Ατζέντα 2030: Η Βαρκελώνη κλείνει το κέντρο της για τα ρυπογόνα αυτοκίνητα

Από την 1η ημέρα του 2020 η Βαρκελώνη συγκαταλέγεται ανάμεσα στις ευρωπαϊκές πόλεις που κάνουν πραγματικότητα την απαγόρευση των παλαιότερων (προ 2006) αυτοκινήτων στο κέντρο τους.

Η Βαρκελώνη είναι μια ακόμη από τις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις που αντιμετωπίζει πρόβλημα με τις εκπομπές ρύπων του στόλου των αυτοκινήτων που κινούνται στους δρόμους της με τους ρύπους να βρίσκονται πάνω από τα επιτρεπτά όρια.

Μια από τις λύσεις σε αυτό το πρόβλημα ήταν και η δημιουργία μιας ζώνης χαμηλών εκπομπών ρύπων στο κέντρο της ευρωπαϊκής μεγαλούπολης συνολικής έκτασης περίπου 60 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Σε αυτή την τεράστια περιοχή απαγορεύεται πλέον η κίνηση αυτοκινήτων με κινητήρα βενζίνης εσωτερικής καύσης που έχουν κατασκευαστεί πριν από το 2000. Παράλληλα, για μοντέλα από το 2006 και πίσω, απαγορεύτηκε και η πρόσβαση στα αυτοκίνητα με μοτέρ πετρελαίου, προδιαγραφών Euro 3.

Παρόμοια απαγόρευση, που ισχύει στην Μαδρίτη, αλλά σε πολύ μικρότερη περιοχή στο κέντρο της πρωτεύουσας της Ισπανίας, μείωσε τα επίπεδα οξειδίου του αζώτου κατά 48% μέσα σε μόλις ένα χρόνο.

Τα οφέλη για την Βαρκελώνη αναμένονται ακόμη μεγαλύτερα αφού η περιοχή είναι 20 φορές μεγαλύτερη από εκείνη της Μαδρίτης και καλύπτει σχεδόν όλη την μητροπολιτική περιοχή της Βαρκελώνης. Τα επίπεδα ρύπων και στις δύο πόλεις της Ισπανίας υπερβαίνουν συχνά τα όρια που έχει θεσπίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας ισχύει τις καθημερινές από τις επτά το πρωί έως και τις οχτώ το απόγευμα και όσοι βρεθούν να παρανομούν θα πληρώνουν κάθε φορά πρόστιμο που κυμαινεται μεταξύ 100 και 500 ευρώ.

Οι αρχές της πόλης δίνουν μια περίοδο χάριτος για τους πρώτους τρεις μήνες του έτους.

(newsauto – φωτο:pexels)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί