Ανατριχιαστικό – Διαφημίζουν τον θάνατο… Η κάψουλα υποβοηθούμενης αυτοκτονίας Sarco (σαρκοφάφος) «πέρασε τον νομικό έλεγχο» στην Ελβετία

Έχει επικριθεί λόγω του φουτουριστικού σχεδιασμού του, που ορισμένοι λένε ότι δελεάζει τον χρήστη, καθώς και μιας αντίστοιχης εφαρμογής εικονικής πραγματικότητας που επιτρέπει στους ανθρώπους να «βιώσουν τον δικό τους εικονικό θάνατο».

Μια κάψουλα σε σχήμα φέρετρο, που επιτρέπει στον χρήστη να αυτοκτονήσει πέρασε από νομικό έλεγχο στην Ελβετία, σύμφωνα με τους δημιουργούς της.

Το μηχάνημα Sarco μπορεί να λειτουργήσει από το εσωτερικό, με τον χρήστη να ανοιγοκλείνει απλά τα μάτια του, και λειτουργεί μειώνοντας το επίπεδο οξυγόνου.

Η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από ένα λεπτό και ο θάνατος επέρχεται μέσω της υποξίας και της υποκαπνίας, η οποία έχει σκοπό να επιτρέψει σε ένα άτομο να πεθάνει σχετικά ήσυχα και ανώδυνα.

Η υποβοηθούμενη αυτοκτονία είναι νόμιμη στην Ελβετία και περίπου 1.300 άτομα χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες των οργανώσεων ευθανασίας Dignitas και Exit πέρυσι.

Και οι δύο εταιρείες χρησιμοποιούν υγρό βαρβιτουρικό φάρμακο για να προκαλέσουν βαθύ κώμα μέσα σε δύο έως πέντε λεπτά, και στη συνέχεια ακολουθεί ο θάνατος.

Το μηχάνημα αυτοκτονίας είναι δημιουργία του Dr Philip Nitschke, γνωστός ως «Dr Death», διευθυντής του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Exit International.

Το Sarco – συντομογραφία για σαρκοφάγος – έχει σχεδιαστεί για να ρυμουλκείται σε μια τοποθεσία της προτίμησης των χρηστών, όπως ένα ειδυλλιακό εξωτερικό περιβάλλον.

Στη συνέχεια η βιοδιασπώμενη κάψουλα μπορεί να αποσπαστεί από τη βάση, ώστε να χρησιμεύσει ως φέρετρο.

Ο δρ Nitschke αντιμετώπισε αντιδράσεις από τους πολέμιους της ευθανασίας, εν μέρει λόγω της μεθόδου που χρησιμοποιείται.

«Το αέριο μπορεί να μην είναι ποτέ αποδεκτή μέθοδος υποβοηθούμενης αυτοκτονίας στην Ευρώπη λόγω των αρνητικών ερμηνειών από το Ολοκαύτωμα», είπε ο δρ Nitschke στον Independent σε συνέντευξή του το 2018. «Κάποιοι είπαν ότι είναι απλώς μία μορφή θαλάμου αερίων».

Έχει επίσης επικριθεί λόγω του φουτουριστικού σχεδιασμού του, που ορισμένοι λένε ότι δελεάζει τον χρήστη, καθώς και μιας αντίστοιχης εφαρμογής εικονικής πραγματικότητας που επιτρέπει στους ανθρώπους να «βιώσουν τον δικό τους εικονικό θάνατο».

Αυτή η “εμπειρία” παρουσιάστηκε από την Westerkerk στην Funeral Expo του 2018 στο Άμστερνταμ, προκαλώντας ανησυχίες από το διοικητικό συμβούλιο της εκκλησίας.

«Το Westerkerk δεν θα υποστηρίξει ποτέ, προσφέροντας εξοπλισμό όπως αυτός που προωθείται από τον Dr Nitschke και αναρωτιόμαστε σοβαρά αν αυτό συμβάλλει σε μια διεξοδική και προσεκτική συζήτηση γύρω από το θέμα (της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας)», δήλωσε τότε ο Jeroen Kramer, πρόεδρος του εκκλησιαστικού συμβουλίου του Westerkerk.

«Δεν θα υποστηρίξουμε και δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε οποιαδήποτε πρόταση χρήσης τέτοιου εξοπλισμού».

Υπάρχουν επί του παρόντος μόνο δύο πρωτότυπα Sarco, αλλά η Exit International εκτυπώνει σε 3D ένα τρίτο μηχάνημα που ελπίζει να είναι έτοιμο για λειτουργία στην Ελβετία το επόμενο έτος.

Ο Δρ Nitschke είπε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης την περασμένη εβδομάδα ότι «δεν υπάρχουν καθόλου νομικά ζητήματα» και ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις με διάφορες ομάδες στην Ελβετία με σκοπό να δοθεί η κάψουλα για υποβοηθούμενη αυτοκτονία.

«Εξαιρώντας τυχόν απρόβλεπτες δυσκολίες, ελπίζουμε να είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το Sarco διαθέσιμο για χρήση στην Ελβετία το επόμενο έτος», είπε.

«Ήταν ένα πολύ ακριβό έργο μέχρι στιγμής, αλλά πιστεύουμε ότι είμαστε πολύ κοντά στην υλοποίηση τώρα» κατέληξε.

(από lifo. gr – independent / photo: video screenshot)

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί