• Αρχική
  • Άρθρα
  • ATZENTA 2030
  • Άκουσον άκουσον! «Κινδυνολογούν όσοι μιλούν για εκποίηση αρχαιολογικών μνημείων στο υπερταμείο», η θέση της κυβέρνησης

Άκουσον άκουσον! «Κινδυνολογούν όσοι μιλούν για εκποίηση αρχαιολογικών μνημείων στο υπερταμείο», η θέση της κυβέρνησης

Σφυρίζουν αδιάφορα στο αρμόδιο Υπουργείο την ώρα που για τα επόμενα 97 χρόνια το σύνολο της δημόσιας περιουσίας έχει περάσει στο λεγόμενο «Υπερταμείο».

Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση έχει ξεκινήσει εδώ και μερικές μέρες σχετικά με την ένταξη πολλών αρχαιολογικών μνημείων στο «Υπερταμείο», κάτι που αποτελεί σαφής μνημονιακή υποχρέωση της χώρας μας από το 2015.

Στην είδηση την οποία δημοσίευσε και το el.gr (Δείτε ΕΔΩ) αναφέρεται εν ολίγοις πως στην περιβόητη λίστα με τα 10.119 δημόσια κτήρια που δόθηκαν προς αξιοποίηση από το υπερταμείο, περιλαμβάνονται αρχαία μνημεία και μουσεία!

Μπροστά ωστόσο στον σάλο από τις αποκαλύψεις που βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας, η επίσημη θέση του αρμόδιου Υπουργείο (και κατ΄επέκταση της κυβέρνησης) είναι η παρακάτω απίστευτη.

Για…«κινδυνολογία» έκανε λόγο η υπουργός Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, ερωτώμενη σχετικά με τις πρόσφατες καταγγελίες περί παραχώρησης 10.119 ακινήτων και μνημείων του ΥΠΠΟΑ, στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ (ΕΤΑΔ).

Η κ. Ζορμπά, σε συνέντευξη της σε εκπομπή του Α Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, εξέφρασε μάλιστα την απορία :

«Πώς συμβαίνει κι ενώ ο νόμος του 2016 (παρ. 4 του άρθρου 196) διασφαλίζει ότι τα ακίνητα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος δεν παραχωρούνται στην ΕΤΑΔ Α.Ε, να κυκλοφορεί σήμερα ενάμιση χρόνο μετά την ψήφιση του με μια κινδυνολογική προσέγγιση;»

Η υπουργός Πολιτισμού επανέλαβε ότι « η διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι αποκλειστική και αδιαπραγμάτευτη αρμοδιότητα του ΥΠΠΟ» λέγοντας χαρακτηριστικά: « τα μνημεία, τα μουσεία, οι αρχαιολογικοί χώροι, οι ιστορικοί τόποι, ακόμα η άϋλη κληρονομιά, δεν παραχωρούνται, δεν υπάγονται σε καθεστώς συναλλαγής, προστατεύονται. Η πολιτιστική κληρονομιά έχει κατοχυρωθεί συνταγματικά εκ μέρους του κράτους και δεν χωρά καμία συζήτηση».

Τα σχόλια δικά σας…

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu