• Αρχική
  • Άρθρα
  • Χρυσόγονος: Συνταγματικό! Όσοι δεν κάνουν το εμβόλιο δεν θα μπαίνουν σε αεροπλάνα, θέατρα, γήπεδα κ.α.

Χρυσόγονος: Συνταγματικό! Όσοι δεν κάνουν το εμβόλιο δεν θα μπαίνουν σε αεροπλάνα, θέατρα, γήπεδα κ.α.

Περιορισμοί ίσως και στην εργασία...

Ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ και πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος, ρωτήθηκε για το κατά πόσον είναι συνταγματικό να ζητείται «πιστοποιητικό εμβολιασμού» για τον κορωνοϊό, την ώρα που το διαδίκτυο βρίθει ειδήσεων για παρενέργειες.

Άλλωστε υπάρχουν έντονες ανησυχίες για το ενδεχόμενο το πιστοποιητικό να αποτελέσει «διαβατήριο» για διάφορες δραστηριότητες της ζωής μας!!! Για παράδειγμα να το χρειαζόμαστε για τα ταξίδια, την είσοδο σε σινεμά και θέατρα, ακόμα και για την παρουσία στον χώρο εργασίας.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, έχει ισχυριστεί πως το πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο θα είναι διαθέσιμο μέσα από την ιστοσελίδα emvolio.gov.gr, θα δίνεται για ιδία χρήση.

Εν τούτοις, η συζήτηση έχει ήδη «φουντώσει» καθώς ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός! Ως εκ τούτου, αρκετοί αναρωτιούνται αν είναι συνταγματικό να απαγορεύεται, φερ’ ειπείν, η επιβίβαση σε ένα αεροπλάνο σε όποιον δεν έχει εμβολιαστεί και επομένως δεν φέρει το σχετικό πιστοποιητικό.

Σύμφωνα με τον πρώην ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, καθηγητή της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ και συνταγματολόγο Κώστα Χρυσόγονο, είναι συνταγματικό να ζητηθεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού σε διάφορες δραστηριότητες.

Μάλιστα, ο ίδιος συμπλήρωσε πως υπάρχει σχετική νομολογία από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

«Η άποψή μου είναι ότι είναι συνταγματικό, διότι υπάρχει η υποχρέωση του κράτους να προστατεύει την Δημόσια Υγεία και διότι αυτός ο οποίος αρνείται να εμβολιαστεί δεν θέτει σε κίνδυνο μόνο τον εαυτό του, αλλά και τους γύρω του. Άρα το να παρεμποδιστεί (σ.σ. άτομο που δεν έχει εμβολιαστεί και άρα δεν έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού) να μπει σε χώρο όπου υπάρχει συνωστισμός είναι ένα εύλογο προληπτικό μέτρο. Σημειωτέον δε, ότι υπάρχει και σχετική νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας με άλλη αφορμή βέβαια, για τους εμβολιασμούς και συγκεκριμένα για τη μη αποδοχή σε παιδικούς σταθμούς ανήλικων τα οποία δεν έχουν εμβολιαστεί όπως προβλέπεται και θεώρησε ότι το μέτρο είναι συνταγματικό. Άρα φρονώ ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα και τα μέτρα που ενδεχομένως θα επιβληθούν τώρα για όσους αρνούνται να εμβολιαστούν, να κριθούν κι αυτά συνταγματικά» δήλωσε στο Sputik ο κ. Χρυσόγονος.

Ωστόσο, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου βάζει, έναν αστερίσκο επισημαίνοντας ότι σε όσους αρνούνται να εμβολιαστούν, δεν μπορεί να απαιτηθεί να εμβολιαστούν υπό την «απειλή ποινικών κυρώσεων».

«Από εκεί και πέρα, σε αυτόν που αρνείται να κάνει εμβόλιο μπορούν να επιβληθούν περιορισμοί, για παράδειγμα, να μην ανεβαίνει σε αεροπλάνα, να μην μπαίνει σε θέατρα, σε γήπεδα, συναυλίες, κ.λπ.» κατέληξε ο κ. Χρυσόγονος.