«Χτίζουν» την Ελλάδα του 2030 – Θα προλάβουν; (ΒΙΝΤΕΟ)

Μία Ελλάδα που δεν θα έχει καμία απολύτως σχέση με την Ελλάδα των προηγούμενων ετών, "βουτηγμένη" στην...βιώσιμη ανάπτυξη.

Του Άρη Δημόπουλου

Καθώς περνάμε στην τελική ευθεία για τις εκλογές του 2019 (ή όποτε αυτές γίνουν), πολύς λόγος γίνεται από τα κυβερνητικά χείλη για την «νέα εποχή» που ξημερώνει για την Ελλάδα, φράση την οποία χρησιμοποιεί όλο και πιο συχνά τελευταία ακόμη και ο πρωθυπουργός.

Με αφετηρία την υποτιθέμενη έξοδο από τα μνημόνια και τα διεθνή προγράμματα στήριξης, στο Μαξίμου θέλουν να μας προετοιμάσουν για την «Ελλάδα του 2030» ή αλλιώς της «νέας εποχής», μία χώρα που δεν θα συμβαδίζει απλώς με τους παγκόσμιους στόχους της Ατζέντας 2030, αλλά θα πρωτοπορεί!

Όλως «τυχαίως» σήμερα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης, από το βήμα του Υπουργικού Συμβουλίου, παρουσίασε τους στόχους για την «νέα Ελλάδα», με όριο εφαρμογής το 2030 (κρατήστε την ημερομηνία).

Όπως διαβάζουμε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο, ο κ. Δραγασάκης υποστήριξε ότι η Αναπτυξιακή Στρατηγική καλύπτει ένα διαχρονικό έλλειμμα, καθώς η ανάγκη για μια συγκροτημένη αναπτυξιακή στρατηγική υπήρχε και πριν από την κρίση. Ωστόσο, «μετά την κρίση και την καταστροφή ή την απαξίωση μεγάλου μέρους του παραγωγικού δυναμικού της χώρας, τη μαζική ανεργία και το κλείσιμο εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων, η ανάγκη για ένα σχέδιο ολιστικής ανάπτυξης έγινε ακόμη πιο επιτακτική».

Το κείμενο συμπυκνώνει προσπάθεια τριών ετών και συστηματική επεξεργασία, με αποκορύφωμα τα Περιφερειακά Αναπτυξιακά Συνέδρια, ωστόσο, όπως τόνισε, η διαβούλευση θα συνεχιστεί μέσα από θεσμικά όργανα και άλλες μορφές, με στόχο το μετασχηματισμό της σε συγκεκριμένα σχέδια δράσης και μέτρα πολιτικής.

Σημείωσε ότι το συγκεκριμένο κείμενο αξιοποιεί τα συμπεράσματα των Περιφερειακών Αναπτυξιακών Συνεδρίων, ενσωματώνει τους στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και υιοθετεί, θέτοντας μάλιστα σε προτεραιότητα, μεταρρυθμίσεις, ποιοτικούς και ποσοτικούς δείκτες που αποσκοπούν στην επιτάχυνση των επενδύσεων και την αναβάθμιση της χώρας σε όρους διεθνούς ανταγωνιστικότητας.

 

Σχόλιο el.gr: Οι στόχοι για την «νέα Ελλάδα» που οραματίζονται στο Μαξίμου θα είναι οι ίδιοι με τους στόχους περί «βιώσιμης ανάπτυξης» που παραθέτει και ο ΟΗΕ, τα κράτη-μέλη του οποίου υπερψήφισαν το παγκόσμιο μνημόνιο της Ατζέντας 2030 το φθινόπωρο του 2015.

Ας δούμε όμως τι άλλο εξηγεί ο κ.Δραγασάκης για την «επόμενη μέρα»:

Το νέο και διαφορετικό είναι, όπως σημείωσε, είναι:

-Η μετάβαση από την άναρχη, αποσπασματική και άνιση ανάπτυξη, στην ολιστική, βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη,

-ο συνδυασμός οικονομικής, κοινωνικής και οικολογικής διάσταση της ανάπτυξης,

-Η έμφαση στην ενδογένεια και διασυνδεσιμότητα της αναπτυξιακής διαδικασίας.

«Η Αναπτυξιακή Στρατηγική, λοιπόν, δεν είναι κάτι αφηρημένο, αλλά ένας ολοκληρωμένος και συνεκτικός οδικός χάρτης της ανάπτυξης, συγκροτούμενος από επιμέρους συγκεκριμένα σχέδια και συγκεκριμένες δράσεις, που μπορούν να αποτελέσουν στέρεη βάση ευρύτερων συγκλίσεων και συναινέσεων» υπογράμμισε ο κ. Δραγασάκης.

Σχόλιο el.gr: «Βιώσιμη, δίκαιη και ολιστική ανάπτυξη» και «οικολογική αναπτυξιακή πολιτική», είναι μόνο μερικές από τις λέξεις-κλειδιά που αναφέρονται στο παγκόσμιο υπερ-μνημόνιο της Ατζέντας 2030, τα μέτρα της οποίας εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια με…αξιοθαύμαστο ζήλο η ελληνική ηγεσία.

«Είναι ευθύνη κάθε πολίτη αυτής της χώρας να μην υποθηκευτεί η νέα εποχή της πατρίδας μας, να μην τεθεί σε διακινδύνευση η μεγάλη προσπάθεια να οικοδομήσουμε το μέλλον σε νέες στέρεες βάσεις και ο μόνος τρόπος για να περάσουμε στην εποχή της δίκαιης ανάπτυξης, ο μόνος τρόπος να οικοδομήσουμε ένα νέο παραγωγικό, οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο είναι να ξεριζώσουμε τις πρακτικές της διαφθοράς».

Τα παραπάνω είχε υποστηρίξει από τη Βουλή πριν λίγες μέρες ο Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας πάνω από μία αναφορές στην «νέα εποχή» για την Ελλάδα, αλλά και στο νέο κοινωνικό μοντέλο που ήδη έχει αρχίσει να εφαρμόζεται

Για να το πάμε ένα βήμα παραπέρα, δείτε ποια ακριβώς θέλουν να είναι η «νέα Ελλάδα», στα πρότυπα της Ατζέντας 2030.

Διαδώστε την αλήθεια:

 

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu