• Αρχική
  • Άρθρα
  • Δεν κρύβονται πια: Εκδήλωση για την Ατζέντα 2030 στην Ελλάδα- Η δήλωση για την Θεσσαλονίκη που προβλημάτισε (BINTEO)

Δεν κρύβονται πια: Εκδήλωση για την Ατζέντα 2030 στην Ελλάδα- Η δήλωση για την Θεσσαλονίκη που προβλημάτισε (BINTEO)

Κάποτε η Ατζέντα 2030 θεωρούταν "γραφικότητα του Λιακόπουλου", τώρα όμως;

Μετά την αναφορά του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου, στην Ατζέντα 2030 από το βήμα της Βουλής πέρυσι, φτάσαμε στο να διοργανώνεται εκδήλωση στη χώρα μας, αφιερωμένη στους «στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ». Η μόνη διαφορά, είναι ότι στην εν λόγω εκδήλωση δεν πολυακούστηκε ο όρος «Ατζέντα 2030» αυτός καθαυτός.

Ο λόγος, για το 3ο Συνέδριο Βιωσιμότητας του Economist για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο, που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, στην Κηφισιά.

Όπως διαβάζουμε στο CNNGreece, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO ανέφερε πως «με ορίζοντα το 2030 που θέτουν οι αναπτυξιακοί στόχοι των Ηνωμένων Εθνών, βρισκόμαστε στην αφετηρία μιας δεκαετίας κρίσιμης προσπάθειας». 

Κατόπιν αναφέρθηκε σε προβλήματα όπως ο πόλεμος, ο ξεριζωμός ανθρώπων, η φτώχεια, η κλιματική αλλαγή και τόνισε ότι η παιδεία και η πολιτιστική κληρονομία θα πρέπει πάντα να έχουν προτεραιότητα. Συνέδεσε δε τον ορίζοντα του 2030 με τον ρόλο της Ελλάδας στο να θυμίσει σε όλο τον κόσμο τα οικουμενικά ιδεώδη τα οποία πάντα ως χώρα υπερασπιστήκαμε, όπως η δημοκρατία, η ελευθερία, η ειρήνη, η αλληλεγγύη.

Ο Νίκολας Χρηστάκης, Καθηγητής Κοινωνικής και Φυσικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου του Yale τόνισε πως για πολύ καιρό η επιστημονική κοινότητα επικεντρωνόταν στην αρνητική κληρονομιά της ανθρωπότητας, όπως η βία, η επιθετικότητα κ.λπ., και όχι στη θετική πλευρά, στην ικανότητά μας για αγάπη και συνεργασία.

Ο καθηγητής έδωσε μια σειρά από παραδείγματα σε σχέση με την εξέλιξη της ανθρώπινης κοινωνίας, αντιπαραβάλλοντας και με τις κοινωνίες των ζώων και εστίασε σε ιδιότητες που συγκροτούν τη λεγόμενη «κοινωνική σουίτα» (αγάπη-φιλία-συνεργασία-κοινωνικά δίκτυα-ταυτότητα-προτίμηση στην ομάδα-ήπια ιεραρχία-διδασκαλία). Κατέληξε δε στο συμπέρασμα ότι η ζωή μας, παρά τις προκλήσεις, γίνεται πιο ειρηνική, πιο μακρά, με περισσότερη ευημερία. «Το καλό υπερισχύει», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας αναφέρθηκε στα προβλήματα των πόλεων όπου ζει ένα όλο και μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού, εστιάζοντας μεταξύ άλλων στην αύξηση των απορριμμάτων και στην ενεργειακή φτώχεια.

Τα απορρίμματα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως κοινός πόρος, είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η πολιτική μηδενικών αποβλήτων σημαίνει και αλλαγή νοοτροπίας από την πλευρά των πολιτών. Ο κ. Ζέρβας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον στόχο της πόλης της Θεσσαλονίκης να γίνει κόμβος καινοτομίας, έρευνας, τουρισμού και πολιτισμού στο πλαίσιο ενός νέου παραγωγικού μοντέλου.

Τα όσα ακούστηκαν για τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενα, ωστόσο πρέπει να μείνουμε στην δήλωση του δημάρχου της Θεσσαλονίκης.

Σας έχουμε ξαναγράψει στο El.gr (θυμηθείτε ΕΔΩ) πως υπάρχει ένας μεγάλος κίνδυνος-παγίδα, στην οποία δεν πρέπει να πέσει η κυβέρνηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει δεσμευτεί πως θα τηρήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και θα προσπαθήσει μονάχα να μειώσει ορισμένες αρνητικές τις συνέπειες. Η Συμφωνία αυτή όμως, έγινε με απώτερο σκοπό την ανεξαρτητοποίηση της Θεσσαλονίκης, την οποία οι παγκοσμιοποιητές ονειρεύονται να κάνουν «πρωτεύουσα των Βαλκανίων».

Επομένως, θα τηρηθεί η Συμφωνία και σε αυτό της το κομμάτι; Ελπίζουμε πως όχι, αλλά η αναφορά στο να γίνει η Θεσσαλονίκη «κόμβος καιτονομίας», σε μια εκδήλωση για την Ατζέντα 2030, δεν μπορεί να μη μας βάλει σε υποψίες.

Ευτυχώς, ο Έλληνας πρωθυπουργός, δεν φαίνεται να κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, σε σχέση με τον προκάτοχο του, ο οποίος όμως είχε ήδη προετοιμάσει ένα σύστημα υποδομών για την αναβάθμιση της Θεσσαλονίκης.

Αφού μάλιστα, εκ του ασφαλούς γνωρίζουμε ότι οι παγκοσμιοποιητές θέλουν την ανεξαρτητοποίηση της Θεσσαλονίκης και τη μετατροπή της σε πρωτεύουσα των Βαλκανίων, τότε δεν αποκλείεται να ασκηθεί πίεση- «εκβιασμός» στην κυβέρνηση, «κάτω από το τραπέζι» (για παράδειγμα με το μεταναστευτικό), ώστε να προχωρήσει- ακόμη κι αν η ίδια δεν θέλει- σε συγκεκριμένες ενέργειες που υπό άλλες συνθήκες δεν θα έκανε.

Μακάρι όλα τα παραπάνω να διαψευστούν, ζούμε όμως σε «πονηρούς καιρούς» και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο.

(φώτο: Eurokinissi)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •