• Αρχική
  • Άρθρα
  • Δώστε προσοχή- Ο κύβος ερρίφθη: «Πρέπει να δουλεύετε λιγότερο» – Οι σκοτεινές προεκτάσεις αυτής της «ευεργετικής» πρότασης (ΒΙΝΤΕΟ)

Δώστε προσοχή- Ο κύβος ερρίφθη: «Πρέπει να δουλεύετε λιγότερο» – Οι σκοτεινές προεκτάσεις αυτής της «ευεργετικής» πρότασης (ΒΙΝΤΕΟ)

Στο πρόσφατο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, τέθηκε μεταξύ των άλλων και το θέμα της πολύωρης εργασίας.
του Νεκτάριου Αρχοντίου

Στις συζητήσεις που έγιναν, όπως διαβάζουμε στο economistas, αναφέρθηκε πως η λιγότερη εργασία, θα μπορούσε να ωφελήσει τόσο τους εργαζόμενους όσο και τους εργοδότες, και έπεσε στο τραπέζι η πρόταση πως θα πρέπει να αρχίσει να εφαρμόζεται η εβδομάδα των τεσσάρων ημερών.

Παραθέτουμε την είδηση από το economistas:

O Άνταμ Γκραντ, ψυχολόγος του Wharton School στην Πενσιλβάνια δήλωσε: «Πιστεύω πως έχουμε μερικά καλά πειράματα που αποδεικνύουν πως αν μειώσεις τις ώρες εργασίας, οι άνθρωποι μπορούν να είναι περισσότερο συγκεντρωμένοι και αποδοτικοί, και να παράγουν το ίδιο με όσους εργάζονται περισσότερες ώρες. Πολλές φορές με υψηλότερη ποιότητα και δημιουργικότητα, ενώ είναι επίσης πολύ περισσότερο πιστοί σε αυτούς που θα τους δώσουν την ευελιξία να ενδιαφέρονται και για την ζωή τους εκτός από την δουλειά».

Ο οικονομολόγος και ιστορικός Ρούτγκερ Μπρέγκμαν, σημειώνει πως μια μικρότερη εργάσιμη εβδομάδα δεν είναι πράγματι κάτι το ρηξικέλευθο, καθώς έχουν υπάρξει πολλές προσπάθειες τον τελευταίο αιώνα από τους πολιτικούς για να δώσουν περισσότερο χρόνο για να μπορούν να εκμεταλλεύονται εκτός δουλειάς. «Για δεκαετίες, μέχρι το 1970, όλοι σπουδαίοι οικονομολόγοι, φιλόσοφοι, κοινωνιολόγοι, πίστευαν πως θα δουλεύουμε όλο και λιγότερο».

«Κατά την διάρκεια των δεκαετιών του 1920 και 1930 υπήρξαν σπουδαίοι βιομήχανοι που ανακάλυψαν οτι αν μειώσεις την εργάσιμη εβδομάδα, τότε οι εργαζόμενοι γίνονται πιο παραγωγικοί. Για παράδειγμα ο Χένρι Φόρντ παρατήρησε πως μειώνοντας την εργασιακή εβδομάδα από 60 σε 40 ώρες εργασίας, οι εργαζόμενοί του ήταν πιο παραγωγικοί επειδή προλάβαιναν να ξεκουραστούν στον ελεύθερο τους χρόνο».

Αυτή η θέση υποστηρίζεται και από πολλές έρευνες που σημειώνουν οτι μια μικρότερη εργάσιμη εβδομάδα θα έκανε τους ανθρώπους πιο χαρούμενους και παραγωγικούς, ενώ τα στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν πως σε χώρες που έχουν στην κουλτούρα τους τις πολλές ώρες εργασίας, σημειώνονται χαμηλές επιδόσεις στην παραγωγικότητα και το κατά κεφαλήν εισόδημα ανά ώρα εργασίας.

Στη Νέα Ζηλανδία πάντως μια εταιρεία που δοκίμασε την εβδομάδα των τεσσάρων ημερών επιβεβαίωσε τα θετικά στοιχεία και ανακοίνωσε πως θα εφαρμόσει πλέον καθολικά το σύστημα σε μόνιμη βάση. Οι ερευνητές ανέφεραν χαμηλότερα επίπεδα άγχους, υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης στη δουλειά αλλά και επίσης κατέγραψαν βελτίωση στην ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής. Χαρακτηριστικά υπογράμμισαν πως οι εργαζόμενοι ήταν κατά 20% πιο παραγωγικοί.

Μήπως τελικά αυτοί που μιλάνε για παραγωγικότητα και ανταγωνισμό θα έπρεπε να το ξανασκεφτούν;

Economistas.gr

Πολύ καλή ιδέα θα πει κανείς.

Ωστόσο, η παραπάνω είδηση δικαιώνει τον Δημοσθένη Λιακόπουλο και τα όσα γράφουμε καθημερινά στο El.gr για το ότι υπάρχει σχέδιο αντικατάστασης των ανθρώπων από ρομπότ. Οι άνθρωποι όπως είχε πει ο Elon Musk θα κάθονται και θα παίρνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα απλά για να μην πεθάνουν.Έτσι γίνεται η αρχή και φυσικά δεν είναι καθόλου τυχαίο που ανακοινώθηκε στο Νταβός, αφού από εκεί οι υπηρέτες της Νέας Τάξης, έχουν αναφερθεί πολλές φορές σε μελλοντικά σχέδιά τους, τα οποία λαμβάνουν διεθνές κύρος και επιστημονική αίγλη.

Αρχικά λοιπόν, μας λένε ότι δεν είναι ανάγκη να δουλεύουμε τόσο πολύ, ώστε να συνηθίσουμε στην ιδέα της τεμπελιάς. Μην ξεχνάμε ότι λειτουργούν βήμα, βήμα σε βάθος χρόνου και δεν κάνουν άμεσα τις αλλαγές, για να μην καταλαβαίνουν οι άνθρωποι ότι αλλάζει ο κόσμος γύρω τους.

Κατόπιν και όσο εξελίσσεται η τεχνολογία και ιδίως η τεχνητή νοημοσύνη θα μας πουν, γιατί να εργάζεστε; Αφού όλα μπορούν να τα κάνουν οι μηχανές για εσάς. Ποιος θα βρεθεί να πει όχι στο καθισιό και την τεμπελιά;

Έχουν ήδη έτοιμες και στοκ τις επιστημονικές και ψυχολογικές μελέτες, που λένε για το πόσο πιεσμένοι νιώθουν οι άνθρωποι από τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας, τα οποία δεν τους αφήνουν να περάσουν όσο χρόνο θα ήθελαν με τα αγαπημένα τους πρόσωπα, να διασκεδάσουν κτλ.

Είδατε πόσο ωραία στημένο είναι το σχέδιο τους να οδηγήσουν τους ανθρώπους στην σκοτεινή οκνηρία και να τους αποτρέψουν από το να αισθάνονται τη φωτεινή χαρά της προσφοράς, όντας δημιουργικοί και χρήσιμοι;

Δείτε το παρακάτω βίντεο, όπου παρατίθεται μια έρευνα, για το πως μια 4ήμερη εργατική εβδομάδα θα μείωνε προβλήματα υγείας και θα αύξανε την απόδοση των εργαζομένων:


Δείτε και αυτό το βίντεο όμως, όπου περιέχει και κάποιες φωνές που αντιδρούν στην επικείμενη αυτή αλλαγή:Για να πείσουν, λένε ακόμη (εδώ γελάμε) ότι απέχοντας από την εργασία μειώνεται ο κίνδυνος ατυχήματος εντός αυτής, καθώς μπορεί να κουβαλούσες κάτι, να έπεφτες από σκάλες, να έπιανε φωτιά το γραφείο σου ή ακόμη και να είχες ψυχολογικές επιπτώσεις επειδή θα τσακωνόσουν με το αφεντικό ή τον συνάδελφο σου.

Είναι πράγματι αξιοθαύμαστος ο τρόπος που χρησιμοποιούν τις ιατρικές και ψυχολογικές μελέτες για να προωθήσουν τα σχέδιά τους, ακόμη όμως πιο αξιοθαύμαστη, είναι η ευκολία με την οποία παγκόσμια γίνονται πιστευτοί.

Στο τέλος, οι άνθρωποι σύμφωνα με τα όσα ευαγγελίζονται θα δουλεύουν ελάχιστα ή και καθόλου και το κράτος (το παγκόσμιο πάντα έτσι;) θα τους δίνει όσα χρειάζονται (ένα κεσεδάκι συσσίτιο και μια “έξυπνη τρύπα” για σπίτι,) με την προϋπόθεση ότι θα έχουν πάρει το λεγόμενο χάραγμα, που θα δηλώνει ότι υποτάσσονται πλήρως στην παγκόσμια εξουσία του ενός ηγέτη της Νέας Τάξης Πραγμάτων.

Τις εργασίες σε κάθε τομέα θα τις έχουν αναλάβει ρομπότ, τα οποία δεν χρειάζονται μισθό, δεν διαφθείρονται, δεν έχουν ηθικές αναστολές, δεν κουράζονται, δουλεύουν ασταμάτητα και κάνουν και τη δουλειά πολύ καλύτερα απ΄ότι οι άνθρωποι.

Όλα αυτά, τα έχει γράψει εδώ και χρόνια ο Δημοσθένης Λιακόπουλος στα βιβλία του και τα έχει πει στις εκπομπές του. Κάθε μέρα που περνάει τα ίδια τα γεγονότα που σας μεταδίδουμε μέσα από το El.gr, τον δικαιώνουν.

Ανοίξτε τα μάτια σας, τα γεγονότα τρέχουν.

(φώτο: Pexels)Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.