• Αρχική
  • Άρθρα
  • Δημοσίευμα-«φωτιά»: «Αναποτελεσματικό το εμβόλιο της AstraZeneca στους ηλικιωμένους»! Διαψεύδει η εταιρεία

Δημοσίευμα-«φωτιά»: «Αναποτελεσματικό το εμβόλιο της AstraZeneca στους ηλικιωμένους»! Διαψεύδει η εταιρεία

Στο μεταξύ «πόλεμος» έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην AstraZeneca και την Ε.Ε.

Σάλο έχουν προκαλέσει γερμανικά δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για ανησυχητικά χαμηλή αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca στις ηλικίας άνω των 65 ετών!

Χαρακτηριστικά οι εφημερίδες Bild και Handelsblatt σε ρεπορτάζ τους αναφέρουν πως η αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου εμβολίου στους ηλικιωμένους μετά βίας αγγίζει το 8%!

Το ζήτημα είναι αρκετά σοβαρό καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των ατόμων άνω των 65 ετών συγκαταλέγονται στις «ευπαθείς ομάδες» και συνεπώς σε αρκετές χώρες έχουν προτεραιότητα στους εμβολιασμούς.

Θυμίζουμε πως το εν λόγω εμβόλιο δεν έχει λάβει ακόμη έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Διαψεύδει η εταιρεία

Η εταιρεία της AstraZeneca, που έχει παρασκευάσει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, διαψεύδει κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα των κορυφαίων γερμανικών μέσων.

Ειδικότερα, κύκλοι της φαρμακευτικής εταιρείας χαρακτηρίζουν «απολύτως ανακριβή» τα δημοσιεύματα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου ξεκαθαρίζοντας:

«Η Επιτροπή Εμβολιασμού της Βρετανίας έχει δώσει το πράσινο φως για χρήση του εμβολίου από ηλικιωμένους, οι οποίοι έχουν παρουσιάσει υψηλή ανοσολογική απόκριση, όπως προκύπτει από τις αιματολογικές εξετάσεις».

Το Reuters αναμεταδίδοντας την είδηση πρόσθεσε μία πολύ σημαντική λεπτομέρεια:

Μπορεί η Μ.Βρετανία να είναι η πρώτη χώρα που ενέκρινε το εμβόλιο της AstraZeneca, ωστόσο στη βασική του δοκιμή χορηγήθηκε ως επί το πλείστον σε άτομα ηλικίας κάτω των 55 ετών, καθώς η στρατηγική της χώρας στόχευε στο να εμβολιαστεί προτίστως το υγειονομικό προσωπικό.

Οι ηλικιωμένοι, δηλαδή άτομα άνω των 65 ετών, εισήλθαν πολύ αργότερα στις κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο.

.

«Πόλεμος» με την Ε.Ε.

Τη δυσαρέσκεια της ΕΕ απέναντι στην AstraZeneca «για ανεπαρκείς εξηγήσεις» και «έλλειψη σαφήνειας» εξέφρασε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ σημειώνοντας ότι την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί νέα συζήτηση με την εταιρεία. Ειδικότερα, η Στέλλα Κυριακίδου ανέφερε:

«Oι συζητήσεις με την AstraZeneca σήμερα είχαν ως αποτέλεσμα τη δυσαρέσκεια για την έλλειψη σαφήνειας και τις ανεπαρκείς εξηγήσεις. Τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι ενωμένα: όσοι αναπτύσσουν εμβόλια έχουν κοινωνικές ευθύνες και τις ευθύνες των συμβολαίων που πρέπει να τηρήσουν.

Με τα κράτη μέλη μας, ζητήσαμε από την AstraZeneca έναν λεπτομερή προγραμματισμό της παράδοσης εμβολίων και πότε θα πραγματοποιηθεί η διανομή στα κράτη μέλη. Ακόμη μία συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη για να συζητηθεί περαιτέρω το θέμα».

Η Astra Zeneca ενημέρωσε την ΕΕ την περασμένη Παρασκευή ότι δεν θα μπορέσει να έχει παραδώσει τον συμφωνημένο αριθμό εμβολίων έως το τέλος Μαρτίου.