Εσύ θα δοκίμαζες ποτέ μια κατάμαυρη ντομάτα;

H γνωστή μας ντομάτα είναι στρογγυλή ή αβγουλωτή, ζουμερή, γλυκιά και κόκκινη. Άντε, να πετύχουμε στην αγορά ποικιλίες από ντοματίνια πράσινα ή κίτρινα.

 

Απλά πράγματα δηλαδή. Να, που και αυτό θα αλλάξει. Και η αρχή έγινε από Βρετανούς επιστήμονες.

Μας συστήνεται ως «indigo rose», ελληνιστί «βαθύ μπλε τριαντάφυλλο» και είναι μια νέα ποικιλία ντομάτας κατάμαυρη εξωτερικά και κάτι μεταξύ βυσσινί-μοβ εσωτερικά.

«Είναι ζουμερή και με ισορροπημένη γλύκα και οξύτητα» υποστηρίζουν αυτοί που την «παρασκεύασαν» και φυσικά τη δοκίμασαν.

Τα χρώματά της, τρομάζουν τους υποψήφιους καταναλωτές-και όχι αδικαιολόγητα εδώ που τα λέμε-αλλά αυτή η διασταύρωση κόκκινης και μοβ ντομάτας λανσάρεται ως μια ακόμη υπερτροφή.

Σε πρώιμο στάδιο, έχει χρώμα πράσινο, μόλις όμως εκτεθεί στο φως του ήλιου, γίνεται μαύρη.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι το σκούρο χρώμα της είναι θέμα γονιδιακό και οφείλεται σε μια φυτική χρωστική ουσία, την ανθοκυανίνη, η οποία έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Πειράματα που έγιναν σε ζώα επιβεβαίωσαν αυτές τις ιδιότητες, για τον ανθρώπινο οργανισμό όμως τέτοιες θεωρίες δεν έχουν επίσημα επιβεβαιωθεί. Χάρη σε αυτή την ουσία οι ντομάτες αυτού του τύπου διατηρούνται περισσότερο, κάτι που συμφέρει παραγωγούς και καταναλωτές.

Είναι όμως ακίνδυνο για το ανθρώπινο οργανισμό;

Με πληροφορίες από Athensmagazine

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu