Αυτό έρχεται στην Ελληνική κτηνοτροφία με αρχή την Θεσσαλονίκη

Την τεχνητή νοημοσύνη και την ρομποτική και στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, μετά το χωράφι, σκοπεύει να φέρει το Ινστιτούτο Βιοοικονομίας και Αγροτεχνολογίας του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΙΒΟ/ΕΚΕΤΑ).

 

Κατά αυτόν τον τρόπο, πολλοί φοβούνται πως η κτηνοτροφία θα τεθεί υπό έλεγχο και θα περιοριστούν οι παραδοσιακές μέθοδοι των Ελλήνων κτηνοτρόφων.

Όπως τονίζει ο διευθυντής του ινστιτούτου, πρόθεση των ερευνητών είναι στο προσεχές μέλλον να εγκατασταθούν ρομποτικά και πληροφοριακά συστήματα, νέα εργαλεία και πηγές πληροφοριών και στην ζωική παραγωγή και συγκεκριμένα σε φάρμες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

«Είναι ένα νέο πρόγραμμα που ξεκινάει τώρα και, εκτός από τη γεωργική παραγωγή, επεκτείνεται και στο ζωικό κεφάλαιο. Είναι κάτι αντίστοιχο με το σύστημα που έχουμε αναπτύξει, αλλά δεν έχουμε προχωρήσει ακόμη στη χρήση ρομποτικών εφαρμογών. Είναι κάτι που θα το δούμε λίγο αργότερα», επισημαίνει ο κ. Μπόχτης, υπενθυμίζοντας ότι το ινστιτούτο έχει δημιουργήσει μια υποδομή που αφορά την τεχνητή νοημοσύνη και τη ρομποτική στον πρωτογενή τομέα.

Έχει αναπτύξει ένα ρομποτικό και ένα πληροφοριακό σύστημα, προσφέροντας υπηρεσίες στοχευμένα. Στην πράξη, είναι ένα μέσο για να μπορέσει κάποιος να εφαρμόσει τη γεωργία ακριβείας. Μπορεί να κάνει monitoring σε μια καλλιέργεια, να δει πώς εξελίσσεται και να δώσει τις πληροφορίες, ώστε να εφαρμοστεί η γεωργία ακριβείας. Η υποδομή που έχει αναπτυχθεί από τους ερευνητές που ασχολούνται με το αντικείμενο είναι μοναδική για όλη την Ελλάδα, δίνοντας απτά αποτελέσματα στους αγρούς που έχει τοποθετηθεί πειραματικά.

Με πληροφορίες από ypaithros.gr

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...