Υπάρχει κίνδυνος «διατροφικής έλλειψης» στην παγκόσμια αγορά λόγω των διαταράξεων που συνδέονται με την COVID-19 στο παγκόσμιο εμπόριο και στις αλυσίδες εφοδιασμού σε τρόφιμα, προειδοποίησαν οι πρόεδροι δύο υπηρεσιών του ΟΗΕ και του ΠΟΕ.
«Οι αβεβαιότητες που συνδέονται με τη διαθεσιμότητα των τροφίμων μπορούν να προκαλέσουν ένα κύμα περιορισμών στις εξαγωγές, με αποτέλεσμα μια έλλειψη στην παγκόσμια αγορά».
Τα παραπάνω δήλωσαν σε ένα σπάνιο κοινό ανακοινωθέν ο Κινέζος Κου Ντονγζιού, που διευθύνει την Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία (FAO), ο Αιθίοπας Τέντρος Αμπχανόμ Γκεμπρεγεσούς, γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και ο Βραζιλιάνος Ρομπέρτου Αζεβέδου, διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).
Για τους τρεις πολυμερείς οργανισμούς που χειρίζονται θέματα υγείας, διατροφής και παγκόσμιου εμπορίου, είναι «σημαντικό» να διασφαλιστούν οι εμπορικές ανταλλαγές «ιδιαίτερα προκειμένου να αποφευχθούν διατροφικές ελλείψεις» αναφέρεται στο κοινό κείμενό τους που ελήφθη στο Παρίσι.
Οι τρεις οργανισμοί ανησυχούν ιδιαίτερα για την «επιβράδυνση της κυκλοφορίας εργαζομένων της αγροτοδιατροφικής βιομηχανίας» που μπλοκάρουν πολλούς αγροτικούς τομείς δυτικών χωρών, και για τις «καθυστερήσεις στα σύνορα» των εμπορευματοκιβωτίων που προκαλούν «αναταραχές στα φθαρτά προϊόντα και αύξηση της διατροφικής σπατάλης».
Οι αξιωματούχοι υπογραμμίζουν επίσης την ανάγκη «προστασίας» των μισθωτών που απασχολούνται στην παραγωγή διατροφικών προϊόντων, των εργατών που εργάζονται στην αγροτοδιατροφική βιομηχανία και εκείνων στη διανομή, προκειμένου να «ελαχιστοποιηθεί η εξάπλωση του ιού στον τομέα» και να «διατηρηθούν οι αλυσίδες διατροφικού εφοδιασμού».
«Όταν πρόκειται για την προστασία της υγείας και της ευημερίας των συμπολιτών τους, οι χώρες πρέπει να διασφαλίσουν πως το σύνολο των εμπορικών μέτρων δεν διαταράσσει την αλυσίδα διατροφικού εφοδιασμού», προσθέτουν οι επικεφαλής του FAO, του ΠΟΥ και του ΠΟΕ.
Δίχως να χάσουν ευκαιρία υπενθύμισαν στον κόσμο την ανάγκη για «οικουμενική αντιμετώπιση» της πανδημίας:
«Είναι σε περιόδους όπως αυτή που η διεθνής συνεργασία είναι ζωτικής σημασίας».
Οι προειδοποιήσεις είναι μάλλον μία «τυπική» υπόθεση, αφού εκείνοι δημιούργησαν το «πρόβλημα» εκείνοι όμως έχουν στα χέρια τους και τη «λύση», η οποία θα είναι παγκόσμια και επιβλητέα στους πάντες.
Τεχνητό κρέας και ορισμένα «εγκεκριμένα άλευρα» θα δώσουν ως….δια μαγείας τη λύση στο παγκόσμιο επισιτιστικό πρόβλημα.
Έτσι όταν περάσουμε από την εποχή των προειδοποιήσεων σε εκείνη των…πράξεων, όπου η παγκόσμια επισιτιστική κρίση θα πλήττει σχεδόν όλα τα κράτη, θα έχουν έτοιμη και τη «λύση».
Είναι από αυτά τα «τρελά» που έλεγε ο Λιακόπουλος εδώ και χρόνια στην τηλεόραση, που όμως σήμερα τα ζούμε:
(φωτο:pexels)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 37χρονη αλλοδαπή για εμπλοκή σε ληστείες με σπρέι πιπεριού
- Θα υπάρξει προσπάθεια να διαταραχθεί η σύνοδος κορυφής Πούτιν και Τραμπ;
- Σερβίρουν κόκκινο κρασί…ρίχνοντας μέσα παγωτό: Νέα τρέλα στο TikTok! vid
- Παρατείνονται τα μέτρα για την ευλογιά των αιγοπροβάτων στην Κρήτη – Στα «κάγκελα» οι κτηνοτρόφοι
- Euroleague: Έφυγε από την Πόλη με το διπλό ο Παναθηναϊκός
- Τα drones-καμικάζι στο ουκρανικό μέτωπο δεν συγχωρούν, vid
- Ακινητοποιήθηκε τρένο στο Λιτόχωρο – Αποζημιώσεις επιβατών για την καθυστέρηση
- Ζελένσκι: «Πιστεύουμε ότι ο Τραμπ θέλει να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία»
- Αναβάθμιση και ανάδειξη του μυκηναϊκού οικισμού στο Αρχοντίκι Ψαρών με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ
- Επίσημη έναρξη της σεζόν για τη Λυρική με τη «Τζοκόντα»
Κύρια Θέματα
ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί

ΑΜΑΞΟΣΤΟΙΧΙΑ

ΕΣΠΑ

ΩΡΑ

ΓΙΟΡΤΗ

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ

ΒΡΟΧΕΣ

ΓΛΥΦΑΔΑ

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ

ΚΡΗΤΗ


ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
