Δεν τους βγαίνει!! «Είμαστε εκτός πίστας», λένε τώρα για τους στόχους του 2030

Δεν είναι η πρώτη φορά που παραδέχονται την αποτυχία τους...

Οι μέχρι σήμερα κλιματικές δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι χώρες οδηγούν σε μείωση των παγκόσμιων εκπομπών μόνο κατά 2% το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 2019, αντί του 43% που ζητούν οι κλιματολόγοι για να υπάρξει ελπίδα περιορισμού της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 1,5°C, προειδοποιεί σήμερα η Σύμβαση-Πλαίσιο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (ΟΗΕ- Κλιματική Αλλαγή) δύο εβδομάδες πριν από την COP28.

Η έκθεση δείχνει ότι οι κυβερνήσεις του πλανήτη προς το παρόν δεν κάνουν παρά «βηματάκια για την αποφυγή της κλιματικής κρίσης» και ότι «οφείλουν να κάνουν γιγάντια βήματα κατά την διάρκεια της COP28», σχολιάζει ο εκτελεστικός γραμματέας του ΟΗΕ- Κλιματική Αλλαγή Σάιμον Στιλ σε βιντεοσκοπημένο του μήνυμα.

Η 28η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα, που πραγματοποιείται από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 12 Νοεμβρίου στο Ντουμπάι, «θα πρέπει να είναι ένα πραγματικό σημείο καμπής», δηλώνει ο Σάιμον Στιλ.

«Η έκθεση που δημοσιεύεται σήμερα δείχνει ξεκάθαρα ότι κάθε υποδιαίρεση βαθμού μετρά, αλλά και ότι βρισκόμαστε εκτός πίστας».

Η έκθεση είναι η ετήσια σύνθεση των πρόσφατων δεσμεύσεων για την μείωση των εκπομπών που έχουν αναλάβει οι 195 χώρες οι οποίες έχουν υπογράψει την συμφωνία του Παρισιού του 2015. Η COP28 θα πραγματοποιήσει τον πρώτο απολογισμό και θα προχωρήσει στις πρώτες διορθώσεις.

Η έκθεση λαμβάνει υπ’ όψιν 20 νέες εθνικά καθορισμένες συνεισφορές (NDC) οι οποίες έχουν κατατεθεί εδώ και έναν χρόνο (Μεξικό, Τουρκία, Αίγυπτος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Νορβηγία…), αλλά όχι και την επικαιροποίηση των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή της Βραζιλίας, που κατατέθηκαν από τον Οκτώβριο και μετά.

Η συμφωνία του Παρισιού του 2015 θέτει ως στόχο τον περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη «σαφώς κάτω των +2°C σε σχέση με το επίπεδο της προβιομηχανικής εποχής».

Αλλά, για να υπάρξουν πιθανότητες 50% περιορισμού της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη στον +1,5°C, οι παγκόσμιες εκπομπές θα πρέπει να μειωθούν κατά 43% μέχρι το 2030, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC, Giec).

«Η έκθεση, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του περασμένου έτους, δείχνει ότι, αν οι εκπομπές δεν αυξηθούν πλέον πέραν του 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 2019, δεν εξασφαλίζεται η ταχεία μείωση που οι επιστήμονες κρίνουν ότι είναι αναγκαία αυτήν την δεκαετία», προειδοποιεί ο ΟΗΕ Κλιματική Αλλαγή.

Ο απολογισμός των αποτελεσμάτων της συμφωνίας του Παρισιού στην COP28 θα είναι ένα σημαντικό προοίμιο για την υποχρεωτική αναθεώρηση των εθνικά καθορισμένων συνεισφορών (NDC) μέχρι το 2025 και την COP30 που θα πραγματοποιηθεί στην Βραζιλία.

(ΑΠΕΜΠΕ – φωτο:freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί