Απαγορεύσεις κρέατος και «ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ»! Οι «εξωφρενικές» προβλέψεις μεγάλης τράπεζας για το 2023

Όλα για τα οποία εδώ και 20 και πλέον χρόνια μιλάει ο Λιακόπουλος ξεδιπλώνονται μπροστά μας....

Οι «εξωφρενικές προβλέψεις» της Saxo Bank για το 2023 περιλαμβάνουν την απαγόρευση της παραγωγής κρέατος, την εκτίναξη των τιμών του χρυσού και την ψήφο της Βρετανίας υπέρ του «un-Brexit».

Η ετήσια έκθεση της δανικής τράπεζας, που δημοσιεύτηκε νωρίτερα αυτό το μήνα, αναμένει ότι οι παγκόσμιες οικονομίες θα μεταβούν σε «οικονομία πολέμου», «όπου τα κυρίαρχα οικονομικά κέρδη και η αυτοδυναμία υπερισχύουν της παγκοσμιοποίησης».


Οι προβλέψεις, αν και δεν αντιπροσωπεύουν τις επίσημες απόψεις της τράπεζας, εξέτασαν πώς οι αποφάσεις από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής το επόμενο έτος θα μπορούσαν να επηρεάσουν τόσο την παγκόσμια οικονομία όσο και την πολιτική ατζέντα.

Μεταξύ των «εξωφρενικών» εκκλήσεων της τράπεζας για το επόμενο έτος, ο επικεφαλής της Saxo Commodity Strategy, Ole Hansen, προέβλεψε ότι η τιμή του χρυσού spot θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 3.000 δολάρια ανά ουγγιά το 2023 – περίπου 67% υψηλότερη από την τρέχουσα τιμή του, περίπου 1.797 δολάρια ανά ουγγιά.

Η έκθεση τοποθετεί την προβλεπόμενη άνοδο σε τρεις παράγοντες: «μια νοοτροπία αυξανόμενης πολεμικής οικονομίας» που κάνει τον χρυσό πιο ελκυστικό από τα συναλλαγματικά αποθέματα, μια μεγάλη επένδυση σε νέες προτεραιότητες εθνικής ασφάλειας και αύξηση της παγκόσμιας ρευστότητας, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσπαθούν να αποφύγουν τις καταστροφές του χρέους τους.

«Δεν θα εκπλαγώ αν έβλεπα οικονομίες που οδηγούνται από τα εμπορεύματα να θέλουν να πάνε στον χρυσό λόγω έλλειψης καλύτερων εναλλακτικών λύσεων», δήλωσε ο Steen Jakobsen, επικεφαλής επενδύσεων στη Saxo, στο «Squawk Box Europe» του CNBC στις 6 Δεκεμβρίου.

Ενώ οι αναλυτές αναμένουν αύξηση της τιμής του χρυσού το 2023, μια άνοδος αυτού του μεγέθους είναι απίθανη, σύμφωνα με την παγκόσμια εταιρεία πληροφοριών εμπορευμάτων CRU.

«Οι προσδοκίες μας για τις τιμές είναι πολύ πιο μέτριες», δήλωσε στο CNBC ο Kirill Kirilenko, ανώτερος αναλυτής της CRU.


«Οι χειρισμοί της Fed είναι πιθανό να οδηγήσουν σε ασθενέστερο δολάριο ΗΠΑ, το οποίο θα μπορούσε με τη σειρά του να δώσει στους χρυσόβουλους περισσότερο χώρο και ενέργεια για να οργανώσουν ένα ράλι το επόμενο έτος, ανεβάζοντας τις τιμές πιο κοντά στα 1.900 δολάρια ανά ουγγιά», είπε.

Ο Kirilenko τόνισε, ωστόσο, ότι όλα εξαρτώνται από τις κινήσεις της Federal Reserve. «Οποιαδήποτε ένδειξη αυξανόμενης «γερακιάς» από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ πιθανότατα θα πιέσει τις τιμές του χρυσού χαμηλότερα», είπε.

Η Βρετανία θα υπερψηφίσει το Brexit


Η «εξωφρενική πρόβλεψη» που πιθανότατα θα συμβεί το επόμενο έτος, σύμφωνα με τον Jakobsen του Saxo, είναι να υπάρξει ένα ακόμη δημοψήφισμα για το Brexit.

«Πιστεύω πραγματικά ότι είναι ένα από τα πράγματα που θα έχουν μεγάλη πιθανότητα», είπε στο CNBC.

Απαγορεύεται η παραγωγή κρέατος


Η Saxo λέει ότι είναι πιθανό τουλάχιστον μία χώρα να διακόψει εντελώς την παραγωγή κρέατος.

Ένα έθνος που «κοιτάζει μπροστά σε άλλους» σχετικά με τα διαπιστευτήριά του για το κλίμα (σ.σ. διεθνιστική τάξη πραγμάτων) μπορεί να αποφασίσει να φορολογήσει βαριά το κρέας από το 2025 και θα μπορούσε να απαγορεύσει εξ ολοκλήρου όλα τα εγχώρια παραγόμενα ζωντανά κρέατα ζωικής προέλευσης μέχρι το 2030, δήλωσε ο Saxo Market Strategist Charu Chanana.


«Δεν θα εκπλαγώ αν δω σχολεία στη Δανία και τη Σουηδία να απαγορεύουν τελείως το κρέας, σίγουρα θα πάει έτσι», είπε ο Jakobsen του Saxo στο CNBC. «Ακούγεται τρελό για εμάς τους ηλικιωμένους», πρόσθεσε.

Ένα γεμάτο γεγονότα 2023;


Μερικές από τις άλλες «εξωφρενικές προβλέψεις» για το επόμενο έτος από το Saxo περιλαμβάνουν την παραίτηση του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν και ο σχηματισμός ενός ενιαίου στρατού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ωστόσο, οι προβλέψεις πρέπει να λαμβάνονται με προσοχή υπ’ όψη, αναφέρει το CNBC. Ο Jakobsen της Saxo είπε στο CNBC ότι υπήρχε πιθανότητα 5-10% να πραγματοποιηθεί κάθε πρόβλεψη.

Η τράπεζα έχει κάνει μια σειρά από «εξωφρενικές προβλέψεις» κάθε χρόνο την τελευταία δεκαετία και μερικές έχουν πραγματοποιηθεί – ή τουλάχιστον πλησιάζουν.

photo freepik

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί