ΑΛΛΑΖΟΥΝ όσα ξέραμε! Μεταμοσχεύσεις ΜΗΤΡΑΣ σε τρανς γυναίκες για να γεννούν μωρά

Σαράντα πέντε χρόνια μετά τη γέννηση του πρώτου «μωρού με δοκιμαστικό σωλήνα» στον κόσμο,

οι χειρουργοί προετοιμάζονται για μια άλλη ιστορική πρωτιά: τη μεταμόσχευση μήτρας στο σώμα κάποιου που γεννήθηκε αρσενικό.

Οι επιστήμονες εργάζονται πάνω στις μεταμοσχεύσεις μήτρας σε τρανς γυναίκες, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Fertility and Sterility.

Η πρώτη τέτοια διαδικασία είναι πιθανό να γίνει «μέσα στα επόμενα χρόνια, αν όχι νωρίτερα».

Μια ομάδα στην κλινική του Κλίβελαντ του Οχάιο, η πρώτη στη Βόρεια Αμερική που μεταμόσχευσε μια μήτρα από έναν αποθανόντα δότη σε μια γυναίκα που γεννήθηκε χωρίς μήτρα.

Τι μεταδίδεται:

«Εάν οι ανατομικές προκλήσεις στις τρανς γυναίκες μπορούν να ξεπεραστούν – και οι χειρουργοί είπαν ότι καμία δεν φαίνεται ανυπέρβλητη – οι μεταμοσχεύσεις μήτρας θα επέτρεπαν στις τρανς γυναίκες να κυοφορήσουν και να γεννήσουν ένα παιδί. Το μωρό θα γεννιόταν με καισαρική τομή.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η μήτρα δωρητή μπορεί να προέρχεται από έναν τρανσέξουαλ άνδρα – κάποιον που γεννήθηκε γυναίκα που μεταβαίνει σε αρσενικό και που δεν επιθυμεί πλέον μήτρα.

Άλλοι σκιαγράφησαν μια υποθετική αλλά εύλογη περίπτωση στην οποία μια διεμφυλική γυναίκα που υποβάλλεται σε μεταμόσχευση μήτρας κυοφορεί με το δικό της κατεψυγμένο σπέρμα – εγείροντας ηθικά και νομικά ζητήματα σχετικά με τον «γονικό τίτλο» που πρέπει να της δοθεί. Μητέρα? Πατέρας?».

«Φαίνεται ότι η μεταμόσχευση μήτρας σε τρανς γυναίκες ασθενείς θα γίνει σύντομα πραγματικότητα, και γι’ αυτό πρέπει προληπτικά να σχεδιάσουμε την πρόκληση που θα αντιμετωπίσουν αυτοί οι γονείς», έγραψε τον περασμένο Μάιο μια ομάδα από το πρόγραμμα πλαστικής και επανορθωτικής χειρουργικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Temple. .

(ΦΩΤΟ:freepik)

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί