• Αρχική
  • Άρθρα
  • Δεν θα γίνουν – ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΗΔΗ: Αποκλείουν όσους δεν συμμορφώνονται με την Ατζέντα 2030 – Η Ελλάδα αλλάζει (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Δεν θα γίνουν – ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΗΔΗ: Αποκλείουν όσους δεν συμμορφώνονται με την Ατζέντα 2030 – Η Ελλάδα αλλάζει (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Προ των πυλών και οι «No Human Zones»

Ξεκίνησε το Ολοκληρωμένο Έργο «LIFE-IP AdaptInGR – Ενισχύοντας την εφαρμογή της πολιτικής προσαρμογής στην Ελλάδα», στο πλαίσιο, προφανώς, της Ατζέντας 2030.

Ρεπορτάζ: Κίμων Χαραλάμπους

Τι στόχο έχει, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας;

Την προώθηση της εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (σ.σ. δήθεν υπερθέρμανση) και των Περιφερειακών Σχεδίων Προσαρμογής που εκπονούνται από τις περιφέρειες της χώρας.

Όπως διαβάζουμε στο yapithros.gr, πρόκειται για έργο οκταετούς διάρκειας και συνολικού προϋπολογισμού 14,2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 8,3 εκατ. ευρώ προέρχονται από ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και τα υπόλοιπα από εθνικούς πόρους.

Είναι το δεύτερο ολοκληρωμένο LIFE το οποίο υλοποιεί η Ελλάδα, μετά την περσινή έναρξη του «LIFE-IP για τη Φύση και την Βιοποικιλότητα».

Τι θα γίνει με όσους αδυνατούν ή δεν θέλουν να προσαρμοστούν στην νέα πραγματικότητα;

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, καλώντας τις περιφέρειες να επιταχύνουν τις διαδικασίες για την εκπόνηση των περιφερειακών «πράσινων» σχεδίων, απαντά:

«Δεν θα χρηματοδοτούνται πλέον έργα από το ΕΣΠΑ ή τα περιφερειακά επιχειρησιακά προγράμματα, τα οποία να μην έχουν συμβατότητα με τα θέματα της κλιματικής αλλαγής και της κυκλικής οικονομίας, αλλά και να μην έχουν μέσα τους ενσωματωμένη την παράμετρο της προσαρμογής. Μόνο ασφαλή έργα που θα λαμβάνουν υπόψη τις αλλαγές λόγω κλιματικής αλλαγής, θα μπορούν να προχωρούν σε χρηματοδότηση».

Εξήγησε, μάλιστα, ότι εκτός από την αίρεση στα χρηματοδοτικά εργαλεία, η ανάλυση και η πρόληψη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής εισάγεται υποχρεωτικά και στην διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης, με στόχο την ασφάλεια των υποδομών και των δραστηριοτήτων.

Όσοι λοιπόν δεν προσαρμοστούν στις «επιταγές» της Ατζέντας 2030 για την Γεωργία δεν θα χρηματοδοτούνται και επίσης δεν θα αδειοδοτούνται πιθανές εγκαταστάσεις που θέλουν να στήσουν οι όποιοι αγρότες-επαγγελματίες , γιατί, όπως θα τους λένε, θα «υπάρχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον».

Από την πλευρά του, ο Οδυσσέας Τσιώτας‐Γωγούσος, δ/ντης Κλιματικής Αλλαγής και Ποιότητας της Ατμόσφαιρας του υπουργείου, γνωστοποίησε πως θα δημιουργηθούν χάρτες για κάθε περιφέρεια της χώρας με χρήση «κλιματικών» μοντέλων, «ώστε να έχουμε τέτοιες κλιματικές προβολές υψηλής χωρικής ανάλυσης, που να είναι εύκολο στις περιφερειακές αρχές να μπορούν να εκτιμήσουν την τρωτότητα των περιοχών».

Αν οι περιοχές είναι «τρωτές», δεν αποκλείεται, να τεθούν σε «καραντίνα» και να ενταχθούν σε πρόγραμμα «No Human Zone», τουτέστιν να απαγορευθεί κάθε ανθρώπινη παρουσία και δραστηριότητα μέχρι οι περιοχές να… «αναγεννηθούν».

Όλα αυτά δεν θα… γινούν, ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΗΔΗ.

ΠΗΓΗ: ypaithros.gr

ΦΩΤΟ: eurokinissi