• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ε.Ε. και Κίνα: Έπεσαν οι υπογραφές για την κυκλική οικονομία

Ε.Ε. και Κίνα: Έπεσαν οι υπογραφές για την κυκλική οικονομία

Mνημόνιο συνεννόησης υπέγραψαν Κίνα και η ΕΕ για τη μεταξύ τους συνεργασία στην κυκλική οικονομία, κατά την πρόσφατη 20ή σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο.

 

Οι τομείς συνεργασίας είναι οι παρακάτω:

-εφαρμογή στρατηγικών, νομοθεσίας και έρευνας σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων νέων πρωτοβουλιών.

– ανταλλαγή στρατηγικών σε διαχειριστικά συστήματα καθώς και εργαλεία πολιτικής, όπως ο οικολογικός σχεδιασμός, η οικολογική σήμανση, η διευρυμένη ευθύνη του παραγωγού και οι πράσινες αλυσίδες εφοδιασμού

-ανταλλαγή στρατηγικών σε καλές πρακτικές κυκλικής οικονομίας σε βασικούς τομείς, όπως τα βιομηχανικά πάρκα, τα χημικά, τα πλαστικά και τα απόβλητα.

-ανταλλαγές σε επενδύσεις καθώς και χρηματοδότησης της κυκλικής οικονομίας

Το μνημόνιο συνεννόησης θα έχει χρονική διάρκεια πέντε ετών.

Η στενότερη ευθυγράμμιση στην κυκλική οικονομία μεταξύ Κίνας και ΕΕ αποτελεί σημαντικό βήμα και ανοίγει το δρόμο για μια σφαιρική στροφή προς ένα οικονομικό σύστημα που λειτουργεί για τις επιχειρήσεις, τους ανθρώπους και το περιβάλλον.

Τα οικονομικά οφέλη από τη μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία στην Ευρώπη αναγνωρίζονται από την έκθεση του Ίδρυμα Ellen MacArthur του 2015. Όπως διαπίστωσε, η μετάβαση σε κυκλική οικονομία θα μπορούσε να προσθέσει 0,9 τρισεκατομμύρια ευρώ στο ΑΕΠ της Ευρώπης έως το 2030.

Η Κίνα είναι εδώ και χρόνια πρωτοπόρος των πολιτικών και πρακτικών της κυκλικής οικονομίας και οι κινεζικές πόλεις αποτελούν κόμβους της καινοτομίας της κυκλικής οικονομίας.

(greenagenda)

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.