«Αναταράξεις σε αεροπλάνα»! Λένε πως φταίει η «κλιματική αλλαγή»! Τι θα γίνει με τις πτήσεις;

Το σενάριο που τρομάζει...

Σοβαρές αναταράξεις προκάλεσαν μια πτήση γνωστής αεροπορικής εταιρείας να βουτήξει 7.000 πόδια, με αποτέλεσμα ένας επιβάτης να χάσει την ζωή του και 79 να τραυματιστούν!

Η είδηση έγινε πρώτο θέμα στα μεγάλα ΜΜΕ!

Αυτό, επειδή υπάρχει η θεωρία πως για το δυστύχημα ίσως ευθύνεται η λεγόμενη «υπερθέρμανση»!

Όπως αναρωτιούνται πολλοί: «Τελικά τι Θα γίνει στο τέλος; Θα μειωθούν οι πτήσεις λόγω φόβου για παρόμοια περιστατικά στον αέρα; Θα σταματήσουν εντελώς, προκειμένου να «διορθωθεί το περιβάλλον»; Τελικά πόσες ανθρώπινες μετακινήσεις θα γίνονται στο μέλλον;».

Όπως αναφέρουν τα ρεπορτάζ:

Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Reading δείχνει ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη προκαλεί περισσότερες αναταράξεις στον καθαρό αέρα, οι οποίες είναι αόρατες και ιδιαίτερα επικίνδυνες. Ο συν-συγγραφέας Mark Prosser σημείωσε ότι οι αναταράξεις στον καθαρό αέρα θα μπορούσαν να διπλασιαστούν ή να τριπλασιαστούν μέχρι το 2080 σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή λόγω των αυξανόμενων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Οι επικριτές, συμπεριλαμβανομένου του Τόμπι Γιανγκ της Ένωσης Ελεύθερου Λόγου, αμφισβήτησαν τους ισχυρισμούς. Ο Young υποστήριξε ότι η έρευνα στερείται διαφάνειας και ιδιαιτερότητας.

Η Sara Nelson, πρόεδρος του Association of Flight Attendants-CWA, επιβεβαίωσε ότι η πτήση της Σιγκαπούρης πιθανότατα αντιμετώπισε αναταράξεις στον καθαρό αέρα και τόνισε τους αυξανόμενους κινδύνους που συνδέονται με την (σ.σ. λεγόμενη) κλιματική αλλαγή.

Το περιστατικό υπογραμμίζει την ανάγκη για περισσότερη έρευνα και ετοιμότητα για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης αναταραχής που ενδεχομένως προκαλείται από έναν πλανήτη που θερμαίνεται.

Τι είναι οι Αναταράξεις του Καθαρού Αέρα (CAT)

Γενικά, οι θάνατοι που προκαλούνται από αναταράξεις είναι απίστευτα σπάνιοι σε διεθνείς πτήσεις. Οι πιλότοι είναι συνήθως σε θέση να δίνουν προειδοποιήσεις στις περισσότερες περιπτώσεις αναταράξεων για να εξασφαλίσουν ότι όλοι οι επιβάτες και τα μέλη του πληρώματος έχουν κουμπώσει τις ζώνες τους.

Ωστόσο, όταν πρόκειται για αναταράξεις του καθαρού αέρα, είναι ένας από τους πιο επικίνδυνους τύπους.

Συνήθως, οποιοσδήποτε τύπος αναταράξεων προκαλείται λόγω της συνάντησης του αέρα σε διαφορετικές θερμοκρασίες, πιέσεις ή ταχύτητες.

Κατά τη διάρκεια του CAT, μια τυρβώδης κίνηση των μαζών αέρα λαμβάνει χώρα εν απουσία οποιωνδήποτε οπτικών ενδείξεων, όπως τα σύννεφα, και προκαλείται όταν τα σώματα αέρα που κινούνται με πολύ διαφορετικές ταχύτητες συναντώνται μεταξύ τους. 

Η ατμοσφαιρική περιοχή που είναι πιο ευαίσθητη στο CAT είναι η υψηλή τροπόσφαιρα σε υψόμετρα περίπου 7.000–12.000 μέτρων (23.000–39.000 πόδια) καθώς συναντά την τροπόπαυση (σ.σ. το ανώτατο διαχωριστικό σύνορο, στο οποίο λήγει η τροπόσφαιρα, πριν ξεκινήσει η στρατόσφαιρα).

Εδώ, το CAT συναντάται συχνότερα στις περιοχές των αεροχειμάρρων. Σε χαμηλότερα υψόμετρα, μπορεί επίσης να εμφανιστεί κοντά σε οροσειρές. 

Λένε πως η κλιματική αλλαγή προκαλεί περισσότερες αναταράξεις

Σύμφωνα με την μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Reading, οι CAT έχουν αυξηθεί κατά 55% από το 1976 πάνω από τον Βόρειο Ατλαντικό και σε αυτό φέρεται να φταίει η φερόμενη κλιματική αλλαγή.

Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ δήλωσαν ότι η έρευνά τους έδειξε ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες ως υποτιθέμενο αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης οδηγούσαν σε σημαντικές αυξήσεις των αναταράξεων στις υπερατλαντικές πτήσεις.

Το ρεύμα πίδακα τοποθετείται μεταξύ της θερμής τροπόσφαιρας και της ψυχρής στρατόσφαιρας, η αυξανόμενη διαφορά θερμοκρασίας σημαίνει αύξηση της διάτμησης του ανέμου.

Ενώ η κλιματική αλλαγή μειώνει τη διάτμηση του ανέμου στην τροπόσφαιρα καθώς μειώνονται οι διαφορές θερμοκρασίας, το αντίθετο ισχύει για την κατώτερη στρατόσφαιρα, όπου τα αεροπλάνα πετούν για να αποφύγουν την ατμοσφαιρική αντίσταση.

Ωστόσο, υπάρχει η επιστημονική άποψη, η οποία αρνείται την κλιματική κρίση, αναφέρει πως ο πλανήτης δεν υπερθερμαίνεται αλλά ψύχεται και πως όλα αυτά λέγονται, προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο η ανθρώπινη δραστηριότητα! Πιλότοι δε, εξηγούν πως το φαινόμενο υπήρχε ανέκαθεν!

photo freepik

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί