμβανομένης της παραγωγής πιο καθαρής ενέργειας, προκειμένου να αποτρέψουν τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Όμως επικριτές λένε πως η συμφωνία δεν θα εμποδίσει την αύξηση των παγκόσμιων θερμοκρασιών περισσότερο από 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο της προβιομηχανικής εποχής, που σύμφωνα με τους επιστήμονες θα προκαλέσει καταστροφικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις, από το λιώσιμο στρωμάτων πάγου μέχρι την κατάρρευση ωκεάνιων ρευμάτων.

“Το κείμενο αυτό είναι αδύναμο και δεν είναι καθόλου έστω κοντά στο να είναι επαρκές για να μας κρατήσει εντός του ορίου του 1,5 βαθμού”, δήλωσε η Τούνμπεργκ στο Reuters έξω από το κοινοβούλιο της Σουηδίας όπου η ίδια και μια χούφτα άλλων διαδηλωτών καλούσαν για κλιματική δικαιοσύνη.

“Είναι μια πισώπλατη μαχαιριά για τους πιο ευάλωτους”.

Η Συμμαχία Μικρών Νησιωτικών Κρατών, η οποία περιλαμβάνει χώρες που έχουν επηρεαστεί πιο πολύ από την κλιματική αλλαγή, όπως τα Φίτζι, το Τουβαλού και το Κιριμπάτι, δήλωσε πως η συμφωνία είναι γεμάτη παραθυράκια και είναι “αυξανόμενη και μη μετασχηματιστική”.

“Όσο δεν μεταχειριζόμαστε την κλιματική κρίση ως κρίση και όσο επιτρέπουμε στα συμφέροντα των ομάδων πίεσης να επηρεάζουν αυτά τα κείμενα και αυτές τις διαδικασίες, δεν πρόκειται να πάμε πουθενά”, είπε.

(απεμπε-ΑΠΕΜΠΕ-EPA-KEYSTONE photo)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί