• Αρχική
  • Άρθρα
  • Εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας! Τι αλλαγές περνούν στα σχολεία με αφορμή τον κορωνοϊό (ΒΙΝΤΕΟ)

Εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας! Τι αλλαγές περνούν στα σχολεία με αφορμή τον κορωνοϊό (ΒΙΝΤΕΟ)

Η αρχή γίνεται στις ΗΠΑ.

Παρά τις πιέσεις που ασκεί ο πρόεδρος Τραμπ για κανονική επαναλειτουργία των σχολείων σε όλες τις Πολιτείες των ΗΠΑ, εντούτοις ελάχιστα εξ αυτών θα ανοίξουν δεχόμενα μαθητές κατά τις πρώτες βδομάδες του φθινοπώρου.

Η τηλεκπαίδευση, την οποία γνωρίσαμε και στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες, κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στις ΗΠΑ.

Ενδεικτικό είναι πως σε μία από τις μεγαλύτερες εκπαιδευτικές περιφέρειες των ΗΠΑ, από τα 25 σχολεία:

  • 20 θα λειτουργήσουν αποκλειστικά με μαθήματα εξ αποστάσεως
  • 3 θα ακολουθήσουν ένα πιο…υβριδικό μοντέλο με συνδυασμό μαθημάτων εξ αποστάσεως και εκ του σύνεγγυς
  • μόλις 2 θα λειτουργήσουν κανονικά με τους μαθητές στις τάξεις

Όμως φαίνεται πως το πρόβλημα που επικαλούνται τώρα διάφορες οργανώσεις και σωματεία εκπαιδευτικών (και όχι μόνο) για το άνοιγμα των σχολείων στις ΗΠΑ δεν αφορά μόνο την μη εφαρμογή των μέτρων προστασίας κατά του Covid-19.

Η πρόεδρος του Εθνικού Σωματείου εκπαιδευτικών των ΗΠΑ, Μπέκι Πρινγκλ, εξήγησε πως αυτό που λείπει από τα δημόσια σχολεία στη χώρα της είναι ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για την προστασία όλων των παιδιών που είναι «περιθωριοποιημένα από την κοινωνία» και που ζουν μέσα σε περιβάλλον διακρίσεων.

Μάλιστα ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η οδηγία που εξέδωσε το συγκεκριμένο Σωματείο Εκπαιδευτικών, το οποίο θέτει ουσιαστικά όρους για το άνοιγμα των σχολείων που δεν έχουν ΚΑΜΙΑ σχέση με τον κορωνοϊό και τις παρενέργειές του.

Στην οδηγία αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«Σιγουρευτείτε πως το σχέδιο για το άνοιγμα των σχολικών εγκαταστάσεων προσφέρει ένα περιεκτικό δίκαιο και φιλικό προς τον άνθρωπο περιβάλλον εκμάθησης και χώρους σχεδιασμένους και συμβατούς με τις κοινότητες των έγχρωμων και όχι μόνο για τους λευκούς, τους ετερόφυλους και τους δυνατούς».

(φωτο:screenshot)