• Αρχική
  • Άρθρα
  • Αίτημα για επέκταση του «πράσινου πιστοποιητικού covid» και σε χώρες εκτός Ε.Ε.

Αίτημα για επέκταση του «πράσινου πιστοποιητικού covid» και σε χώρες εκτός Ε.Ε.

Την επέκταση και σε τρίτες χώρες, ιδιαίτερα στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων,

του σχεδιαζόμενου μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης “πράσινου διαβατηρίου” — του ψηφιακού πιστοποιητικού που θα αποδεικνύει τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, την ανάρρωση από μόλυνση ή πρόσφατο τεστ –, υποστηρίζει η Αυστριακή υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Καρολίνα Έντσταντλερ.

Οι χώρες διεύρυνσης της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια πρέπει να προσανατολιστούν προς τα κράτη της ΕΕ όσον αφορά τα πιστοποιητικά και τα τεχνικά δεδομένα, έτσι ώστε οι πολίτες τους να μπορούν να ταξιδεύουν με ασφάλεια στην Αυστρία και το αντίστροφο, αναφέρει η ίδια σε σημερινές δηλώσεις της στη Βιέννη.

Η Αυστριακή υπουργός επισκέφθηκε πρόσφατα την Ισπανία και την Πορτογαλία, δύο χώρες οι οποίες, λόγω των στενών δεσμών τους με την Λατινική Αμερική, θεωρούν τις χώρες αυτής της περιοχής πιθανούς συμμετέχοντες στο “πράσινο διαβατήριο”.

“Οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι τάσσονται υπέρ της ένταξης αυτών των χωρών στο ΄πράσινο διαβατήριο΄ εφόσον πραγματοποιούνται εμβολιασμοί εκεί ή οι άνθρωποι που προέρχονται από εκεί έχουν υποβληθεί σε τεστ”, αναφέρει η Καρολίνε Έντσταντλερ, θεωρώντας ότι η συμπερίληψη τέτοιων τρίτων χωρών είναι “απολύτως δυνατή”.

Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι το αποκαλούμενο “πράσινο διαβατήριο” πρόκειται να τεθεί σε ισχύ στην Αυστρία σε τρία στάδια, με τον ομοσπονδιακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς να επαναλαμβάνει εκ νέου την προτροπή του για όσο το δυνατόν γρηγορότερη εφαρμογή.

Το πρώτο βήμα αναμένεται πως θα γίνει στις 19 Μαίου με την εξαγγελθείσα γι’ αυτή την ημερομηνία χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων προς αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας και ότι σε πρώτη φάση δεν θα είναι κάτι περισσότερο από ένα γραπτό πιστοποιητικό για εμβολιασμό, για τεστ ή για ανάρρωση.

Περίπου δύο-τρεις εβδομάδες αργότερα, αναμένεται να εφαρμοστεί σε εθνικό επίπεδο ένα πιστοποιητικό για τις τρεις περιπτώσεις, συνοδευόμενο από έναν κοινό κωδικό “QR”, και μετά από αυτό θα αναμένεται η ενιαία ευρωπαϊκή λύση.

Όπως αναφερόταν σχετικά, από τις 19 Μαΐου, τίποτε άλλο δεν θα είναι απαραίτητο παρά ένα αποτέλεσμα τεστ, μια βεβαίωση ανάρρωσης από λοίμωξη με κορονοϊό ή μια καταχώριση στο ατομικό βιβλιάριο εμβολιασμών.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Καγκελαρία στη Βιέννη, προγραμματίζεται το συντομότερο δυνατό η συγχώνευση των διαφόρων εγγράφων σε έναν κωδικό “QR”, κάτι που πιθανόν θα διαρκέσει έως τις αρχές Ιουνίου και θα είναι κάτι σαν ένα αυστριακό “πράσινο διαβατήριο”.

Θα ακολουθήσει μια ευρωπαϊκή παραλλαγή που θα ρυθμίζει τον καλοκαιρινό τουρισμό, ωστόσο υπάρχουν ακόμη ορισμένες λεπτομέρειες που πρέπει να αποσαφηνιστούν, όπως από ποια ημέρα μετά τον πρώτο εμβολιασμό θα υπάρχουν για κάποιον περισσότερες ελευθερίες, καθώς στην Αυστρία αυτό το διάστημα είναι τρεις εβδομάδες μετά τον πρώτο εμβολιασμό, ενώ σε άλλες χώρες συζητούνται πολύ μικρότερες προθεσμίες.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ποια εμβόλια έχουν αξιολογηθεί ως αξιόπιστα, δηλαδή εάν ισχύει και ο εμβολιασμός με εμβόλιο που δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).

Το ψηφιακό έγγραφο θα εκδίδεται δωρεάν, θα ισχύει για όλη τη διάρκεια της πανδημίας και θα έχει υψηλό επίπεδο προστασίας δεδομένων, καθώς θα περιέχει μόνον τα πιο σημαντικά και σχετικά με τον Covid προσωπικά δεδομένα (π.χ. ταυτοποίηση του ατόμου, εμβόλιο που χρησιμοποιήθηκε, αριθμό παρτίδας, ημερομηνία και τόπος του εμβολιασμού/τεστ).

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.