• Αρχική
  • Άρθρα
  • Άρθρα
  • «Δεν μας αρκεί αυτό»: Η ομολογία στη Βουλή για την στέγαση των προσφύγων ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ που μόλις άρχισε

«Δεν μας αρκεί αυτό»: Η ομολογία στη Βουλή για την στέγαση των προσφύγων ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ που μόλις άρχισε

Ποια τα σχέδια στην ελληνική κυβέρνηση για άμεση ένταξη των προσφυγικών πληθυσμών στην κοινωνία.

Του Άρη Δημόπουλου

Υπερψηφίστηκε χθες από τη Βουλή, όπως αναμενόταν, το νομοσχέδιο για την χορήγηση ασύλου στους πρόσφυγες και μετανάστες, κάτι που ανοίγει τον δρόμο για γρηγορότερη θεώρηση των εκκρεμούντων αιτημάτων στα νησιά και όχι μόνο.

Πιο συγκεκριμένα υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Ποτάμι.

ΝΔ, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή καταψήφισαν, ενώ «παρών» δήλωσαν ΔΗΣΥ και Ένωση Κεντρώων.

Στην μαραθώνια συνεδρίαση στην ολομέλεια της Βουλής, που κράτησε 12 ώρες, κυβέρνηση και αντιπολίτευση αντιπαρατέθηκαν για τη μεταναστευτική πολιτική με επίκεντρο το σχέδιο νόμου για την ενσωμάτωση ευρωπαϊκών οδηγιών στην ελληνική νομοθεσία, που διέπει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την χορήγηση και την επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου, μετά από ορισμένες αλλαγές σε προβληματικές διατάξεις.

Στην πράξη, το νομοσχέδιο αυτό προσβλέπει στην αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου από τους προσφυγικούς πληθυσμούς, ανοίγοντας έτσι την πόρτα για την επόμενη φάση του προσφυγικού προβλήματος στην χώρα μας ή καλύτερα της…«λύσης» που ήδη εφαρμόζεται.

Για το «επόμενο βήμα» αναφέρθηκε επιγραμματικά στην τοποθέτησή του στην Βουλή ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, προαναγγέλλοντας περαιτέρω δράσεις για την όσο το δυνατόν ομαλότερη ένταξη των προσφυγικών πληθυσμών στην ελληνική κοινωνία.

Φυσικά δεν θα μπορούσε να παραληφθούν και τα προγράμματα στέγασης των προσφύγων, ένα εκ των οποίων είναι το ESTIA.

Ας δούμε όμως τι είπε ο αρμόδιος Υπουργός:

«Εμείς στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν φοβόμαστε το ζήτημα αυτό. Ξέρουμε ότι θα έχουμε επιτυχίες, δυσκολίες και αποτυχίες. Όμως η προσήλωσή μας στις ανθρώπινες αξίες και τα ανθρώπινα ιδεώδη, μας κάνει υπερήφανους γι΄αυτό που κάνουμε.

Στο διάστημα των δύο τελευταίων μηνών, 700 άνθρωποι πήγαν σε διαμερίσματα, άλλοι 1400 πήγαν από ξενοδοχεία που έληξαν οι συμβάσεις και δημιουργήθηκαν περίπου 2.000 νέες θέσεις σε camp.

Δεν μας αρκεί αυτό. Το μέλλον ενός ανθρώπου δεν είναι να μένει σε camp. Εμείς έχουμε ξεκινήσει πιλοτικό ενταξιακό πρόγραμμα, πολύ σημαντικό, με ελληνομάθεια, καταγραφή ικανοτήτων και δυνατοτήτων αυτών των ανθρώπων,και με δυνατότητα να έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας».

Παράλληλα στην παρέμβασή του από το βήμα της Βουλής, ο κ.Βίτσας προέβη σε μία…παράκληση για πανστρατιά πολιτικών δυνάμεων προκειμένου να βρεθούν κι άλλες πόλεις προς ένταξη στο εν λόγω πρόγραμμα ESTIA!

Αν κάποιος θα μπορούσε να συνδέσει τα όσα εξήγγειλε ο κ.Βίτσας για την ένταξη των προσφυγικών πληθυσμών με την προ ενός μηνός απόφαση του ΣτΕ περί «απόλυτης ελευθερίας μετακινήσεων» των αιτούντων άσυλο, τότε θα αντιλαμβανόταν το ποιο είναι ακριβώς το «επόμενο βήμα». 

Ήδη αρκετές ελληνικές πόλεις, έχουν ενταχθεί από την περασμένη χρονιά σε προγράμματα όπως το ESTIA, με την αύξηση των διαμερισμάτων που θα διατεθούν για τους πρόσφυγες πανελλαδικά να θεωρείται «ειλημμένη απόφαση»:

 

 

 

  • 87
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...