Αμβλώσεις-ΗΠΑ: Έρχεται η πρώτη μεγάλη προεκλογική ήττα για Μπάιντεν;

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελέγχουν εδώ και μερικές ημέρες οι Ρεπουμπλικάνοι, ενέκρινε χθες Τετάρτη δυο κείμενα για την άμβλωση, που πάντως έχουν ουσιαστικά μόνο συμβολική αξία.

Επρόκειτο για έναν τρόπο το κόμμα της αμερικανικής δεξιάς να ικανοποιήσει τη βάση του, αφού την περασμένη εβδομάδα έπεσε σκληρό φως στις έριδες της παράταξης, στη διαδικασία για την ανάδειξη του νέου «speaker», του προέδρου του σώματος.

Το πρώτο ψήφισμα, το οποίο υποστήριξαν όλοι οι Ρεπουμπλικάνοι αιρετοί, καταδικάζει τις «επιθέσεις» εναντίον «ιδρυμάτων, ενώσεων και εκκλησιών» που τάσσονται εναντίον της άμβλωσης.

Αναφέρεται συγκεκριμένα σε βίαιες ενέργειες από τη 2η Μαΐου 2022, όταν διαρροή έφερε στο φως το ότι το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ετοιμαζόταν να δυναμιτίσει το δικαίωμα στην άμβλωση σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Το κείμενο μεταξύ άλλων κατηγορεί «την κυβέρνηση Μπάιντεν πως δεν έλαβε μέτρα» μετά τις «επιθέσεις» αυτές, που αποδίδει σε «ριζοσπαστικοποιημένους».

Το δεύτερο ψήφισμα καλεί γιατρούς που είναι παρόντες κατά τη διάρκεια αμβλώσεων να προσφέρουν «φροντίδες» για να «σώζεται» αν είναι δυνατόν το έμβρυο.

Η οργάνωση οικογενειακού προγραμματισμού Planned Parenthood επέκρινε έντονα το κείμενο αυτό, στο οποίο δεν βλέπει «τίποτε άλλο παρά στρατηγική χειραγώγησης μέσω του φόβου» και προσπάθεια «να στιγματιστεί η άμβλωση».

Η μεγάλη πλειοψηφία των Δημοκρατικών τάχθηκε εναντίον των ψηφισμάτων, με τον επικεφαλής τους στο σώμα, τον Χακίμ Τζέφρις, να τονίζει πως η απόφαση για το εάν θα γίνει άμβλωση ή όχι πρέπει να λαμβάνεται από την γυναίκα, την οικογένειά της και γιατρούς, κανέναν άλλο.

Τα δύο κείμενα δεν έχουν παρά συμβολική αξία: δεν υπάρχει περίπτωση να περάσουν από τη Γερουσία, όπου τον έλεγχο διατήρησαν οι Δημοκρατικοί, ή να υπογραφτούν από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να να γίνουν νόμοι.

(ΑΠΕΜΠΕ – φωτο:freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί