• Αρχική
  • Άρθρα
  • Αθόρυβα! Η μεγάλη αλλαγή που έφερε ο κορωνοϊός στην Ελλάδα

Αθόρυβα! Η μεγάλη αλλαγή που έφερε ο κορωνοϊός στην Ελλάδα

poli eurokinissi
Τώρα έγιναν όλα πιο εύκολα για την δικτύωση των πάντων σε ένα παγκόσμιο δίκτυο

Σοκάρουν τα αποτελέσματα έρευνας που δείχνει πως άλλαξε η συμπεριφορά των Ελλήνων λόγω του εγκλεισμού τους για την προστασία από τον κορωνοϊό.

Προστατεύθηκαν από τον κορωνοϊό, αλλά όχι από αυτό που άλλαξε τη ζωή τους για πάντα και που θα φέρει όπως φαίνεται, μεγάλες ανατροπές στον τρόπο που έχουμε μάθει να ζούμε έως τώρα.

Συγκεκριμένα, μια πανελλήνια έρευνα, Focus on Tech Life, της Focus Bari εντοπίζει ότι η διείσδυση του ίντερνετ στην καραντίνα, μεταξύ Ελλήνων 16-74 ετών αγγίζει το 92%!

Αυτό το ποσοστό δείχνει ότι oυσιαστικά, όλοι οι Έλληνες είναι πλέον χρήστες ίντερνετ!

Οι συνθήκες της καραντίνας πυροδότησαν την ήδη υπάρχουσα τάση ανάπτυξης της ψηφιακής (digital) ζωής στην καθημερινότητα: όλοι ενημερώνονται, διασκεδάζουν, ψυχαγωγούνται, επικοινωνούν, αλλά και ψωνίζουν διαδικτυακά.

Σύμφωνα με την έρευνα, επτά στους δέκα Έλληνες δηλώνουν ότι αύξησαν τον χρόνο (και ενέργεια) που αφιερώνουν στα σόσιαλ, από την έναρξη των lockdown από τον περασμένο Μάρτιο έως σήμερα: το Facebook έχει φτάσει στο 75%, με τρεις στους τέσσερις Έλληνες να έχουν τουλάχιστον ένα προφίλ, ενώ ακολουθούν τα Youtube και Instagram στο 62% και 55% αντίστοιχα.

Τα σόσιαλ και η θλίψη την περίοδο του κορωνοϊού

Τρεις στους πέντε παραδέχονται ότι αφιερώνουν στα σόσιαλ περισσότερο χρόνο απ’ όσο θα ήθελαν και συχνά παρασύρονται από αυτά και αμελούν άλλες δράσεις που θα ήθελαν να κάνουν, όπως διάβασμα, κάποιο άλλο χόμπι, άθλημα κλπ., ενώ δύο στους πέντε κάθε μέρα λένε το πρωί στον εαυτό τους ότι δεν θα παρασυρθούν από τα σόσιαλ, όμως δεν το καταφέρνουν.

Ένας στους τρεις ομολογεί ότι συχνά τα σόσιαλ τον/την κάνουν να αισθάνεται ακόμα περισσότερη μοναξιά καθώς κάποιες αναρτήσεις (posts) φίλων τους κάνουν να αισθάνονται κατάθλιψη και ειδικά τα posts με φωτογραφίες από εποχές προ πανδημίας τους κάνουν να αισθάνονται θλίψη.

Αυτές οι συνθήκες και τα συναισθήματα που κυριαρχούν πλέον στη ζωή των Ελλήνων αποτελούν μια τεράστια ανατροπή στον τρόπο που ζούσαμε μέχρι σήμερα και δίνουν τη μεγάλη ευκαιρία στην τεχνολογία, με τη διείσδυση που έχει αποκτήσει σε κάθε λειτουργία της ζωής μας, να μπορέσει πολύ πιο εύκολα να συνδέσει τους πάντες πλέον σε ένα δίκτυο με αρκετά ερωτήματα να γεννιούνται, σε σχέση με την ελευθερία, όχι μόνο των κινήσεων μας, αλλά ενδεχομένως και της σκέψης μας, αφού όπως είδαμε σε πρόσφατο δημοσίευμα του el.gr οι εξελίξεις πάνω στον τομέα της ανάγκης του κόσμου για πληροφόρηση, αλλά ακόμα και εγκεφαλική επικοινωνία, όπως λένε οι επιστήμονες, είναι πλέον ραγδαίες.

Photo eurokinissi