ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ-Γαλλία: Ευρωπαϊκό πλαφόν στις αμοιβές των CEO θέλει ο Μακρόν – Στο στόχαστρο ο Ταβάρες

«Πρέπει να έχουμε πλαφόν και διακυβέρνηση στην Ευρώπη μας που θα κάνει τα πράγματα αποδεκτά, διαφορετικά η κοινωνία, σε κάποια φάση, θα εκραγεί», είπε ο Μακρόν.

Υπέρ της επιβολής πλαφόν στις αμοιβές που παίρνουν τα κορυφαία στελέχη των επιχειρήσεων της ΕΕ τάχθηκε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, σε μία προσπάθεια να προσελκύσει αριστερούς ψηφοφόρους εν όψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών.

Σε ραδιοφωνική συνέντευξή του, ο Μακρόν συμμερίσθηκε την κριτική που ασκήθηκε στην απόφαση της αυτοκινητοβιομηχανίας Stellantis να καταβάλει πέρυσι το ποσό των 19,2 εκατ. ευρώ στον διευθύνοντα σύμβουλό της, Κάρλος Ταβάρες.

«Είναι σοκαριστικό, είναι υπερβολικό», είπε ο Μακρόν. «Πρέπει να έχουμε πλαφόν και διακυβέρνηση στην Ευρώπη μας που θα κάνει τα πράγματα αποδεκτά, διαφορετικά η κοινωνία, σε κάποια φάση, θα εκραγεί», είπε.

Από την πλευρά της, η Μαρίν Λεπέν χαρακτήρισε επίσης σοκαριστικό το ποσό που δόθηκε στον Ταβάρες σε συνέντευξη που έδωσε, αλλά απέκλεισε κάθε νομοθετικό καθορισμό των αμοιβών για τους διευθύνοντες συμβούλους.

Προεκλογικό θέμα οι αμοιβές των CEO
Οι αστρονομικές αμοιβές των διευθυντικών στελεχών έγιναν κεντρικό προεκλογικό θέμα στη Γαλλία. Αντίστοιχη συζήτηση είχε γίνει το 2017, πριν την τότε προεκλογική περίοδο, για τον μισθό ενός άλλου CEO αυτοκινητοβιομηχανίας – του Κάρλος Γκοσν.

Τη Δευτέρα, ο Μακρόν είχε χαρακτηρίσει «αστρονομικούς» τους μισθούς, όπως αυτόν του Ταβάρες. Είναι δύσκολο να τους ανεχθεί ο κόσμος που δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα, είπε. «Πρέπει να πείσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας για την ανάγκη μίας μεταρρύθμισης που θα θέτει σε πλαίσιο τις αμοιβές των διευθυντικών στελεχών μας», πρόσθεσε.

Ο Μακρόν και η Λεπέν διεκδικούν τους 7,7 εκατομμύρια ψηφοφόρους που στήριξαν το αριστερό υποψήφιο, Ζαν Λυκ Μελανσόν, στον πρώτο γύρο ρων εκλογών.

Η αγοραστική δύναμη είναι η κορυφαία προτεραιότητα των Γάλλων, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει εκτινάξει τις ήδη υψηλές τιμές της ενέργειας και των τροφίμων.

Τι υποστηρίζει η Stellantis
Οι μέτοχοι της Stellantis, η οποία έχει την έδρα της στην Ολλανδία, απέρριψαν την Τετάρτη την πολιτική αμοιβών της αυτοκινητοβιομηχανίας σε μία μη δεσμευτική ψηφοφορία. Η γαλλική κρατική επενδυτική τράπεζα, Bpifrance ήταν μεταξύ των μετόχων που αντιτάχθηκαν στην πολιτική αυτή στη γενική συνέλευση.

Η Stellantis σχηματίστηκε πέρυσι από τη συγχώνευση του ομίλου PSA – που είναι η κατασκευάστρια εταιρεία των Peugeot και των Citroen – με τη Fiat Chrysler. Kαθώς η Stellantis έχει την έδρα της στην Ολλανδία, δεν υπόκειται στους γαλλικούς κανόνες για έγκριση των αμοιβών από τους μετόχους.

Η εταιρεία δικαιολόγησε με χθεσινή ανακοίνωσή την αστρονομική αμοιβή του Ταβάρες με τη συμβολή του στην ανάκαμψη της PSA και στην προώθηση της συγχώνευσης με τη Fiat. Σημείωσε ότι η αμοιβή του είναι κατά 90% κυμαινόμενη και μικρότερη από αυτή των ομολόγων του Ταβάρες στη General Motors και τη Ford Motors.

Υψηλότερες οι αμοιβές των Αμερικανών CEO
Οι αμοιβές των Γάλλων CEO είναι γενικά χαμηλότερες από ότι των Αμερικανών, αλλά για μερικούς φθάνουν σε διψήφια ποσά εκατομμυρίων. Ο επικεφαλής της Schneider Electric, Ζαν Πασκάλ Τρικουάρ, έλαβε 13,6 εκατ. ευρώ πέρυσι και ο Πολ Χάντσον της Sanofi 11 εκατ. ευρώ.

Το γαλλικό κράτος, που ήταν σημαντικός μέτοχος της Ρενό, είχε περιορίσει το πακέτο αμοιβών του πρώην επικεφαλής της, Γκοσν. Οι καταγγελίες για τις πληρωμές που είχε λάβει οδήγησαν στη σύλληψή του το 2018 στην Ιαπωνία και στην πτώση του στη συνέχεια.

Ο Μακρόν είχε αντιταχθεί ως υπουργός Οικονομικών, πριν εκλεγεί πρόεδρος το 2017, στο πακέτο αμοιβών του Γκοσν

Με πληροφορίες από Bloomberg/imerisia/ photo eurokinissi

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί