Απόλυτο σκότος! Ο διαχωρισμός των πολιτών με όλες τις λεπτομέρειες

Το παράλογο που θα συμβεί στα γήπεδα

Η κυβέρνηση έχει χωρίσει τους πολίτες στα δύο φέρνοντας απόλυτο σκότος στην ελληνική κοινωνία ως πρόβα τζενεράλε, ίσως, για τα ακόμα χειρότερα που έρχονται και ενδεχομένως δεν θα απαιτούν απλά έναν εμβολιασμό με κάποιο αμφιβόλου ποιότητας εμβόλιο..

Νέα δεδομένα θα ισχύσουν για την λειτουργία των εσωτερικών χώρων των καταστημάτων, από τις 15 Ιουλίου.

ΘΕΣ ΚΑΦΕ, ΜΠΑΡ Ή ΤΑΒΕΡΝΑ;;;

Οι εσωτερικοί χώροι σε καφέ, μπαρ και εστιατόρια θα υποδεχθούν ξανά τους πελάτες από τις 15 Ιουλίου, ωστόσο – όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Τρίτη (29/06)- αυτό θα γίνει με αυστηρούς περιορισμούς και με νέο καθεστώς αναφορικά με τους εμβολιασμένους πολίτες κατά του κορονοϊού και τους μη εμβολιασμένους.

Πλέον, οι εσωτερικοί χώροι θα διαχωρίζονται σε αμιγείς και μεικτούς, μία απόφαση την οποία θα λαμβάνουν οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων.

ΔΥΟ ΧΩΡΟΙ – ΔΥΟ ΕΛΛΑΔΕΣ

Οι επιχειρηματίες που θα δηλώσουν τα μαγαζιά τους ως αμιγείς χώρους, θα υποδέχονται μόνο εμβολιασμένους πολίτες (εφόσον έχουν παρέλθει 14 ημέρες από τη δεύτερη δόση) και όσους έχουν νοσήσει μέχρι διάστημα έξι μηνών και θα λειτουργούν με πληρότητα 85%.

Σε αυτούς τους χώρους, η μάσκα δεν θα είναι υποχρεωτική ενώ οι ανήλικοι θα προσέρχονται με δήλωση self test από τους γονείς τους.

Τόσο οι εμβολιασμένοι όσο και όσοι έχουν νοσήσει με COVID-19 εντός του τελευταίου εξαμήνου, θα πρέπει να διαθέτουν και το αντίστοιχο πιστοποιητικό.

Όσον αφορά τους μεικτούς χώρους, θα λειτουργούν με πληρότητα 50% και οι πολίτες που δεν θα έχουν εμβολιαστεί, θα μπαίνουν σε αυτά τα καταστήματα εφόσον έχουν υποβληθεί σε rapid ή μοριακό τεστ (με αρνητικό αποτέλεσμα) κατά του κορονοϊού τις τελευταίες 48 ώρες ενώ για τους ανήλικους, ισχύει η δήλωση self test από τους γονείς τους.

Ανάλογα με το πώς θα αποφασίσουν οι επιχειρηματίες να λειτουργήσουν τα καταστήματά τους, θα υπάρχει ειδική σήμανση, ως εξής:

Αμιγείς χώροι: Για πλήρως εμβολιασμένους (με μία ή δύο δόσεις ανάλογα το εμβόλιο και 14 ημέρες μετά τη δόση) και νοσήσαντες (αρκεί να έχουν νοσήσει με κορονοϊό εντός του τελευταίου εξαμήνου)

Μεικτοί χώροι: Για μη-εμβολιασμένους με υποχρεωτικό αρνητικό τεστ εντός 48 ωρών

ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Όσον αφορά το πώς θα γίνεται ο έλεγχος τήρησης των μέτρων, ο υπουργός Επικρατείας κ.Γεραπετρίτης δήλωσε πως στους αμιγείς χώρους θα γίνεται έλεγχος των πιστοποιητικών και στους μεικτούς η τήρηση των μέτρων προστασίας (μάσκες, αποστάσεις κτλ) αντίστοιχα.

«Θα προβλεφθούν συγκεκριμένες κυρώσεις για την παραβίαση των όρων και οι έλεγχοι που θα διεξάγονται από την Πολιτεία. Οι έλεγχοι θα αφορούν για τους μεν αμιγείς χώρους, την τήρηση των όρων, δηλαδή να προσέρχονται όλοι οι πελάτες με το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή το πιστοποιητικό νόσησης, για τους δε μεικτούς χώρους ότι υπάρχουν τα προβλεπόμενα από το νόμο που θα εισαχθεί, δηλαδή το αρνητικό τεστ. Ο έλεγχος θα γίνεται από μια κεντρική ψηφιακή πλατφόρμα, που θα επιβεβαιώνει και τη γνησιότητα του πιστοποιητικού που θα δηλώνεται και το οποίο θα βρίσκεται στα καταστήματα αυτά»

Στις 15 Ιουλίου αναμένεται να ανοίξει και η σχετική πλατφόρμα για τις δηλώσεις ΑΜΚΑ και των σχετικών πιστοποιητικών από τους προσερχόμενους.

ΕΔΩΣΑΝ ΚΑΙ ΕΡΩΤΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ

Η νέα πραγματικότητα με τα καταστήματα για εμβολιασμένους και μη, δημιουργεί εύλογες ερωτήσεις.

Κάποιες από αυτές παρουσίασε τηλεοπτικός σταθμός:

  • Πώς θα αναγνωρίζω αν ο χώρος είναι αμιγώς για εμβολιασμένους ή μεικτός; Θα υπάρχει ειδική σήμανση στην είσοδο
  • Ανεμβολίαστος που αρνείται το τεστ, μπαίνει σε εστιατόριο, μπαρ κλπ; Θα απαγορεύεται η είσοδος
  • Καλύπτεται νομικά ο επιχειρηματίας; Ναι. Κοινή υπουργική απόφαση
  • Σελφ τεστ γίνεται δεκτό; Όχι, μόνο pcr ή rapid
  • Η υποχρεωτικότητα αφορά και τους υπαλλήλους; Όχι. Αφορά μόνο τους πελάτες.
  • Από ποιον θα γίνεται ο έλεγχος; Ίδιες αρχές που γίνονται και σήμερα

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΙ, ΘΕΑΤΡΑ, ΓΗΠΕΔΑ: ΜΟΝΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΜΣΟ ΑΛΛΑ ΜΕ ΜΑΣΚΑ

Όσον αφορά κινηματογράφους, θέατρα, εστιατόρια και καφέ, που λειτουργούν σε κλειστούς χώρους, αποκλειστικά για εμβολιασμένους (αμιγείς χώροι) θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους και χωρίς χρήση μάσκας.

Οι μεικτοί χώροι θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 50% της χωρητικότητάς τους και θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

Οι ανήλικοι θα προσέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self test από τους γονείς τους, ενώ σε θέατρα και κινηματογράφοι θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας ανεξαρτήτως διαβάθμισης.

Στα γήπεδα, θα εισέρχονται μόνο εμβολιασμένοι και όσοι νόσησαν τους προηγούμενους έξι μήνες, με υποχρεωτική χρήση μάσκας και 85% πληρότητα.

ΥΠΑΙΘΡΙΟΙ ΧΩΡΟΙ ΘΕΑΜΑΤΩΝ

Αναφορικά με τους υπαίθριους χώρους θεαμάτων με καθήμενους, όπως είναι θεατρικές παραστάσεις ή συναυλίες, ισχύουν τα εξής:

Οι δηλωμένοι ως αμιγείς χώροι θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη το 85% της χωρητικότητάς τους, χωρίς χρήση μάσκας.

Οι δηλωμένοι ως μεικτοί θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη χωρητικότητας: 75% για χώρους έως 1.000 θέσεων, 70% για χώρους έως 5.000 θέσεων και 65% για χώρους έως 15.000 θέσεων και υποχρεωτική χρήση μάσκας.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί