Η ισχυρότερη και πιο επίμονη αύξηση του ενεργειακού κόστους αναμένεται να ανεβάσει τον πληθωρισμό στο 4,5% φέτος.
Το Ταμείο τονίζει ότι τα σχέδια για μόνιμες περικοπές στις ασφαλιστικές εισφορές και στην εισφορά αλληλεγγύης θα πρέπει να αντιστραφούν, καθώς μεταφέρουν το βάρος στις μελλοντικές γενιές και δεν έχουν καλή στόχευση.
«Τα σχέδια για μόνιμες περικοπές στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και στον φόρο αλληλεγγύης για όλους τους φορολογούμενους θα πρέπει να ακυρωθούν, καθώς μεταφέρουν το βάρος στις μελλοντικές γενιές και είναι κακώς στοχευμένες ή τουλάχιστον δεν χρηματοδοτούνται πλήρως μέσω προσαρμογών στις παροχές και μέτρων διεύρυνσης της φορολογικής βάσης» αναφέρει το ΔΝΤ σε ανακοίνωσή του με αφορμή την ολοκλήρωση της έκθεσης στο πλαίσιο του άρθρου 4.
Εκτιμά ότι εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία η αύξηση του ΑΕΠ φέτος θα περιοριστεί στο 3,5%, ενώ ο πληθωρισμός θα κινηθεί κατά μέσο όρο στο 4,5% προτού υποχωρήσει.
Παράλληλα, θεωρεί ότι οι κίνδυνοι που απορρέουν από το υψηλό χρέος είναι μεσοπρόθεσμα διαχειρίσιμοι.
Το ΔΝΤ συνιστά να επιβληθεί φόρος άνθρακα που θα χρηματοδοτήσει την πράσινη μετάβαση.
(φωτο:intime)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Μ.Χαρακόπουλος: Οι άγονες αντιπαραθέσεις υπονομεύουν το συλλογικό μας μέλλον
- Ηράκλειο: Αλλαγές στο εκτελεστικό σχήμα της δημοτικής αρχής
- Επιπλέον καταβολές επιστροφής ενοικίου 8,9 εκ ευρώ σε 39,3 χιλιάδες δικαιούχους
- Η μεγαλύτερη βασιλόπιτα της Ελλάδας και φέτος στο Περιστέρι – 10 μέτρα, 100 τόνοι (photo, vid)
- Κ. Γκίλφοϊλ: Η συμμαχία Ελλάδας-ΗΠΑ «να λάμψει ακόμα πιο φωτεινά την επόμενη χρονιά»
- Σουηδία: Τροχαίο με λεωφορείο στην Στοκχόλμη – Τουλάχιστον 10 τραυματίες
- Ολλανδία: Συνελήφθη Σύρος που φέρεται να απειλούσε να διαπράξει επίθεση κάπου στην Ευρώπη
- Η Φίνος Φιλμ αποχαιρετά το 2025 με ένα χιουμοριστικό βίντεο που τα έχει όλα!
- Σημαντικές δυνάμεις του πλανήτη καταδίκασαν την προκλητική ενέργεια των Ουκρανών
- Τραγικός θάνατος για 37χρονο στη Βραζιλία: Πνίγηκε σε διαγωνισμό καρπουζοφαγίας μπροστά στη γυναίκα του









