• Αρχική
  • Άρθρα
  • Δεν σταματάνε να μας εκπλήσσουν οι επιστήμονες: Ποιος είναι ο νέος παράγοντας που ευθύνεται για το…λιώσιμο των πάγων;

Δεν σταματάνε να μας εκπλήσσουν οι επιστήμονες: Ποιος είναι ο νέος παράγοντας που ευθύνεται για το…λιώσιμο των πάγων;

Η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη αποτελεί από καιρό έναν ολοένα και πιο κρίσιμο ζήτημα το οποίο καλούνται οι ειδικοί για το κλίμα να αντιμετωπίσουν, αφού εκτός των άλλων επιταχύνει το λιώσιμο των πάγων.

Πέραν από αυτό όμως νέα μελέτη, που δημοσιεύται στο CNN έρχεται να αποτυπώσει μια ακόμη πρόκληση για το περιβάλλον αφού, όπως φαίνεται η τήξη των πάγων πλέον επιταχύνεται ακόμη περισσότερο εξαιτίας ποσοτήτων θερμού νερού  από τον ωκεανό που ρέει κάτω από τους απέραντους πάγους.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα στο περιοδικό Nature Geoscience από ερευνητές που μελέτησαν μία από τις πολλές «γλώσσες» του παγετώνα Nioghalvfjerdsfjorden – γνωστού και ως 79 ° βόρειου παγετώνα – στη βορειοανατολική Γροιλανδία.

Η έρευνα αποκάλυψε ένα υποβρύχιο ρεύμα πλάτους μεγαλύτερου από ένα μίλι, όπου μεγάλη ποσότητα ιδιαιτέρως θερμού νερού από τον Ατλαντικό Ωκεανό είναι ικανό να φτάσει κατευθείαν στους πάγους, επιταχύνοντας την τήξη του. 

Το τι προκαλεί το ακόμη πιο γρήγορο λιώσιμο των πάγων είναι πλέον ξεκάθαρο, παρατήρησε η Τζανίν Σάφερ, ωκεανογράφος του Ινστιτούτου Alfred Wegener στη Γερμανία, η οποία ηγήθηκε της ομάδας ερευνητών, σε μια ανακοίνωση σχετικά με τα ευρήματα.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι επιστήμονες βρήκαν επίσης ένα παρόμοιο θερμό ρεύμα που ρέει κοντά σε έναν άλλο από τους παγετώνες της Γροιλανδίας.

Υπενθυμίζεται πως προηγούμενη πρόσφατη επιστημονική έρευνα, σε βάθος, αποκάλυψε πως η Γροιλανδία χάνει πάγους με ρυθμό επτά φορές ταχύτερο από ό,τι στη δεκαετία του 1990.

 Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, άλλα επτά εκατοστά ανόδου της στάθμης των ωκεανών της Γης θα πρέπει να αναμένονται έως το 2100 μόνο εξαιτίας της Γροιλανδίας.
 Από το 1992 έως σήμερα οι απώλειες πάγου της Γροιλανδίας έχουν συμβάλει κατά τουλάχιστον ένα εκατοστό στην άνοδο των θαλασσών, ενώ οι συνολικές απώλειες από άλλους παγετώνες και την Ανταρκτική έχουν προκαλέσει μια άνοδο κατά περίπου 7,5 εκατοστά την ίδια περίοδο. Σε όλο τον κόσμο 630 εκατομμύρια άνθρωποι εκτιμάται ότι ήδη ζουν σε παράκτια εδάφη που μπορεί να πλημμυρίζουν κάθε χρόνο έως το 2100.
 
Οι 96 πολικοί επιστήμονες της ερευνητικής κοινοπραξίας IMBIE (Ice Sheet Mass Balance Inter-comparison Exercise) από 50 επιστημονικούς φορείς, με επικεφαλής τον καθηγητή ‘Αντριου Σέφερντ του βρετανικού Πανεπιστημίου του Λιντς, που παρήγαγαν την πιο πλήρη εικόνα για τη διαχρονική τήξη των πάγων της Γροιλανδίας κατά την περίοδο 1992-2018, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature”, χρησιμοποιώντας δορυφορικά και άλλα στοιχεία.
 
Τα ευρήματα αποτύπωσαν ότι η Γροιλανδία έχει χάσει 3,8 τρισεκατομμύρια τόνους πάγου από το 1992, αρκετούς για να ανέβουν τα επίπεδα της θάλασσας παγκοσμίως κατά σχεδόν 11 χιλιοστά (συγκεκριμένα 1,06 εκατοστά).

Ο ρυθμός απώλειας των πάγων αυξήθηκε από 33 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως κατά μέσο όρο στη δεκαετία του 1990, σε 254 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως στην τελευταία δεκαετία.

(φωτο:pexels)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •