Ελληνική κυβέρνηση: Αυτό έχουμε δεσμευτεί να κάνουμε μέχρι το 2050

«Με υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα προωθούμε και υποστηρίζουμε ολοκληρωμένες στρατηγικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ως εκ τούτου, δίνουμε ένα δυναμικό παρών στην 28η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα, την COP28 (Conference of the Parties), που πραγματοποιείται φέτος στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, και ανοίγει τις εργασίες της σήμερα», αναφέρει σε σημερινό άρθρο του στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης.

Ο κ. Φραγκογιάννης εξηγεί ότι εφόσον «η αναγκαία περιβαλλοντική βιωσιμότητα αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία», η κυβέρνηση «με όραμα και υπευθυνότητα έχει προτάξει στο μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα, ήδη από την πρώτη θητεία της, πολιτικές που τη στηρίζουν και την προωθούν».

Αποσαφηνίζει, δε, ότι «έχοντας δεσμευτεί να επιτύχουμε μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών αερίων και μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα έως το 2050» έχει δοθεί προτεραιότητα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) με αποτέλεσμα φέτος να έχει επιτευχθεί «το ιστορικά υψηλό ποσοστό του 54% παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ» και στόχος είναι «έως το 2030 το 80% των αναγκών μας σε ηλεκτρική ενέργεια να καλύπτεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».

Με αυτά τα δεδομένα «η Ελλάδα φιλοδοξεί», όπως σημειώνει ο υφυπουργός Εξωτερικών, «να έχει μία ηχηρή παρουσία στη φετινή COP28, η οποία συνάδει με τη γενικότερη στρατηγική της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του ίδιου του πρωθυπουργού να μην είναι απλά θεατής των παγκόσμιων εξελίξεων αλλά να έχει ενεργό ρόλο σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο, πάντα με γνώμονα τα εθνικά συμφέροντα».

Σε αυτό το πλαίσιο, «η χώρα μας θα δώσει το στίγμα της όσον αφορά την κρισιμότητα που αποδίδει στο ζήτημα της κλιματικής κρίσης και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει για τη διαχείριση σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο με ένα καλά σχεδιασμένο και πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων που θα φιλοξενηθούν στο ελληνικό περίπτερο της Διάσκεψης, το οποίο επιμελήθηκε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών και όλων των συναρμόδιων υπουργείων και με την πολύτιμη στήριξη της Enterprise Greece», τονίζει ο κ. Φραγκογιάννης.

Η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα αποτελεί το ετήσιο φόρουμ όπου σύσσωμη η διεθνής κοινότητα συζητά -στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο- διαπραγματεύεται, χαράσσει πολιτικές, λαμβάνει αποφάσεις και προσδιορίζει μέτρα για το κλίμα. Στη Διάσκεψη -η οποία φιλοξενείται σε διαφορετική χώρα κάθε χρόνο- συμμετέχουν αρχηγοί κρατών-μελών του ΟΗΕ που έχουν υπογράψει τη Σύμβαση Πλαίσιο για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC 1992), το Πρωτόκολλο του Κιότο (1997) και τη Συμφωνία του Παρισιού (2015), καθώς επίσης σημαντικοί εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών και περιβαλλοντικών οργανώσεων, μέλη της Κοινωνίας των Πολιτών, ειδικοί επιστήμονες, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι.

(απεμπε – φωτο:eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί