Αποφασιστικό χτύπημα στις αμβλώσεις από την κυβέρνηση Τραμπ

"Σκύλιασαν" οι αντίπαλοι του Τραμπ.

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ πρότεινε να διακοπεί η ομοσπονδιακή χρηματοδότηση στις κλινικές που προσφέρουν ή αναφέρουν την άμβλωση στις ασθενείς τους.

Μία από αυτές τις οργανώσεις, η Planned Parenthood, κατήγγειλε ότι η πρόταση αυτή είναι «επικίνδυνη» και «εξωφρενική» και προειδοποίησε ότι «θα έχει καταστροφικές συνέπειες».

Από την πλευρά τους αντίπαλοι των αμβλώσεων ευχαρίστησαν τον Τραμπ «που εφάρμοσε μια βασική του υπόσχεση».

«Ευχαριστούμε τον πρόεδρο Τραμπ που ενήργησε για να εξαιρέσει τους φορολογούμενους από τη βιομηχανία των αμβλώσεων», δήλωσε η Μάρτζορι Ντάνενφελσερ, πρόεδρος της Susan B. Anthony List.

Η πρόταση δεν τίθεται αμέσως σε ισχύ. Θα εξεταστεί από την υπηρεσία Διαχείρισης και Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου και πρέπει να περάσει από διάφορα στάδια προτού εφαρμοστεί τους επόμενους μήνες.

Βάσει της πρότασης, οι κλινικές που λαμβάνουν ομοσπονδιακή επιχορήγηση από το πρόγραμμα οικογενειακού προγραμματισμού γνωστού και ως Title X θα απαγορεύεται να προτείνουν στις ασθενείς τους την επιλογή της άμβλωσης, να συζητούν την άμβλωση μαζί τους ή να μοιράζονται τον ίδιο χώρο με κλινικές ή γιατρούς που κάνουν αμβλώσεις. Σε αντίθετη περίπτωση θα χάνουν την επιχορήγηση.

Ο Λευκός Οίκος χθες εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας, η οποία «εφαρμόζει την υπόσχεση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να συνεχίσει να βελτιώνει την υγεία των γυναικών και να διασφαλίζει ότι οι ομοσπονδιακοί πόροι δεν χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση της βιομηχανίας των αμβλώσεων κατά παράβαση του νόμου».

Στις ΗΠΑ απαγορεύεται ούτως ή άλλως να χρησιμοποιούνται ομοσπονδιακοί πόροι για υπηρεσίες αμβλώσεων, όμως οι κλινικές μπορούν να λαμβάνουν κρατική επιχορήγηση για άλλες δραστηριότητές τους, όπως η παροχή συμβουλών, η παροχή αντισύλληψης και οι εξετάσεις για σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες.

Αν πλέον απαιτείται ο φυσικός διαχωρισμός και όχι μόνο ο οικονομικός μεταξύ των υπηρεσιών αυτών και των υπηρεσιών αμβλώσεων, θα δημιουργηθεί ένα νέο εμπόδιο στην κρατική χρηματοδότηση πολλών κλινικών.

Η πρώτες αντιδράσεις από τους αριστεριστές εκπρόσωπους της πολιτικής ορθότητας δεν άργησαν.

«Η κυβέρνηση Τραμπ επιθυμεί να στερήσει από τις γυναίκες τα θεμελιώδη δικαιώματά τους στον τομέα της υγείας», κατήγγειλε η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.

«Πρόκειται για μια όχι κεκαλυμμένη απόπειρα να κλείσει η Planned Parenthood, είναι ντροπή», σχολίασε η γερουσιαστής της Καλιφόρνιας Ντάιαντ Φάινσταϊν.

 

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu