Aλλάζουν πράγματα ή απλά αλλάζει η ρητορική, προκειμένου να ξεγελαστούν οι πολίτες; Η άνοδος της Δεξιάς στην Ευρώπη επιφέρει αλλαγές, εκ των πραγμάτων. Η Πράσινη Συμφωνία είναι τόσο πολιτικά τοξική που το ίδιο το κόμμα της von der Leyen έθεσε ως όρο για την υποστήριξη ενός κειμένου του Κοινοβουλίου την αφαίρεση αυτών των δύο λέξεων!
Νομοθέτες του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος — το οποίο περιλαμβάνει τον πρόεδρο της Επιτροπής μεταξύ των μελών του — απαίτησαν να διαγραφούν όλες οι αναφορές στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία από την πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ανθεκτικότητα στο νερό, δήλωσαν στο Politico δύο ευρωβουλευτές που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις.
Η κίνηση αποκήρυξης της Πράσινης Συμφωνίας αντικατοπτρίζει μια απότομη στροφή προς τα δεξιά για το ΕΛΚ, το οποίο έχει ευθυγραμμιστεί στενά με τον γεωργικό τομέα από τότε που οι αγρότες βγήκαν στους δρόμους πέρυσι για να διαμαρτυρηθούν κατά των περιβαλλοντικών κανόνων της ΕΕ.
Ο Μίχαλ Βίζικ, ευρωβουλευτής του κεντρώου κόμματος Renew Europe, ο οποίος ηγήθηκε της εργασίας της επιτροπής γεωργίας για την έκθεση για το νερό, και η ευρωβουλευτής των Πρασίνων Κριστίνα Γκουάρντα, η οποία συμμετέχει στην επιτροπή γεωργίας αλλά και στις διαπραγματεύσεις, δήλωσαν και οι δύο ότι το ΕΛΚ είχε διατυπώσει το αίτημα κατά την διάρκεια των συζητήσεων αναφορικά με την έκθεση.
Ο Βιέζικ είπε ότι εξεπλάγη από τη θέση του ΕΛΚ. «Υπάρχουν πολλοί εχθροί της Πράσινης Συμφωνίας σε αυτό το Σώμα αυτή την στιγμή», είπε.
Η Γκουάρντα επιβεβαίωσε τα λεγόμενα του Βίεζικ. «Διέγραψαν εντελώς κάθε αναφορά στην Πράσινη Συμφωνία», δήλωσε στο Politico, μεταξύ άλλων.
Το τροποποιημένο κείμενο επιβεβαιώνει ότι οι αναφορές στην Πράσινη Συμφωνία διαγράφηκαν.
Η έκθεση, η οποία παρουσιάζει τη θέση του Κοινοβουλίου σχετικά με την πολιτική υδάτων της ΕΕ, έχει ως στόχο να επηρεάσει την επικείμενη Στρατηγική για την Ανθεκτικότητα στο Νερό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , ένα εκτεταμένο σχέδιο, υποτίθεται, για την προστασία του υδάτινου αποθέματος της ΕΕ από την ξηρασία, την ρύπανση και την υπερβολική χρήση.
Στόχος των διεθνιστών, κατά πολλούς, είναι ο έλεγχος του νερού και ίσως μια τεχνητή κρίση σε σχέση με αυτό, όπως φέρεται να συνέβη με την ενέργεια.
Η βουλευτής του ΕΛΚ, Έστερ Χεράνθ Γκαρσία, μιλώντας και αυτή στο Politico σημείωσε μεταξύ άλλων: «Δεν πρόκειται για εγκατάλειψη της Πράσινης Συμφωνίας, αλλά για να δοθεί στους αγρότες περισσότερος χρόνος για να επιτύχουν τους στόχους τους, διασφαλίζοντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητα του τομέα».
Μένει να φανεί, αν η νέα στρατηγική στην Ευρώπη είναι το να περάσουν πράγματα, αφαιρώντας απλά συγκεκριμένους όρους, οι οποίοι ενοχλούσαν, ή αν πράγματα ορισμένες πράσινες πολιτικές παραγκωνίζονται για την ώρα, προκειμένου να συγκρατηθεί η άνοδος της παραδοσιακής Δεξιάς από την διεθνιστική Κεντροδεξιά.