Ατζέντα 2030: «Έξυπνα» σπίτια, «έξυπνη» γεωργία και 5G – Η Ελλάδα «εξελίσσεται»

Η συνδεσιμότητα της νέας εποχής διασυνδέει τα πάντα:

Το σπίτι, το αυτοκίνητο, την βιομηχανία ακόμη και την γεωργία – επισημάνθηκε στη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσεις που πραγματοποίησε η Bosch Eλλάδας, μέλος του διεθνούς Ομίλου Bosch στις εγκαταστάσεις της.

Όσον αφορά το σπίτι, η συνδεσιμότητα προσφέρει άνεση, εξοικονόμηση αλλά και μεγαλύτερη ασφάλεια, όπως π.χ. με τους πίνακες ελέγχου συστημάτων ασφαλείας, επισήμαναν στελέχη της εταιρίας.

Έμφαση δόθηκε και στην «έξυπνη» γεωργία με την χρήση αισθητήρων οι οποίοι μπορούν να τοποθετηθούν εύκολα στο σημείο του χωραφιού που θα υποδείξει ο αγρότης ή ο γεωπόνος, μετρούν διάφορες παραμέτρους όπως θερμοκρασία και υγρασία αέρα, καθώς και υγρασία εδάφους. Όλα τα δεδομένα συλλέγονται μέσω λύσεων της εταιρίας και στέλνονται στο κινητό του χρήστη, δίνοντάς του τη δυνατότητα να πάρει προληπτικά μέτρα έναντι σε ακραία καιρικά φαινόμενα (παγετός ή καύσωνας) αλλά και να αναπτύξει βέλτιστες καλλιεργητικές πρακτικές. Κατ’ αυτό τον τρόπο, ο αγρότης του σήμερα και του αύριο, μειώνει τυχόν απώλειες και αυξάνει την ποιότητα της σοδειάς του άρα και την κερδοφορία του.

Επίσης, αναφορά έγινε και στον τομέα του αυτοκινήτου και σε λύσεις για τις τεχνικές εκπαιδεύσεις και τις υπηρεσίες συνεργείου, που στηρίζεται στην τεχνολογία της επαυξημένης πραγματικότητας.

Οι εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας συνδέουν τον εικονικό με τον πραγματικό κόσμο: Αυτό σημαίνει πως μια πραγματική εικόνα μπορεί να εμπλουτιστεί με πληροφορίες, έξτρα εικόνες και video, προκειμένου να γίνει περισσότερο κατανοητή. Για να γίνει αυτό, είναι απαραίτητη ασφαλώς η χρήση κάποιας συσκευής, συνήθως tablet ή ειδικών γυαλιών. Στις εκπαιδεύσεις για παράδειγμα της Bosch, παρουσιάζεται ένα εξάρτημα αυτοκινήτου, όπου με τη χρήση ειδικών γυαλιών, οι εκπαιδευόμενοι μπορούν να δουν τα επιμέρους στοιχεία του, αλλά και να λαμβάνουν κάποιες επιπλέον πληροφορίες. Ο εκπαιδευτής παράλληλα έχει τη δυνατότητα ελέγχου των πληροφοριών που εμφανίζονται κάθε φορά μέσω tablet.

Στο συνεργείο, η τεχνολογία της επαυξημένης πραγματικότητας διευκολύνει κατά πολύ τον μηχανικό, καθώς του επιτρέπει μέσω της χρήσης ειδικής συσκευής να βλέπει γρήγορα την τεχνική κατάσταση του οχήματος, χωρίς καν να παρέμβει. Με τον τρόπο αυτό, ο μηχανικός εξοικονομεί χρόνο και αυξάνει την ποιότητα της εργασίας του. Η τεχνολογία της επαυξημένης πραγματικότητας, όπως αναφέρθηκε, θα ξεκινήσει από τον Νοέμβριο του 2018 να χρησιμοποιείται στις τεχνικές εκπαιδεύσεις σε Γερμανία και Δανία και αναμένεται να επεκταθεί μελλοντικά και σε άλλες χώρες, ανάμεσα στις οποίες είναι και η Ελλάδα.

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...