Προ ενός πρωτοφανούς κλυδωνισμού της παγκόσμιας οικονομίας φαίνεται πως βρίσκεται ο πλανήτης. Άλλη μία «κρυφή» συνέπεια της πανδημίας.
Παράγοντες του επιχειρείν και κατ’επέκταση του εμπορίου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τρομακτικές ανατιμήσεις στο σύνολο των προϊόντων που είτε εξάγονται εξ ολολήρου από την Ασία είτε χρειάζονται συγκεκριμένες πρώτες ύλες που εκπορεύονται και πάλι από την αχανή ήπειρο.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται (που αλλού;;;) στην Κίνα.
Για τον κίνδυνο κατάρρευσης του παγκόσμιου εμπορίου με τρομακτικές συνέπειες στο κόστος ζωής των πολιτών σε Ευρήπη και ΗΠΑ αναφέρθηκε ο ιδρυτής και μεγαλομέτοχος της Jumbo, κ. Απόστολος Βακάκης κατά τη διάρκεια της Γ.Σ. των μετόχων της εταιρείας.
Ο ίδιος προειδοποίησε για τις συνέπειες των πληθωριστικών πιέσεων που έχουν ξεκινήσει ήδη να ασκούνται διεθνώς αλλά και της βίαιης διαταραχής στην εφοδιαστική αλυσίδα λόγω της πανδημίας.
«Η τροφοδοτική αλυσίδα έχει διαταραχθεί με τέτοιο βίαιο τρόπο και ανατρέπονται ισορροπίες ετών με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε παγκοσμίως ενώπιον ενός επικίνδυνου σπιράλ που μπορεί να φθάσει να επταπλασιάσει τις τιμές στο ράφι και παράλληλα να τινάξει στον αέρα την παγκόσμια οικονομία».
Επέστησε την προσοχή για τις ανατιμήσεις που πρόκειται να ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα στις αγορές πρώτων υλών, κάτι που θα έχει σοβαρότατες συνέπειες με χαμένους τόσους τους επιχειρηματίες όσο φυσικά και τους καταναλωτές.
Προειδοποιήσεις και από την Κύπρο: «Αυξήσεις της τάξης του 500% στα εμπορευματοκιβώτια»
Μία από τις σημαντικότερες αιτίες των ανατιμήσεων είναι η κατακόρυφη αύξηση του κόστους μεταφοράς των εμπορευμάτων από τις την Ανατολή και ιδίως την Κίνα.
Εξάλλου με τις καταστροφικές και εξοντωτικές φορολογικές πολιτικές των δυτικών κρατών, εδώ και χρόνια το σύνολο σχεδόν της παγκόσμιας βιομηχανίας έχει «μεταναστεύσει» εκτός Ε.Ε. και ΗΠΑ.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του ΚΕΒΕ, Λεωνίδα Πασχαλίδη, στον Κυπριακό Τηλεοπτικό Σταθμό «Σίγμα»:
«Δεν υπάρχουν αρκετά εμπορευματοκιβώτια εκεί και ως εκ τούτου οι τιμές ανεβαίνουν. Να σας δώσω ένα παράδειγμα, μιλάμε για αυξήσεις της τάξης του 500% αν συγκρίνουμε με τις τιμές προ πανδημίας».
Τα προβλήματα με καθυστερήσεις στις παραδόσεις προϊόντων και πρώτων υλών είναι εμφανή στην εφοδιαστική αλυσίδα όπως και στις τιμές.
«Οι Κύπριοι εμπορευόμενοι προσπαθούν να απορροφήσουν όσο μπορούν ένα σημαντικό ποσοστό των αυξήσεων όμως δεν μπορούν να το απορροφήσουν όλο. Γι’ αυτό και παρατηρούνται στην αγορά αυξήσεις των τιμών».
Η πανδημία καθήλωσε πλοία και εμπορευματοκιβώτια στα λιμάνια του κόσμου. Ταυτόχρονα αυξήθηκε η ζήτηση ηλεκτρονικών.
«Τα περισσότερα ηλεκτρονικά είναι από αυτές τις χώρες που έρχονται ή και αν ακόμα κατασκευάζονται στην Ευρώπη πολλά από τα εξαρτήματά τους είναι από εκείνες τις χώρες».
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Το Ιράν επιθυμεί «σοβαρή αναθεώρηση» των σχέσεων του με κράτη του Κόλπου, δηλώνει ο Ιρανός πρεσβευτής στο Ριάντ
- Απίστευτη ιστορία: Μαθήτρια υιοθετήθηκε από τη δασκάλα της και έγινε η “Μatilda” της πραγματικής ζωής
- Ινδία-Ιράν: Ο Ινδός ΥΠΕΞ χαιρετίζει τις συνομιλίες με το Ιράν για το άνοιγμα του Στενού του Χορμούζ
- Γάζα: Το πέρασμα της Ράφα θα ανοίξει την Τετάρτη «για περιορισμένη μετακίνηση ανθρώπων», λέει το Ισραήλ
- Ν. Χαρδαλιάς από Ίλιον: «Παραδίδουμε στις γειτονιές της Δ. Αθήνας ασφαλείς και σύγχρονους χώρους παιχνιδιού για τα παιδιά μας»
- Σε εκδήλωση του ΥΠΕΝ αύριο ο Κ. Μητσοτάκης
- Όταν η τέχνη του δρόμου «παντρεύεται» με τη φύση (Vid)
- Ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι σχεδιάζει τουλάχιστον 3 ακόμη εβδομάδες στρατιωτικής εκστρατείας εναντίον του Ιράν
- ΑΑΔΕ: Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ 2026 – Μείωση 50% για κύριες κατοικίες σε μικρούς οικισμούς
- «Θα πέθαινα για έναν καφέ!» – Με ένα ΒΙΝΤΕΟ στα social ο Νετανιάχου χλευάζει θεωρίες που τον ήθελαν νεκρό









