Δεν τους βγαίνει ούτε εκεί!! Δείτε τι γίνεται σε όλη την Ευρώπη με τα ΙΧ

Τι μεταδίδεται...

«Η απομάκρυνση από τα αυτοκίνητα με επιβλαβείς (για το περιβάλλον) κινητήρες καύσης αντιμετωπίζει ένα νέο εμπόδιο: Οι οδηγοί δεν θέλουν να αγοράζουν μεταχειρισμένα ηλεκτρικά οχήματα και αυτό υπονομεύει την αγορά ηλεκτρικών ΙΧ».

Τα παραπάνω μεταδίδουν σήμερα ξένα πρακτορεία, αποτυπώνοντας τη μάλλον…δυσοίωνη εικόνα που εμφανίζει ο κλάδος της ηλεκτροκίνησης.

Κι αυτό τη στιγμή που σχεδόν όλα τα κράτη της Δύσης (και όχι μόνο) λαμβάνουν δραστικά μέτρα για την σταδιακή απόσυρση όλων των «μη οικολογικών οχημάτων». Στο τέλος χαμένοι βγαίνουν τόσο οι καταναλωτές (οι πολίτες δηλαδή) όσο και οι εταιρείες που προσπαθούν να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις των καιρών (βλ. Ατζέντα 2030).

Στην αγορά μεταχειρισμένων 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, οι τιμές για αυτοκίνητα με μπαταρίες πέφτουν ταχύτερα από ό,τι για τα “ξαδέρφια” τους με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Οι αγοραστές τους αποφεύγουν λόγω έλλειψης επιδοτήσεων, επιθυμίας να περιμένουν καλύτερη τεχνολογία και συνεχιζόμενων ελλείψεων στις υποδομές φόρτισης.

Πολλοί είναι εκείνοι που αποφεύγουν τα ηλεκτρικά οχήματα για λόγους ασφαλείας (βλ. ξαφνικές πυρκαγιές).

Όπως σημειώνει το Bloomberg:

«Επειδή τα περισσότερα νέα οχήματα στην Ευρώπη πωλούνται μέσω μισθώσεων, οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι έμποροι που χρηματοδοτούν αυτές τις συναλλαγές προσπαθούν να ανακτήσουν τις ζημίες από την κατακόρυφη πτώση της αξίας των οχημάτων αυξάνοντας το κόστος δανεισμού. Αυτό πλήττει τη ζήτηση σε ορισμένες ευρωπαϊκές αγορές που θεωρούνταν πρωτοπόρες στην απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

Μερικοί από τους μεγαλύτερους αγοραστές νέων αυτοκινήτων, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών ενοικίασης, μειώνουν την υιοθέτηση Ηλεκτρικών Αυτοκινήτων επειδή χάνουν χρήματα από τις μεταπωλήσεις.

Τα ζητήματα με τα μεταχειρισμένα EV έχουν τη δυνατότητα να «σβήσουν» κέρδη δισεκατομμυρίων ευρώ για τον ευρύτερο κλάδο.

Τα προβλήματα αναμένεται να ενταθούν το επόμενο έτος, όταν πολλά από τα 1,2 εκατομμύρια ηλεκτρικά οχήματα που πωλήθηκαν στην Ευρώπη το 2021 θα κλείσουν τα τριετή συμβόλαια μίσθωσης και θα εισέλθουν στην αγορά μεταχειρισμένων. Ο τρόπος με τον οποίο οι εταιρείες θα αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα θα είναι καθοριστικός για τα αποτελέσματα, την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και τελικά την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές — συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταργήσει σταδιακά τις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων που καίνε καύσιμα έως το 2035.

«Δεν υπάρχει ζήτηση μεταχειρισμένων αυτοκινήτων για ηλεκτρικά αυτοκίνητα», δήλωσε ο CEO πασίγνωστης αυτοκινητοβιομηχανίας”.

freepik photo

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί