• Αρχική
  • Άρθρα
  • «Διαβατήρια ανοσίας». Μέθοδος κοινωνικής ανακατάταξης μετά το τέλος της πανδημίας;

«Διαβατήρια ανοσίας». Μέθοδος κοινωνικής ανακατάταξης μετά το τέλος της πανδημίας;

Δεν είναι σενάριο από ταινία επιστημονικής φαντασίας - Σοκάρει η πρόβλεψη της Deutsche Bank για τις νέες πρακτικές των χωρών και την υιοθέτηση «διαβατηρίων ανοσίας» που θα βεβαιώνουν την καλή κατάσταση του κατόχου τους, μετά το τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού

Η εξάπλωση του κορωνοϊού ίσως οδηγήσει τα κράτη να εισάγουν «διαβατήρια ανοσίας» για να πιστοποιείται πως όσοι εισέρχονται στο έδαφός τους έχουν καλή υγεία, αναφέρεται σε μελέτη της Deutsche Bank με βάση το περιοδικό «Barron’s».

Η πανδημία του Covid-19 κατέστησε σαφές πως ολόκληρος ο πλανήτης μπορεί να αλλάξει μέσα σε λίγες εβδομάδες και πολλές χώρες μπορεί να φανούν διστακτικές στο να ανοίξουν τα σύνορά τους χωρίς να έχουν τα κατάλληλα εργαλεία.

Σύμφωνα με εκτίμηση της Deutsche Bank, ο τουρισμός θα είναι ο τελευταίος κλάδος που θα ανακάμψει από τις επιπτώσεις της πανδημίας, και οι άνθρωποι από κράτη που δεν μπορούν να αποδείξουν την καλή υγεία τους, θα πρέπει κατά πάσα πιθανότητα να ακυρώσουν τα ταξίδια τους.

Σε διαφορετική περίπτωση, η απόδειξη της καλής υγείας μπορεί να έρθει με τη μορφή ενός «διαβατηρίου ασυλίας», δηλαδή ενός ασφαλούς εργαλείου που βασίζεται σε smartphone και περιέχει πληροφορίες για την ευεξία του κατόχου του.

Οι ερευνητές, μάλιστα, υπογραμμίζουν το εξής:

«Αν η τεχνολογία γίνει διαθέσιμη αρκετά σύντομα, τέτοια “διαβατήρια ανοσίας” θα μπορούσαν να προωθήσουν τον τουρισμό και τα ταξίδια. Εάν όχι, η απαγόρευση ταξιδιού θα μπορούσε να αντικατασταθεί από υποχρεωτικές περιόδους αυτο-απομόνωσής τους κατά την άφιξή τους».

Υπενθυμίζεται, ότι στην ασφάλεια και την αξιοπιστία των εργαλείων για την απόδειξη της ταυτότητας ενός ατόμου αναφέρεται και το Μανιφέστο της ΙD2020, προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για τη συλλογή δεδομένων και σε θέματα υγείας των ανθρώπων.

Η συγκεκριμένη μελέτη ασχολείται και με τις οικονομικές παραμέτρους της υγειονομικής κρίσης, προβλέποντας πως «μέχρι τον Ιούνιο οι εργαζόμενοι εντός των χωρών θα έχουν ξαναρχίσει τη δουλειά τους, τα καταστήματα λιανικής θα είναι ανοιχτά και τα εστιατόρια θα λειτουργούν», ακόμα και αν τα μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης παραμείνουν για καιρό.

Οι αναλυτές ανέφεραν, επίσης, ότι ορισμένα κράτη θα αντιμετωπίσουν αρκετούς γύρους αυστηρών περιορισμών (lockdown), με δεδομένη την εμπειρία από την Χουμπέι της Κίνας, αλλά υποδεικνύουν ότι με την καλύτερη κατανόηση του τρόπου εξάπλωσης του ιού και με πιο εξελιγμένες δοκιμές, ενδέχεται να μην χρειαστούν σκληρά μέτρα από τις κυβερνήσεις σε πολλές χώρες σήμερα.

Ο οικονομολόγος, Πέτερ Χούπερ, είχε υπογραμμίσει σε προηγούμενη μελέτη της Deutsche Bank ότι:

«Πρόκειται για αληθινά πρωτοφανή γεγονότα χωρίς επαρκές ιστορικό παράδειγμα με το οποίο μπορούμε να επαληθεύσουμε τις προβλέψεις μας. Η εξέλιξη του ιού είναι επίσης εξαιρετικά αβέβαιη».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με δεδομένα του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα πάνω από ένα εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού, και πάνω από 52.000 απώλειες ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.photo: video screenshot