Ακόμα μία…4ετία θέλει ο Πιερρακάκης: “ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ”

Κοινώς, είναι πολλά που έχουν ΕΝΤΟΛΗ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ!

Για τον τριπλασισαμό των ψηφιακών υπηρεσιών που από 500 έφτασαν τις 1500 μίλησε αρχικά ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρρακάκης στο πλαίσιο συζήτησης με τον Γιώργο Παπαδημητρίου, επικεφαλής τομέα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών EU Accounts Leader για την περιοχής της κεντρικής, ανατολικής, νοτιοανατολικής Ευρώπης και κεντρικής Ασίας (CESA), επικεφαλής συμβουλευτικών υπηρεσιών ΕΥ Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας στο 33ο Greek Economic Summit | GES2022, το οποίο πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental Hotel με βασικό θέμα το μεγάλο στοίχημα την ψηφιακή μετάβαση της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Πιερρακάκης επανέλαβε την ανταπόκριση των πολιτών που χρησιμοποιούν ψηφιακές συναλλαγές, οι οποίες, όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, φέτος θα αγγίξουν το 1 δισεκατομμύριο.

Όσον αφορά το οικονομικό αποτύπωμα ο υπουργός τόνισε ότι «το Μίτος, το πρόγραμμα απλούστευσης διαδικασιών, το gov.gr, όλα αυτά τα βήματα μαζί έχουν δημιουργήσει μια παρά πολύ ισχυρή προστιθέμενη αξία και στην οικονομία. Έχουμε ήδη δημιουργήσει μια μεγάλη παρακαταθήκη διευκόλυνσης των πολιτών, εξυπηρέτησής τους και σεβασμού του κράτους απέναντι στον πολίτη».

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι «το αποτύπωμα είναι πολύ σημαντικό, η βελόνα έχει κουνηθεί πολύ γρήγορα, αλλά είναι πολλά που θα γίνουν ακόμη».

Όσον αφορά στις τηλεπικοινωνίες ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε ότι στην κινητή τηλεφωνία είμαστε στην 25η θέση, ενώ στην σταθερή τηλεφωνία η χώρα μας βρίσκεται χαμηλά. Επανέλαβε ότι στο 5G «είμαστε από τις πρώτες χώρες που έκαναν την μετάβαση στη σταθερή με τις επενδύσεις των παρόχων κατά βάση, αλλά και του κράτους. Στην οπτική ίνα το κενό θα καλυφθεί πολύ γρήγορα. Στους τομείς τηλεπικοινωνίες και κράτος η πρόοδος έχει ήδη συντελεστεί».

Ο υπουργός έκανε λόγο για στοχευμένα προγράμματα που υπάρχουν σχετικά με τις ψηφιακές δεξιότητες, «προγράμματα όπως αυτά τα οποία για τον εμπλουτισμό των δεξιοτήτων των δημοσίων υπαλλήλων, των στρατεύσιμων κ.α.».

Αναφερόμενος μάλιστα στους στόχους ο υπουργός τόνισε ότι «αρχικά είχαμε θέσει ως στόχο να δημιουργήσουμε όλο το απαραίτητο νομοθετικό λογισμικό, δηλαδή να περάσουμε όλους τους σχετικούς νόμους οι οποίοι είναι απολύτως κρίσιμοι για να μπορέσουμε να κάνουμε ψηφιακό μετασχηματισμό. Νομοθεσία η Ελλάδα για αυτό που λέμε digital έχει.

Το δεύτερο διακύβευμα ήταν να κάνουμε τις γρήγορες εκείνες υπηρεσίες που έλειπαν στην καθημερινότητα, υπεύθυνες δηλώσεις, εξουσιοδότηση, άυλη συνταγογράφηση, διασυνδέσεις συστημάτων, ίδρυση ατομικής επιχείρησης που τους επόμενους μήνες θα γίνεται ψηφιακά, τις εξετάσεις των δημοσίων νοσοκομείων και των ακτινοδιαγνωστικών κέντρων να μπαίνουν στον φάκελο my health. Το τρίτο είναι η δημοπράτηση έργων κατά βάση του ταμείου Ανάκαμψης που θα γίνει τους επόμενους μήνες».

Όπως υπογράμμισε ότι «στο τέλος της επόμενης τετραετίας θα έχουμε ένα τελείως διαφορετικό κράτος».

Όπως χαρακτηριστικά είπε «αν έχεις ένα καλό σχέδιο και ξέρεις πώς να το δομήσεις καλά μπορείς να κάνεις θαύματα και τα θαύματα νομίζω ότι αυτήν την στιγμή έχει πλέον αποτυπωθεί ότι δεν είναι καν θαύματα, είναι εφικτά πρότζεκτ που μπορούν να γίνουν».

(ΑΠΕΜΠΕ – φωτο:eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί